7 idei de meniuri vegane pentru 7 zile

7 idei de meniuri vegane pentru 7 zile

04.02.2024 | Lifestyle

Vegan? Da sau nu? Care e treaba cu veganismul si de ce unele persoane aleg sa fie vegane? Are legatura cu latura morala? Sau poate e vorba doar de un stil de viata sanatos? 

Oricum ar fi, in articolul de azi ne propunem sa va oferim cateva informatii esentiale si care va pot fi utile daca va ganditi sa incepeti un stil de viata in directia vegana. De asemenea, venim cu informatii de la specialisti in domeniu despre ce inseamna a fi vegan si a consuma mancare vegana, iar la finalul articolului va lasam recomandarile noastre pentru un meniu vegan pentru o intreaga saptamana. Pentru ingredientele necesare, va invitam sa vizitati si magazinele noastre vegane, de pe CashClub, unde veti gasi o diversitate de produse vegane. Lista magazinelor vegane poate fi vazuta aici.

Ce inseamna a fi vegan?

Veganismul este o forma de vegetarianism foarte strict. Daca vegetarienii nu consuma carne, veganii nu consuma niciun fel de aliment care provine de la animale (nu numai carne), ba chiar duc totul la un alt nivel întrucât nu folosesc produse care sunt obtinute din exploatarea animalelor, cum ar fi, de exemplu, haine din piele, lumânarile din grasime animala, cosmetice testate pe animale sau alte produse asemanatoare.

Desigur, sunt persoane care sunt orientate si spre latura morala in ceea ce priveste veganismul, dar si persoane care aleg pur si simplu acest stil de viata pentru a manca mai sanatos. Pana la aceasta latura morala si etica ce tine strict de alegerile subiective ale fiecarei persoane in parte, noi am vrea sa ne axam astazi pe mancarea in sine.

Ce presupune dieta vegana?

Persoanele care adopta regimul vegan nu consuma care de niciun fel, dar nici peste si fructe de mare, lactate, oua, miere, prin urmare sunt eliminate din dieta toate produsele de origine animala sau obtinute prin exploatarea animalelor. 

Care sunt alimentele consumate cel mai des de vegani?

Veganii au o dieta bogata in legume, fructe, nuci si seminte, care provin, de regula, din agricultura ecologica. 

Printre produsele cele mai des intalnite in dieta vegana se enumera: fasolea, lintea, seitanul , unturile obtinute din diferite nuci (de exemplu, unt de macadamia), seminte de chia, de in, de canepa, tofu si alte produse bazate pe soia, fulgi de drojdie, ulei de cocos si unt de cocos, seminte germinate, cereale si pseudo-cereale (spelta, teff, amarant, quinoa, orez), uleiuri vegetale, broccoli, conopida, siropuri (folosite drept indulcitori, cum ar fi siropul de agave sau siropul de artar).

 

De ce sa aleg o dieta vegana? Care sunt beneficiile mancarii vegane?

 

 

Pe langa protejarea inimii, dieta vegana are numeroase beneficii pentru sanatate. Este laudata de multi pentru faptul ca ajuta la slabire, insa cercetarile au aratat ca o dieta centrata pe o gama diversa de alimente vegetale, care sunt minim procesate, precum cerealele integrale (orz, orez brun, hrisca, seminte de mei mei, bulgur, alune de padure, paste integrale din  ovaz sau din grau), fructele, legumele, nucile si semintele, conduc la un risc scazut de diabet, de boli de inima si anumite tipuri de cancer. Mai mult decat atat, cei care au un stil de viata bazat pe consumarea produselor vegane, au, in mare parte, tensiunea arteriala mai scazuta si nivelul colesterolului “rau” (LDL) mai scazut, de asemenea. 

 

Dieta vegana este un bun atenuant al proceselor inflamatorii din corp, echilibreaza nivelul de zahar din sange si contribuie la o stare de bine interioara, conform marturisirilor celor care au adoptat-o.  

Consumarea cerealelor integrale in dieta vegana ajuta la reducerea riscului de diabet, tensiune arteriala si boli cardiace. 

 

Pe CashClub.ro gasiti o varietate de produse vegane, in cadrul magazinelor noastre vegane, de la care, in urma achizitionarii online beneficiati nu doar cashback garantat, ci si oferte si cupoane de reducere. Lista magazinelor vegane poate fi vazuta aici.

 

 

Importanta produselor proaspete in dieta vegana

 

Pentru vegani, este foarte important alegerea unor produse proaspete spre a fi consumate. Printre proteinele necesare intr-o astfel de dieta se numara legume precum sparanghelul, spanacul, nautul si lintea, datorita cantitatii mari de fibre pe care acestea o au. In dieta vegana se mananca si multe fructe, care pot fi consumate intregi sau in shake-uri pline de vitamine pentru energie sau smoothie-uri. 

