Cel mai bun laptop in 2024 si cum aleg un laptop performant - Ghid si coduri de reducere la magazine partenere

Cel mai bun laptop in 2024 si cum aleg un laptop performant - Ghid si coduri de reducere la magazine partenere

04.06.2024 | Coduri de reducere, Lifestyle, Review produs

 

Cumpararea unui laptop poate fi o activitate destul de confuza, mai ales daca nu stii exact de ce fel de laptop ai nevoie si care sunt caracteristicile care conteaza cel mai mult in cazul tau, fie ca vorbim despre un laptop de business, pentru gaming sau pentru cu totul alte activitati. 

Speram ca acest ghid sa va ajute pentru a intelege mai bine care sunt caracteristicile pe care sa le aveti in vedere atunci cand vreti sa cumparati un laptop. In articolul de azi veti gasi sectiuni despre fiecare componenta majora pe care e necesar sa o cunosti atunci cand vrei sa achizitionezi un PC sau un laptop. 

De asemenea, iti vom face cele mai bune recomandari pentru cele mai bune laptopuri din 2024, pe categorii. Pe CashClub.ro gasesti magazine cu preturi foarte bune la laptopuri si la fiecare magazin beneficiezi de cashback si de coduri de reducere la laptopuri. 

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la Flanco.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la Badabum.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la Evomag.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la PC House

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la F64.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la ITGalaxy.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la ASUS.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la HP.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la Store ACER.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la LENOVO.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la SAMSUNG.

Aici gasesti coduri de reducere la accesorii pentru Laptopuri la PowerLaptop.


Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa cumperi un laptop nou! 

 

1. Mai intai, alege sistemul de operare 

 

Inainte de a incepe sa cauti laptopuri, trebuie sa determini care sistem de operare (OS) functioneaza cel mai bine pentru tine. Gandindu-te la software-ul de care ai nevoie si la ce sisteme de operare ruleaza acesta, te va ajuta sa determini hardware-ul de care ai nevoie. Exista patru mari sisteme de operare pentru computere. Fiecare are punctele sale forte si dezavantajele sale. In continuare le vom prezenta pe fiecare in parte. 

 

Windows: Acest sistem de operare veteran nu mai primeste atat de multa atentie, dar isi face treaba. Este cea mai buna alegere daca ai nevoie de aplicatii Microsoft precum MS Office, Access sau Outlook. De asemenea, exista mai multe laptopuri cu Windows din care sa alegi decat orice alt OS.

 

macOS: macOS de la Apple este putin mai prietenos cu incepatorii decat Windows, dar este strans legat de hardware-ul companiei. Optiunile tale de cumparare sunt limitate la MacBook-uri, deoarece Apple foloseste propriile cipuri, iar MacBook-urile sunt cu adevarat un alt tip de dispozitiv.

 

Chrome OS: Daca poti face majoritatea sarcinilor tale pe laptop intr-un browser web, Chrome OS este o alegere buna. Laptopurile cu Chrome (numite Chromebook-uri) sunt, de asemenea, printre cele mai ieftine (si mai putin puternice) pe care le vei gasi, deci OS-ul este, de asemenea, de luat in considerare daca aveti un buget restrans. Recent, Google a lansat un upgrade major numit Chromebook Plus. "Plus" inseamna performante mai bune - procesoare mai rapide, mai multa memorie, mai mult spatiu de stocare si camere video mai bune. 

Problema este ca aplicatii precum Adobe Creative Suite sau Microsoft Office nu vor functiona. Unele aplicatii, in special Office, au o versiune pentru telefoane/tablete Android pe care s-ar putea sa o poti instala pe Chromebook-ul tau (sau o versiune web), dar s-a constatat ca aplicatiile Android nu functioneaza bine. 

 

Linux: Daca nu ai nevoie de MS Office, poti instala Linux pe aproape orice hardware de laptop creat vreodata. Problema este ca aplicatiile populare precum MS Office si Adobe Creative Suite nu suporta Linux. Totusi, exista alternative gratuite si open source precum LibreOffice, Darktable (inlocuitor Adobe Lightroom) si GIMP (inlocuitor Adobe Photoshop). 

