Ce facem de 1 Mai si unde gasim gratare de cumparat? Cum a aparut Ziua Muncii si de unde vine traditia micilor la gratar la romani

Ce facem de 1 Mai si unde gasim gratare de cumparat? Cum a aparut Ziua Muncii si de unde vine traditia micilor la gratar la romani

26.04.2024 | Lifestyle, Vacante

Pentru ca anul acesta romanii vor avea parte de o minivacanta prelungita (cu ocazia celor doua sarbatori, Ziua Muncii si Pastele si a unei punti intre acestea in perioada 1-6 mai), ne-am gandit la una din activitatile preferate de locuitorii din Romania pentru Ziua Muncii, ne-am documentat despre cum a aparut aceasta si va si spunem si de unde sa luati cele mai bune gratare pentru cele mai reusite fripturi.

De unde? De aici.

Dar pana atunci, haideti sa vedem cum a aparut Ziua Muncii la romani si de ce in general se sarbatoreste cu mici si friptura. 

 

Cum a aparut Ziua Muncii?

 

Privind in urma, mai exact pe 1 mai in 1886, la Chicago, membrii Federatiei Sindicatelor din Statele Unite si Canadei (precursoarea Federatiei Americane a Muncii) au organizat o greva prin care solicitau introducerea unei rezolutii care impunea introducerea unei zile de munca pentru a echivala cu o durata de 8 ore. In ziua de 1 mai 1886 strazile din Chicago au “bubuit” de peste 90.000 de protestatari, 40.000 dintre ei aflandu-se chiar in greva. Protestele au durat timp de trei zile, iar pe parcursul lor, s-a sondat cu victime, atat din partea celor care protestau, dar si din partea autoritatilor care incercau sa opreasca protestele. Au fost ranite zeci de persoane, iar multe au decedat. 

 

Miscarea de la 1 mai din Chicago a devenit astfel mondiala, iar rezultatul acesteia a constat in obtinerea dreptului de a avea ziua de munca redusa la un numar total de maximum 8 ore. In 1888, social-democratii afiliati la Internationala a II-a au declarat 1 mai Ziua Internationala a muncitorilor. Desi din 1904, americanii sarbatoresc mai degraba Labor Day (Ziua Muncii) anual in prima zi de luni a lui septembrie, in Europa si in alte tari din lume, aceasta data a ramas cunoscuta drept Ziua Muncii, pentru a comemora victimele care s-au stins din viata incercand sa obtina acest drept. 

 

1 mai sau Ziua Muncii in Romania 

 

In Romania, Ziua Muncii s-a sarbatorit pentru prima data in 1890, pe cand domnea Carol I. Ziua de 1 mai s-a transformat insa in sarbatoare nationala pe timpul comunismului, atunci cand erau organizate periodic manifestatii propagandistice pe marile bulevarde, dar si pe stadioanele din toata tara. Sarbatoarea a fost preluata de sovietici care au infiintat-o si in URSS si in blocul comunist din Est.

 

Odata cu incetarea comunismului, romanii nu au mai facut festivitati propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost insa marcata si a ajuns pana in zilele noastra sa fie sarbatorita alaturi de cei dragi, prin “liber de la munca” si relaxare. Asa ca, de regula, in aceasta perioada, romanii fie isi organizeaza vacante la mare sau la munte, fie merg la picnic pentru a face gratar in aer liber si petrec “muncitoreste” alaturi de familie si prieteni. 

 

La voi in familie cine face gratarul? Pe Fabricadegratare.ro gasesti o selectie variata de gratare la care iti poti pregati cele mai bune fripturi si cei mai buni mici. 

 

 

Cum au aparut mititeii si de ce mananca romanii mici de 1 mai?

 

Desi se considera ca originile mititelor ar fi chiar romanesti, acest fel de mancare este destul de “disputat” intre tara noastra, Bulgaria, Grecia, Serbia si Turcia. 

 

 

Povestea micului pe care romanii il “savureaza” de 1 mai s-a nascut in secoulul al XIX-lea, in Balcani, iar legenda ne spune ca intr-o seara, la hanul La Iordachi din centrul istoric capitalei, cunoscut pentru carnatii sai, mai exact in 1957, s-ar fi deschis restaurantul care avea sa “inventeze” micii, dar si sa transforme acest preparat intr-unul foarte popular in randurile romanilor. Pentru ca intr-o zi proprietarul hanului si-al restaurantului, Iordache Ionescu, ar fi ramas fara mațe pentru carnatii sai, preferati de clientii sai, acesta ar fi pus carnea tocata pregatita pentru carnati direct pe gratar, dupa ce o condimentase si ii daduse forma cunoscutilor mici din zilele noastre. Asa se pare ca au luat nastere celebrii mititei, restaurantul ramanand in istorie pentru asta.

