Cea mai buna incaltaminte pentru drumetii: top 10 recomandari si ghid de drumetie pentru incepatori si pasionati

Cea mai buna incaltaminte pentru drumetii: top 10 recomandari si ghid de drumetie pentru incepatori si pasionati

05.02.2024 | Lifestyle

Ai inceput sa faci sport si esti atras din ce in ce mai tare de drumetii? Drumetiile si traseele montane sunt noul tau hobby si modalitate prin care te deconectezi de stres si griji si evadezi in liniste si calm? Sau poate pur si simplu vrei sa dai o sansa acelui prieten pe care tot timpul il suni si e prin munti si nu intelegi de ce?

Ei bine, noi am auzit ca muntele este o arta, pe care cei pasionati o descopera treptat si in timp ajung sa se innebuneasca de ea. Muntele devine astfel mai mult decat o pasiune, devine un stil de viata, o terapie gratuita, cu multe beneficii pentru sanatatea psihica, emotionala si fizica.  

Iar daca nu te avanti prin munti, este in regula, pentru ca si in simple drumetii, cu siguranta vei avea parte de peisaje care iti taie respiratia, de unele dintre cele mai frumoase colturi de natura, de experiente unice si de amintiri de colectie. In plus, te vei simti mandru si mai implinit ca ai facut un traseu, ca ai participat la un maraton montan sau pur si simplu ca parca incepe sa iti placa si “la munte”, nu doar la mare. 

Fie ca esti pasionat de drumetii sau la inceput de drum in aceasta poveste, articolul de fata iti va fi foarte util inainte de a pleca la o drumetie. Am consultat sfaturile specialistilor de la atleti, sportivi, la maratonisti sau amatori, am ascultat cu atentie la experientele si recomandarile tuturor acestora cand vine vorba de incaltamintea pe care ar trebui sa o avem in vedere atunci cand mergem intr-o drumetie si ne-am gandit sa va spunem si voua care sunt acele aspecte importante si esentiale de care ar trebui sa tineti cont daca vreti sa plecati intr-o aventura, daca vreti sa participati la o alergare montana sau sa mergeti intr-o simpla plimbare pe munte

Te invitam sa vizitezi si magazinele sportive de pe CashClub.ro, unde gasesti numeroase optiuni de incaltaminte de drumetie, dar si colectii de imbracaminte sau accesorii montane.

Aici poti vizita magazinele cu incaltaminte pentru drumetii de pe CashClub. De fiecare data ai cashback garantat si ai acces primul la cele mai bune oferte si coduri sau cupoane de reducere. 

Iata cateva intrebari la care speram sa iti gasesti cele mai bune raspunsuri!

Ce tip de drumetie vei face?

 

 

Aceasta este prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui inainte de a alege incaltamintea pentru drumetie. Prin tip de drumetie vom intelege: pe ce tip de teren se face drumetia, cat de greu este rucsacul, cand timp iti va lua sa parcurgi drumetia si ce fel de ritm vei avea, cum este terenul de drumetie.

In general, exista 3 tipuri de teren atunci cand plecam intr-o drumetie, si anume: traseele usoare, cele denivelate si “in afara traseului”.

Traseele usoare se gasesc la capatul vailor, in prerii sau in alte spatii mai deschise. Acestea au suprafetele pistelor stabile si uniforme, cu dealuri usoare.

Traseele denivelate sunt trasee tehnice care se gasesc in munti, unde avem acele “peisaje ondulate” si trebuie avuta grija la pietre, la radacini si la noroi. Pasii, traseele inclinate si terenul abrupt sustinut vor pune in greutate picioarele si gleznele. 

Drumetia in afara traseului presupune un traseu denivelat, adesea instabil, cu stanci libere, cu poteci adesea nemarcate. Acest tip de teren este mai degraba pentru specialisti de meserie, pentru ca necesita concentrare pentru o deplasare eficienta. Acest traseu poate presupune sa treci peste obstacole, sa traversezi rau sau sa iti folosesti mainile pentru sectiunile scurte. Un adevarat teritoriu al aventurei, am putea spune! 

Pe traseele usoare, pantofii flexibili incurajeaza miscarea naturala a piciorului. De asemenea, ei sunt usor de purtat si ajuta la reducerea oboselii. Amortizarea imbunatateste confortul pantofilor, dar este mai putin importanta decat in cazul incaltamintei de alergare. 