 

2. Intelegerea denumirilor procesoarelor (CPU-uri)

 

Dupa ce ai ales sistemul de operare si ai o idee despre software-ul pe care il vei folosi, poti sa determini specificatiile hardware minime de care ai nevoie. Primul lucru pe care iti sugeram sa-l verifici este procesorul, denumit si cip sau CPU. Practic, exista doua companii care produc procesoare pentru laptopuri de consum: Intel si AMD.

 

Procesoarele Intel

Principalele procesoare de la Intel sunt Core i3, Core i5, Core i7 si Core i9. 

Core i3 este cel mai putin puternic, iar Core i9 este cel mai puternic. De obicei, eliminam "Core" din denumire pentru ca devine repetitiv. Intel planuia sa introduca un nou sistem de denumire in acest an, folosind cuvantul „ultra” pentru a desemna „cel mai avansat procesor pentru client”, dar nu s-a observat acest lucru utilizat prea des. Daca intalniti un procesor „Core Ultra”, teoretic, ar trebui sa fie si mai rapid decat un Core simplu.

 

In cadrul fiecarei linii de cipuri, Intel foloseste siruri criptice de numere si litere care iti ofera mai multe informatii despre capacitatile acelui cip si despre data lansarii sale. Invatarea modului de descifrare a acestora te va ajuta sa iei decizii de cumparare mai bune. 

 

Intel Core i7-1455U este modul in care un site web al producatorului de laptopuri ar putea lista tipul de procesor. Acum ca stim ca Core i7 inseamna ca este unul dintre cele mai puternice cipuri din gama, sa descompunem restul numerelor. Primele cifre ("14") se refera la generatie; in acest caz, este un cip de generatia a 14-a (in prezent, aceasta este cea mai recenta generatie disponibila pentru laptopuri). i7-1355U ar fi un cip de generatia a 13-a sau unul care probabil are un an sau ceva mai vechi.

 

Urmatoarele doua sau trei numere ("55") sunt legate de performanta. Cu cat aceste numere sunt mai mari, cu atat cipul este mai puternic. Acest lucru este valabil doar in cadrul acelei linii de cipuri. De exemplu, Intel Core i7-1465U este putin mai puternic decat Intel Core i7-1455U, dar mult mai putin puternic decat Intel Core i9-1435H. Cipul i9 este intotdeauna mai puternic decat i7, iar i7 este mai puternic decat i5, si diferenta este mai mare decat diferenta intre orice doua cipuri din aceeasi linie de cipuri.

 

Litera de la sfarsitul denumirii cipului ("U" in exemplul nostru) este desemnarea Intel pentru scopul cipului. Pentru laptopuri, literele pe care le vei vedea la sfarsit sunt Y, U, H si HX. Cipurile din seria Y sunt optimizate pentru durata de viata a bateriei, ceea ce este bun daca esti frecvent departe de o priza pentru perioade lungi de timp, dar acea durata suplimentara a bateriei vine cu pretul unei performante reduse. Cipurile H sunt optimizate pentru performanta, iar cipurile U sunt „eficiente energetic”, dar nu „extrem de eficiente” precum linia Y. Cea mai noua dintre ele este desemnarea HX, care sunt cipuri pe care Intel le numeste „de clasa inlocuitoare pentru desktop”. Ele sunt cele mai puternice din grup, dar vei obtine o durata de viata a bateriei mai mica de la laptopurile cu cipuri HX.

 

Procesoarele AMD

Denumirile cipurilor AMD sunt la fel de greu de descifrat ca si cele de la Intel. In denumirea AMD Ryzen 5 8600X, „8” reprezinta generatia (cat de vechi este - mai mare este mai bine), iar „6” indica cat de puternic este. Un „6” ar face ca acest exemplu sa fie un cip de putere medie, in timp ce un 3 sau 4 ar fi mai slab (mai lent). Urmatoarele doua numere nu au un impact mare asupra performantei. „X” de la sfarsit indica performanta ridicata. Alte desemnari de litere includ U pentru consum ultra-redus de energie (pentru o durata mai buna a bateriei).