 

Alte produse vegane importante pentru corpul nostru 

 

 

Spirulina, semintele de floarea-soarelui si lintea sunt alimente care furnizeaza proteina vegetala. Tofu are un continut bogat in calciu, foarte necesar oricarei persoane care doreste sa reduca sau sa elimine alimentele de origine animala din dieta sa. Deci, practic, nu inseamna ca daca am alege un stil de viata vegan, nu avem de unde sa ne luam sursele de proteine, fibre si vitamine. 

Totodata, in dieta vegana exista alternative si inlocuitori pentru lapte si lactate, precum: laptele de soia, laptele de cocos, bautura vegetala de ovaz si renumitul tofu. 

 

De unde isi iau veganii sursa de grasimi bune pentru corp? Din untul de arahide, din cel de migdale, din batoanele de granola, din alunele de padure, din fistic sau din crema de caju. 

 

10 Mituri despre vegani 

 

 

  1. Costa mult sa fii vegan. 

  2. Veganii mananca doar bio/eco, fara gluten, fara lactoza si fara coacere.

  3. Veganii nu isi iau din mancarea consumata aportul de proteine necesar.

  4. Dieta vegana nu se poate aplica pentru femeile insarcinate sau pentru copii.

  5. Nu poti sa faci sport regulat si la nivel de performanta daca ai o dieta vegana.

  6. E nevoie sa iei suplimente daca esti vegan.

  7. Mancarea vegana nu e diversa si e plictisitoare. 

  8. Oricine slabeste cu o dieta vegana.

  9. Nu poti castiga masa musculara daca esti vegan.

  10. Veganii mananca doar salate.

Ati ghicit? Exact, toate afirmatiile de mai sus sunt FALSE.

Pe CashClub.ro gasiti o varietate de produse vegane, in cadrul magazinelor noastre vegane. Lista magazinelor vegane poate fi vazuta aici.

 

7 idei de 7 meniuri pentru 7 zile ale saptamanii

Cum ti-am promis mai sus, iata un meniu care iti poate folosi ca inspiratie daca te gandesti sa incepi sa adopti pas cu pas un stil de viata vegan. De asemenea, te incurajam sa intri si pe cashclub.ro, pe categoria Magazinelor vegane, pentru a-ti alege produsele necesare inainte sa iti organizezi un meniu vegan. La toate magazinele partenere ai cashback garantat, dar si coduri de reducere care te pot ajuta sa economisesti. 

Recomandare de meniu vegan pentru o saptamana: 

LUNI

Mic dejun: Toast vegan cu pasta de avocado si naut crocant 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest mic dejun sunt: avocado, ulei masline, turmeric, zeama de lamaie, naut fiert, piper negru, pudra de ceapa, paine integrala cu seminte 

 

Gustare 1: Smoothie cu cocos si ananas

 

 

Pranz: Supa crema de cartofi cu pastarnac 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest pranz sunt: cartofi, pastarnac, telina, ceapa, sare, piper, usturoi, curry, crutoane.

 

Gustare 2: Orez cu lapte de migdale, scortisoara si vanilie 

 

 

Cina: Tocanita de praz cu masline si orez integral brun 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta cina sunt: orez integral, ceapa, ardei capia, praz, masline normale, ulei floarea soarelui, usturoi, ceapa verde, suc de rosii, piper negru 

 

MARTI

 

Mic dejun: Piure de gutuie cu banana, mar copt si fulgi fini de ovaz cu scortisoara

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest mic dejun sunt: banana, mar, gutuie, scortisoara, zeama de lamaie, fulgi de ovaz fini

 

Gustare 1: Biscuiti vegani 

 

Pranz: Penne integrale cu zucchini si sparanghel, servite cu sos cremos de rosii uscate si ardei copt 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest pranz sunt: paste integrale de grau, rosii uscate, sparanghel, zucchini, lapte de cocos, usturoi, suc de rosii, ardei copti, parmezan vegan (facut in casa), masline kalamata fara samburi 

 

Gustare 2: Branza de caju cu ceapa verde si turmeric servita cu masline kalamata

 

 

 

Cina: Chiftelute de linte si bulgur cu piure de morcovi si fasole verde 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta cina sunt: cartofi, morcovi, telina, ceapa, usturoi, ulei de masline, fasole verde, linte rosie, bulgur, apa, pasta de rosii, sare, piper, ceapa verde, patrunjel verde, cumin.

 

MIERCURI

 

Mic dejun: Zacusca cu ciuperci si paine integrala 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest mic dejun sunt: ciuperci, ceapa, vinete congelate, ulei floarea soarelui, boia dulce, sare iodata, piper, rosii decojite, ardei capia, usturoi, cimbru, paine integrala cu seminte si maia 

 

Gustare 1: Pere

 

Pranz: Steak conopida si piure de mazare cu menta 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest pranz sunt: mazare congelata, sare iodata, menta verde, bautura vegetala din orez, ulei floarea soarelui, conopida, fulgi de drojdie inactivi, boia iute, piper, spanac, goji 

 

Gustare 2: Curmale fara samburi

 

Cina: Orez salbatic cu ghiveci de legume 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta cina sunt: ceapa, ciuperci, dovlecei, morcovi, ulei de masline, orez salbatic, ardei gras.