Cu cat terenul este mai tehnic, cu atat talpa exterioara a pantofului ar trebui sa fie mai rigida, pentru a oferi mai multa stabilitate.

De exemplu, o incaltaminte cu taietura mai inalta protejeaza si sustine gleznele mult mai bine. Intariturile (degetul de cauciuc, protectorul calcaiului, protectia laterala etc.) si talpile exterioare mai groase, desi cresc durabilitatea pantofilor de drumetie, ii fac si mai grei.

Rezistenta la apa si impermeabilitatea pantofilor depind de conditiile meteorologice. O membrana impermeabila precum este cea de tipul Gore Tex este recomandata de expertii in domeniu datorita faptului ca protejeaza protejeaza picioarele de umezeala. In acelasi timp face pantofii mai putin respirabili. In caz de vreme uscata si temperaturi ridicate, incaltamintea Gore Tex se poate incinge, ceea ce va determina picioarele sa transpire. Spre deosebire de Gore Tex, pantofii din piele pot fi si ei o alta optiune, intrucat au o buna protectie si sunt respirabili.

Influenteaza greutatea rucsacului drumetia?

Greutatea rucsacului va influenta si alegerea pantofilor de drumetie. Pantofii pe care ii alegeti vor depinde de cat de departe vreti sa ajungeti (lungimea drumetiei) si de cat timp si cum intentionati sa mergeti (ritmul drumetiei). Va recomandam sa incercati sa va faceti rucsacul cat mai usor, luati doar esentialul.

Un rucsac usor este mai putin obositor de purtat, exista mai putine sanse sa te ranesti si este mai usor de transportat pentru perioade lungi de timp. Puteti alege asadar incaltaminte de drumetie usoara si flexibila, daca terenul o permite. Daca trebuie sa carati un cort, o soba si mancare, atunci ar trebui sa cautati incaltaminte mai rezistenta pentru a va oferi un plus de stabilitate. Pantofii cu croi inalt iti vor oferi un sprijin suplimentar daca gleznele tale sunt slabe sau terenul este tehnic.

Astfel, spuneam ca greutatea rucsacului este influentata de lungimea drumetiei, de ritmul drumetiei si de aflarea locului in care vreti sa ajungeti (cat de departe mergeti), vor influenta greutatea rucsacului. 

Atentie!* Notiunea de lungime a unei drumetii este subiectiva. O drumetie de o ora pe o pista usoara nu presupune acelasi efort si epuizare ca o ora pe stanci instabile. Conditia fizica si experientele difera de la drumet la drumet. 

Si ca sa iti fie mai simplu, intreaba-te cum e pentru tine drumetia pe care urmeaza sa o faci. Daca ti se pare usoara, atunci opteaza pentru pantofi usori si cu mai multa flexibilitate, iar daca ti se pare grea, iti recomandam mai degraba sa alegi pantofi stabili, care ofera sustinere. Iar daca iti propui sa faci cat mai multe drumetii in perioada urmatoare, se recomanda pantofii care sa fie intariti cu talpa groasa, astfel incat sa reziste mai mult.

La ce nivel de dificultate este drumetia in care urmeaza sa merg?

Daca nu stii cum sa raspunzi la aceasta intrebare, atunci incearca sa raspunzi la urmatoarele: 

Cat de des mergi intr-o drumetie?

Cata experienta de drumetie ai in spate?

Pe ce tipuri de teren faci in general drumetii?

Nivelul drumetiei te va ajuta sa iti dai seama si sa te decizi asupra incaltamintei care ti se potriveste cel mai bine, fie pantofi cu o buna sustinere a gleznelor, fie pantofi mai usori (cu mai putine intariri si croiala inferioara pentru o miscare mai libera a gleznelor).

Te invitam sa vizitezi si magazinele sportive de pe CashClub.ro, unde gasesti numeroase optiuni de incaltaminte de drumetie, dar si colectii de imbracaminte sau accesorii montane. Aici poti vizita magazinele cu incaltaminte pentru drumetii de pe CashClub. De fiecare data ai cashback garantat si ai acces primul la cele mai bune oferte si coduri sau cupoane de reducere.

In ce forma sunt pentru drumetia pe care urmeaza sa o fac?