 

 

Alti pasionati ai artei culinare ne spun insa ca micii ar avea de fapt la baza kebapul turcesc, preparat cu numeroase condimente si ierburi aromate, asa ca e posibil ca originea acestui preparat sa aiba o istorie de peste patru secole. 

 

Unii dintre cei mai faimosi mici din tara noastra se mananca la Dedulesti, pe drumul care leaga Pitesti de Ramnicu Valcea, unde zilnic sunt vanduti aproximativ 1500 - 2000 de mici. 

 

De unde vine denumirea de mici pentru acest preparat preferat de romani?

 

De la omul de istorie Calin Felezeu aflam ca in perioada proclamarii independentei de stat a Romaniei, micii sau mititeii de azi aveau denumirea de “galuste fripte”. Prin 1877, tot in luna mai, armata ruseasca intra pe teritoriul Romaniei pentru a izgoni trupele turcesti din Bulgaria. Are loc o conventie secreta intre Principele Carol I si Tarul Rusiei prin care trupele rusesti puteau trece prin Romania in schimbul garantarii independentei tarii noastre. Turcii afla insa de aceasta conventie si Carol I este considerat tradator. Consecinta acestui fapt a fost ca acestia au inceput sa bombardeze malul romanesc al Dunarii, iar trupele romanesti au bombardat la randul lor, ca raspuns, Vidinul. Trupele romanesti de la Calafat avea tunuri de calibru mai mic, iar obuzele folosite se numeau “mititei”. 

Mai tarziu, deputatul Vasile Boerescu s-ar fi dus la vestitul restaurant Capsa din Bucuresti pentru a sarbatori independenta Romaniei si, mai in gluma, mai in serios, ar fi cerut chelnerului mititei si o baterie, adica mici si doua sticle de vin cu sifon. Asa se spune ca ar fi aparut denumirea acestui celebru fel de mancare. In Ardel, micii sunt serviti cu mustar, iar in Muntenia si Dobrogea cu sare si cu ardei iute. 

Pe Fabricadegratare.ro gasesti o selectie variata de gratare la care iti poti pregati cele mai bune fripturi si cei mai buni mici. 

Alte magazine din portofoliul CashClub pe care le poti vizita pentru a alege gratarul potrivit pentru casa ta sunt Evomag.ro, Sculeaz.ro, Kivi.ro.

Gratare electrice gasiti pe Megadepot.ro

Ce mai fac romanii de 1 Mai? Traditii si obiceiuri de 1 Mai din Romania 

 

Ziua de 1 mai se mai numeste si Ziua Pelinului sau Ziua Betivilor sau “Armindenul” si semnifica, in traditia populara romaneasca, inceputul verii. Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) vine de la numele profetului Ieremia din calendarul crestin. 

In popor, au loc diverse traditii interesante in aceasta zi. Dis-de-dimineata, oamenii trebuie sa se spele cu roua pe fata, gest care simbolizeaza belsugul, bogatia si sanatatea. Este important ca acest ritual sa se faca in primele trei zile ale lunii mai. 

Armindenul este de fapt o ramura verde sau un pom care e curatat de crengi pana aproape de varf si impodobit cu flori sau spice de grau. Armindenul mai este considerat cel care protejeaza vegetatia, viile, animalele, livezile, dar si oamenii. Astfel, gospodarii de pe la sate inca isi impodobesc portile caselor cu ramuri verzi si se considera ca acestea aduc bunastare. Ramura este adusa cu o zi inainte de la padure si se lasa in fata casei pana la seceris. 

Desigur ca in aceasta zi, nu se lucraza, nici acasa, nici pe camp si se spune ca daca nu lucrezi campul in aceasta zi, recolta va fi ferita de furtuni si de grindina. In acest sens, 1 mai este considerata in traditia populara romaneasca si o sarbatoare pentru odihna pamantului, pentru ca acesta sa dea roade bune si o sarbatoare pentru sanatatea viilor. 

Tot de 1 mai in popor are loc si “Bautul Martisorului”, o petrecere care are loc pe camp si semnifica scoaterea martisorului agatat in piept sau in pomi in ziua Dochiei. La ospatul de 1 mai se mananca miel frip, se bea vin pelin pentru ca sangele sa se reinnoiasca si pentru sanatate. 

Vrei sa ai parte de un 1 mai cum se cuvine?

Pe Fabricadegratare.ro gasesti o selectie variata de gratare la care iti poti pregati cele mai bune fripturi si cei mai buni mici. 

 

Alte magazine din portofoliul CashClub pe care le poti vizita pentru a alege gratarul potrivit pentru casa ta sunt Evomag.ro, Sculeaz.ro, Kivi.ro.

Gratare electrice gasiti pe Megadepot.ro

Va dorim sa petreceti 1 mai cu odihna si nu uitati ca aveti 2 lucruri de facut doar: nimic si… gratarul!