 

Pe CashClub.ro gasiti o varietate de produse vegane, in cadrul magazinelor noastre vegane. Lista magazinelor vegane poate fi vazuta aici.

 

JOI

 

Mic dejun: Lipie cu emmentaler vegetal, masline, porumb si salata verde cu castraveti, vinaigrette de capere 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest mic dejun sunt: emmentaler vegetal, masline, porumb, salata verde, castraveti, vinaigrette de capere, lipie.

 

Gustare 1: Struguri albi

 

Pranz: Chiftelute din dovlecel cu morcovi, ceapa, praz, telina si orez

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest pranz sunt: dovlecel, pesmet, smantana vegetala, sare, piper, usturoi, marar, morcovi, ceapa, praz, telina, orez, patrunjel

 

Gustare 2: Mere coapte la cuptor cu scortisoara, nuci, sirop de agave si stafide 

 

 

Cina: Cartofi la cuptor cu usturoi, spanac si tofu 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta cina sunt: cartofi, usturoi, spanac, tofu

 

VINERI

 

Mic dejun: Budinca de chia cu mango, kiwi si banana

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest mic dejun sunt: seminte de chia, migdale crude, banana, goji uscate, kiwi, mango, miere 

 

Gustare 1: Salata de fructe

 

Pranz: Ciuperci la gratar cu mamaliguta, varza calita si sos barbeque 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest pranz sunt: ciuperci, sare, piper, ulei de masline, sos barbeque, faina de malai, ceapa, morcovi, telina, foi de dafin, cimbru, varza murata

 

Gustare 2: Desert vegan cu afine - vezi reteta aici

 

Cina: Ardei umpluți cu hrisca si legume 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta cina sunt: hrisca, morcovi, ardei, ceapa, sare, piper, patrunjel, marar, usturoi, cimbru si tarhon, smantana vegetala, rosii depelate, ardei, busuioc.

 

SAMBATA

 

Mic dejun: Hummus cu mazare verde, menta si crackers integral

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest mic dejun sunt: naut, mazare, lamaie, ulei de masline, pasta de susan tahini, crackers integral, 

 

Gustare 1: Portocale 

 

Pranz: Supa de radacinoase cu taitei de orez 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest pranz sunt: morcovi, telina, pastarnac, sare, piper, taitei de orez.

 

Gustare 2: Rondele de orez cu glazura de cacao

 

Cina: Risotto de quinoa cu ciuperci 

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta cina sunt: quinoa, ciuperci, ulei de masline, vin alb, usturoi, ceapa rosie, cimbru proaspat.

DUMINICA

Mic dejun: Clatite cu faina integrala, banane si unt de arahide 

 

 

Gustare 1: Batoane proteice vegane - vezi reteta aici 

 

Pranz:Salata curcubeu de quinoa neagra cu cartof dulce, avocado, sfecla si baby spanac

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru acest pranz sunt: baby spanac, avocado, ulei de masline, cartof dulce, rosii cherry, otet balsamic, fulgi de migdale, sfecla rosie coapta, quinoa neagra, sumac 

 

Gustare 2: Supa crema de dovleac cu seminte de dovleac - vezi reteta aici

 

 

Cina: Paella vegetariana

 

 

Ingredientele de care ai nevoie pentru aceasta cina sunt: 500g ciuperci Pleurotus (doar cozile), 1 ceapa mare, cubulete, 4 catei de usturoi tocati, 2 ardei rosii Capia dulci, feliati, 250ml vin alb sec, 1 lingurita de boia, un praf de sofran, 1L supa de legume sau apa, 400g orez Arborio, 130g mazare congelata, 90g masline verzi, umplute, 1 foaie Nori, uscata si faramitata, 30g rosii uscate, felii, putin ardei iute praf, dupa gust, sare si piper, dupa gust, patrunjel proaspat si felii de lămâie, pentru topping.

 

Bonus:

Iata cateva retete de dulciuri delicioase si gustoase si pentru vegani!

 

 

Brownie vegan - vezi reteta completa aici 

Prajitura vegana cu lamaie - vezi reteta completa aici 

 

 

Biscuiti oreo raw vegani - vezi reteta completa aici 

Ciocolata vegana cu lime - vezi reteta completa aici 

 

Pe CashClub.ro gasiti o varietate de produse vegane, in cadrul magazinelor noastre vegane. Lista magazinelor vegane poate fi vazuta aici.

Sa aveti pofta!