 

 

Iti recomandam sa iti evoluezi starea fizica cat mai obiectiv posibil, tocmai pentru a lua o decizie buna in ceea ce priveste incaltamintea pentru drumetie. De exemplu, daca abia ai inceput sa mergi in drumetii de cateva luni si inca nu ai foarte multe experienta, insa se pare ca progresezi rapid, nu te-ai accidentat niciodata la glezna, chiar de nu aveai experienta, esti intr-o forma fizica buna, iti place sa practici si alte sporturi de anduranta, atunci te afli in cazul in care este in regula sa alegi un pantof usor, care sa iti ofere o miscare mai libera a piciorului.

 

Bocanci sau ghete de drumetie? Ce aleg si in ce situatii?

Bocancii de drumetie sunt cea mai buna varianta pentru tine daca te vei aventura pe trasee abrupte sau cu stanci, daca potecile pe care mergeti sunt pline de obstacole, apa, saritori etc, daca mergeti intr-o drumetie pe timp de ploaie, daca aveti in spate un rucsac greu, daca drumetia dureaza mai multe zile si daca, atentie - sunteti incepator intr-ale drumetiile, pentru ca mai ales in acest caz, in ca nu aveti experiente, picioarele voastre au nevoie de stabilitate si de sprijin optional.

Ghetele de drumetie sunt cea mai buna varianta atunci cand drumetia este mai usoara, dureaza pana la cateva ore, si mergeti pe poteci bine definite, atunci cand faceti trasee usoare in imprejurimile cabanei sau ale zonei de camping sau cand nu carati un rucsac greu. 

Cum trebuie sa fie incaltamintea de drumetie?

La ce sa fim atenti in ceea ce priveste partea superioara a incaltamintei de drumetie

Materialul care se foloseste pentru caramb (partea superioara) la o incaltaminte de drumetie este important, deoarece acesta stabileste gradul de respirabilitate, greutatea, durabilitatea, impermeabilitatea sau rezistenta la apa

Pielea naturala este rezistente la apa si la socurile mecanice si ofera si o durabilitate optima. In schimb in cazul ei, gradul de respirabilitate nu este ridicat si nu e recomandata atunci cand avem de-a face cu teren denivelat, cu greutate in spate si cu drumetii mai lungi. 

Pielea intoarsa, de multe ori in combinatie cu un strat din material plastic, pentru o mai buna respirabilitate si o greutate mai redusa, este pentru cei care au un buget mai redus, fiind mai ieftina, insa nu rezista atat de mult la apa si nici nu e atat de durabila.

Pielea Nubuck se aseamana cu pielea de caprioara, fiind o piele sintetica. Are aceleasi avantaje si dezavantaje ca si cum am vorbi de pielea normala. Cu toate acestea, ofera mai multa flexibilitate decat incaltamintea din piele clasica. 

Incaltamintea din materiale sintetice (fie ca e vorba de piele sintetica, plastic, poliester) sunt mai usoare decat pielea, se strica mai repede, se usca mai repede, sunt mai ieftine, insa nu au durabilitate. 

Talpa pentru incaltamintea de drumetie 

Incaltamintea de drumetia are de obicei talpa din cauciuc. Uneori se mai adauga pentru o rigiditate sporita alte materiale precum carbonul (pentru cazul celor care fac alpinism si trasee montane mai grele). Talpa trebuie sa fie suficient de profilata incat sa ofere aderanta necesara, pentru ca, din nefericire, cele mai multe accidentari tocmai din cauza lipsei de aderenta se intampla. Specialistii recomanda sa optati pentru o incaltaminte ce are calcaiul (tocul) mai profilat si mai mare (ca iesire in relief) fata de restul talpii. Acest tip de toc ajuta la incetinire cand e vorba de o coborare pe un teren abrupt sau accidentat. 

Caracteristicile incaltamintei pentru drumetie 

Cat de importanta e impermeabilitatea la incaltamintea pentru drumetii?

Incaltaminea se imparte in trei categorii: impermeabila (nu lasa umezeala din exterior sa patrunda), rezistenta la apa (rezista la umezeala pana la un anumit punct, dupa care se uda), permeabila

Specialistii spun ca impermeabilitatea ramane destul de importanta, desi are si “dezavantajele” ei, pentru ca impiedica piciorul sa respire. Pentru acest caz, se recomanda folosirea membranelor intermediare care au rolul de a inlatura aceasta problema a respirabilitatii (printre cea mai cunoscuta membrana de acest tip este Gore-Tex-ul). 