 

Exista o diferenta mare intre cipurile Intel si AMD? Din experienta specialistilor, care au testat zeci de cipuri din ambele categorii in fiecare an, depinde. In general, un Intel i5 este greu de diferentiat de un Ryzen 5 in afara unor teste foarte specifice. Ele sunt similare cand faci lucruri precum navigarea pe web sau editarea documentelor. Acelasi lucru este valabil si pentru Intel i7 si Ryzen 7, si pentru Intel i3 si Ryzen 3.

Performanta grafica este locul unde vei observa o diferenta. In testele specialistilot, atat in benchmark-uri, cat si in utilizarea reala, grafica integrata a AMD tinde sa aiba performante mai bune decat cea a Intel in sarcini grafice intensive - de exemplu, editarea video sau jocurile. Seria recenta de cipuri Intel a redus semnificativ acest decalaj, dar AMD inca are un avantaj. Este posibil sa beneficiezi de pe urma cumpararii unui laptop AMD daca esti editor video sau jucator, dar cel mai probabil vei dori un card grafic dedicat. 

 

Procesoarele Apple

Apple produce acum o serie de cipuri utilizate atat in MacBook-uri, cat si in iPad-uri si iPhone-uri. Din fericire, denumirile sunt destul de simple. Exista trei cipuri in gama: M1, M2 si M3. M1 este cel mai vechi si mai lent; M3 este cel mai nou si mai rapid. In cadrul fiecarei linii de cipuri exista diferite modele, variind de la modelul de baza, Pro, Max si Ultra. Modelul de baza este cel mai putin puternic, in timp ce Ultra este cel mai puternic

 

3. De cata putere de procesare ai nevoie?

 

Daca esti un utilizator obisnuit care ruleaza un browser web, suite-ul Microsoft Office si poate chiar si ceva software de editare foto, recomandam un laptop cu un procesor Intel Core i5 de generatia a 10-a sau mai nou. Acesta ar fi afisat ca ceva de genul „Intel Core i5-10350U”.

 

Daca iti permiti, un cip Intel i7 este o imbunatatire placuta si va face laptopul sa se simta mai rapid. Puterea suplimentara inseamna adesea o durata de viata mai scurta a bateriei, deci va trebui sa echilibrezi acest lucru cu nevoile tale. Un laptop de gaming, de exemplu, ar folosi un cip i7 (sau i9), dar un i5 este de obicei suficient pentru sarcini mai putin solicitante. De asemenea, pentru utilizatorul mediu, seria AMD Ryzen 5000 va fi suficienta, dar seria Ryzen 7000 este o imbunatatire placuta - din nou, cu costul duratei de viata a bateriei.

 

In general, se recomanda evitarea procesoarelor Intel Core i3 (si implicit AMD Ryzen 3) pentru utilizarea cu Windows 11. In timp ce cipurile din seria 3 sunt bune pentru Chromebookuri si configuratii Linux minimale, utilizatorii de Windows ar fi mai bine sa opteze pentru un cip Intel i5 sau Ryzen 5.

 

Esti un utilizator avansat?

Daca compilezi software, editezi videoclipuri sau lucrezi cu baze de date foarte mari, vei avea nevoie de mai multa putere de procesare decat restul dintre utilizatori. Recomandarea in acest caz este un cip Intel i7 sau Ryzen 7. De asemenea, vei dori sa adaugi cat mai multa memorie RAM, dar urmeaza sa prezentam si acest aspect.

 

Cele mai bune procesoare pentru laptopuri cu Chrome OS

Chrome OS este construit in jurul browserului web Chrome de la Google si ruleaza majoritatea software-ului direct in browser. Asta inseamna ca nu are nevoie de cipuri Intel mari si puternice. Cel putin, asta este teoria. Din experienta specialistilor, Chrome OS functioneaza cel mai bine cu cel putin un cip Intel i3 sau, cea mai buna valoare pe care o poti obtine in prezent cu un Chromebook, un cip AMD Ryzen 4000.

 

Specialistii recomanda seria AMD Ryzen 4000 pentru Chromebookuri. Aceasta serie este suficient de puternica pentru majoritatea sarcinilor si ofera o durata de viata a bateriei excelenta - o combinatie care este mai greu de gasit la Chromebookurile cu cipuri Intel. Exista Chromebookuri de inalta performanta cu cipuri Intel i5, si chiar si unele modele i7, dar daca nu esti cu adevarat dedicat Chrome OS, esti mai bine servit cumparand un laptop Windows mai capabil.