Te invitam sa vizitezi si magazinele sportive de pe CashClub.ro, unde gasesti numeroase optiuni de incaltaminte de drumetie, dar si colectii de imbracaminte sau accesorii montane. Aici poti vizita magazinele cu incaltaminte pentru drumetii de pe CashClub. De fiecare data ai cashback garantat si ai acces primul la cele mai bune oferte si coduri sau cupoane de reducere. 

Ce este important pentru tine atunci cand iti alegi pantofii pentru drumetia pe care urmeaza sa o faci?

 

 

Incaltaminte rezistenta sau flexibila?

Un pantof rigid si robust ofera stabilitate pe un tip de teren tehnic. 

Un pantof flexibil se coordoneaza dupa miscarea piciorului si ofera o mai buna libertate de miscare doar daca piciorul loveste solul in mod corect.

 

Incaltaminte inalta sau joasa?

Pantofii cu croi mai inalt sustin foarte bine gleznele, pe cand cei taiati permit gleznelor sa se miste mai liber. Exista si pantofi cu taietura la mijloc, care se afla intre cei doi si ajung pana la osul gleznei.

Protectie suplimentara sau incaltaminte usoara?

O pereche de pantofi cu intarituri ofera o protectie suplimentara si au durabilitate mai mare daca traseul va avea poteci abrupte, stancoase sau daca vei merge in afara traseului. Talpile exterioare mai groase protejeaza talpile picioarelor. In schimb, pantofii usori ajuta la reducerea oboselii, dar nu sunt la fel de durabili.

10 Tips & tricks de la specialisti pentru alegerea celei mai potrivite perechi de incaltaminte pentru drumetii 

Te invitam sa vizitezi si magazinele sportive de pe CashClub.ro, unde gasesti numeroase optiuni de incaltaminte de drumetie, dar si colectii de imbracaminte sau accesorii montane.

Aici poti vizita magazinele cu incaltaminte pentru drumetii de pe CashClub. De fiecare data ai cashback garantat si ai acces primul la cele mai bune oferte si coduri sau cupoane de reducere. 

  1. Probati perechea de incaltaminte folosind exact perechea de sosete pe care credeti ca o veti purta

Dupa ce ati stabilit nivelul dificultatii pentru drumetia in care urmeaza sa mergeti si stiti cam ce incaltaminte va doriti, neaparat sa o probati si chiar sa mergeti cu ea pe distante scurte inainte de a pleca in drumetia propriu-zisa. Specialistii recomanda sa o purtati chiar cu perechea de sosete pe care aveti de gand sa o luati in acea drumetie. Sa tineti cont de faptul ca nu trebuie sa simtiti niciun soi de presiune pe picioare. Caracteristicile incaltamintei precum forma si volumul interiorului ar trebui sa fie adaptate anatomiei piciorului si nu invers. Pantoful trebuie sa fie usor de potrivit pe picior, fara a strange sau a forta sireturile. 

 

  1. Alege marimea corecta a incaltamintei pentru drumetie 

O alta recomandarea este ca la sfarsitul zilei, atunci cand picioarele sunt deja putin umflate, sa porti perechea de incaltaminte pe care doresti sa o iei cu tine la drum. Trebuie sa mai stiti ca atunci cand pantoful este desfacut, ar trebui sa puteti pune un deget in spatele calcaiului cand degetele de la picioare sunt in contact cu partea din fata a pantofului. Alegeti bocancii de drumetii cu aproximativ 1 cm mai mari decat dimensiunea standar pe care o purtati. Daca pantoful are deje membrana, puteti adauga inca 0,5 cm. 

 

  1. Daca te incadrezi intre doua marimi, se recomanda sa alegeti dimensiunea mai mare, tocmai pentru ca in timpul drumetiei, picioarele se vor umfla.  

  2. Asigurati-va ca dupa ce ati legat sireturile exista putin spatiu in care piciorul sa fie capabil sa se miste inainte si inapoi.

  3. Asigurati-va ca degetelea de la picioare nu ating capatul frontal atunci cand mergeti si incercati sa testati acest lucru facand si miscari bruste sau la coborare.

  4. Verificati ca partea din spate a incaltarii si calcaiul sa se miste impreuna. Daca aveti sireturile legate, ridicati calcaiul, iar partea sa corespunzatoare a ramas nemiscata, atunci nu este in regula, pentru ca inseamna ca sunt prea mari si ca alunecati in interiorul lor, ceea ce nu ofera deloc stabilitate, mai ales in cazul unui traseu accidentat. 

  5. Asigurati-va ca degetele de la picioare au suficient loc. Ar trebui sa existe un spatiu de un deget intre degetele de la picioare si varful pantofului, astfel incat sa le puteti misca liber, lucru foarte important mai ales cand vorbim de coborari, cand degetele se lovesc de partea din fata a pantofului. 

  6. Chiar daca un pantof se simte confortabil cand il probati pentru prima data, recomandarea specialistilor este sa incercati intotdeauna urmatoarea jumatate de marime mai mare, tocmai pentru a avea un termen de comparatie. 

  7. Purtati sosete mai groase, concepute special pentru drumetii. Pentru majoritatea activitatilor se recomanda sosete din lana merino si fribra artificiala, datorita faptului ca sunt confortabile, transpira bine si ajuta la eliminarea mirosurilor. Daca utilizati de asemenea branturi de forma anatomica, nu le uitati, alaturi de sosete, atunci cand probati pentru prima oara o incaltaminte pentru drumetie. 

  8. Alege cea mai potrivita incaltaminte pentru tipul de drumetie pe care il faci. Mai exact, daca plecati intr-o drumetie usoara sau scurta, la campie, in padure sau pe litoral, se recomanda alegerea bocancilor pentru drumetie in natura, pentru un confort maximum si amortizare. 

Aici poti vedea modele de incaltaminte pentru drumetia in natura 

Daca sunteti experimentat si practicati des drumetia la munte si mergeti pe un traseu stancos, tehnnic si la o altitudine mai mare, atunci se recomanda, dupa cum bine stiti deja, alegerea unei perechi de incaltaminte sau bocanci pentru o astfel de drumetie, pentru ca acestia ofera lejeritate si nu ingreuneaza in timpul urcarii. Mai mult, talpa si crampoanele in cazul acestui tip de incaltaminte asigura o aderenta buna care impieduca alunecarea pe zonele abrupte. 

 

Aici poti vedea modele de incaltaminte pentru drumetiile montane la un buget redus

Daca veti merge pe un traseu cu zapada, atunci se recomanda ghetele calduroase si impermeabile care sa izoleze de frig si de umiditate. 

 

Aici poti vedea modele de incaltaminte impermeabile pentru drumetii montane la un buget redus

Daca traseul dureaza mai multe zile, atunci este recomandat sa optezi pentru niste bocanci rezistenti, de trekking. Poti vedea mai multe modele pentru toate buzunarele aici. 

Ce poarta alpinistii si cei care fac hiking de performanta?

Daca vreti sa transformati drumetiile intr-o pasiune si sa treceti la nivelul urmator, atunci iata un top 10 cu cele mai faimoase branduri folosite de cei care fac trekking si hiking de performanta

1. La Sportiva (pentru 3 sezoane + iarna) 

2. Scarpa (pentru 3 sezoane + iarna) 

3. Garmont (pentru 3 sezoane + iarna) 

4. Salomon (pentru 3 sezoane + iarna) 

5. Hoka (incaltaminte pentru drumetiile pe timp de vara)

6. Hanwag

7. Lowa

8. Meindl

9. Asolo

10. Terrex

La Sportiva este un brand cu incaltaminte de trekking pentru 3 sezoane si iarna, de calitate premium.

Brandul se gaseste la numeroase magazine din portofoliul CashClub. 

Aici puteti vedea colectiile La Sportiva pe Epantofi.ro.

Aici puteti vedea colectiile La Sportiva pe Modivo.ro.

Aici puteti vedea colectiile La Sportiva pe Answear.ro.

 

Garmont este un brand cu incaltaminte de trekking pentru 3 sezoane si iarna, de calitate premium.

 

Brandul se gaseste la numeroase magazine din portofoliul CashClub. 

Aici puteti vedea colectiile Garmont pe Modivo.ro.

Aici puteti vedea colectiile Garmont pe Epantofi.ro.

 

Aici puteti vedea colectiile Scarpa de pe Modivo.ro.


Aici puteti vedea colectiile Salomon de pe Modivo.ro. 

Aici puteti vedea colectiile Salomon de pe Epantofi.ro.

Si aici puteti vedea colectiile Salomon de pe Footshop.ro

 

Aici puteti vedea colectiile Hoka pe Footshop.ro.

 

Aici puteti vedea colectiile Hanwag pe Epantofi.ro.


Va dorim sa aveti parte de cele mai frumoase drumetii!