 

Anul acesta, Google a introdus o noua clasa de Chromebookuri numita Chromebook Plus. „Plus” inseamna ca aceste modele sunt mai puternice. Vestea buna este ca acestea nu sunt mult mai scumpe decat modelele mai vechi.

 

La celalalt capat al spectrului: Procesoarele Snapdragon

Exista, de asemenea, un numar tot mai mare de Chromebookuri cu cipuri din seria Snapdragon de la Qualcomm, care fac un compromis bun intre putere si pret. 

 

Procesoarele Intel Celeron

Cele mai ieftine Chromebookuri inca folosesc procesoare din seria Intel Celeron. Daca nevoile tale sunt foarte minimale si nu vei face niciodata altceva decat sa navighezi usor pe web, procesoarele Celeron vor fi suficiente. Dar daca speri sa rulezi aplicatii Android sau sa instalezi aplicatii Linux pe Chromebookul tau, procesoarele Celeron vor avea dificultati si probabil te vor frustra.

 

4. Ce este cu placile grafice?

 

Toate laptopurile au tehnic placi grafice (numite si „grafice discrete” si GPU), dar majoritatea sunt integrate in placa de baza impreuna cu procesorul. Aceasta abordare, cunoscuta sub numele de „grafice integrate”, este suficienta pentru majoritatea utilizatorilor. Vei putea viziona filme HD si chiar juca jocuri casual fara probleme. Daca esti un jucator sau faci multa editare video, vei dori un laptop cu o placa grafica discreta - o placa grafica separata si mult mai puternica. 

 

AMD si Nvidia produc majoritatea placilor grafice pe care le vei gasi pe laptopuri.

Cele mai multe laptopuri bazate pe Intel vor fi asociate cu o placa grafica Nvidia din linia GeForce - de obicei una dintre placile Max-Q, care este varianta eficienta energetic, prietenoasa cu laptopurile, a placilor desktop de la Nvidia. Ele sunt de obicei etichetate cu numele placii, apoi Max-Q: de exemplu, GeForce RTX 2080 Max-Q. (O placa din seria 3000 sau 4000 va fi mai puternica, dar poate avea o durata de viata a bateriei mai redusa.) Placile Max-Q sunt, in general, cu aproximativ 15 pana la 25 la suta mai putin puternice decat versiunile desktop, dar sunt inca destul de puternice pentru jocuri si editare video.

 

Linia de GPU-uri de la AMD se numeste Radeon si variaza de la placile de top Vega si RX pana la placile din seria R, care oglindesc schema de denumire Ryzen, unde Radeon R9 este mai rapid si mai puternic decat seria Radeon R7, care este mai puternica decat seria Radeon 5.

 

5. De cata memorie RAM ai nevoie?

 

Memoria RAM este un alt aspect crucial al unui laptop performant. Cantitatea de RAM de care ai nevoie depinde de modul in care folosesti laptopul.

 

Memoria RAM: Cu cat mai multa, cu atat mai bine!

Memoria cu acces aleator, cunoscuta sub numele de RAM, este ceea ce foloseste laptopul tau pentru a stoca date in timp ce procesorul le proceseaza. Gandeste-te la RAM ca la biroul tau. Toate lucrurile la care lucrezi in acest moment ar trebui sa incapa pe birou. Daca biroul tau este prea mic, lucrurile cad si nu poti lucra la ele. In acelasi mod, daca ramai fara RAM, nu vei putea deschide alte file in browser sau termina compilarea unui videoclip. In cele din urma, laptopul tau se va bloca si va trebui repornit

 

Opt gigaocteti (8 GB) de RAM ar trebui sa fie suficienti pentru utilizatorul obisnuit de Windows, desi trecerea la 16 GB va face laptopul mult mai capabil (si este o necesitate pentru jocuri). Un lucru de investigat inainte de a cumpara este daca RAM-ul este sudat pe placa de baza. Daca este, nu vei putea actualiza RAM-ul singur. Din nou, daca programezi si compilezi software sau editezi videoclipuri, doua sarcini care necesita mult RAM, vei dori cel putin 16 GB, si probabil vei fi mai fericit cu 32 GB daca iti permiti.

 

La fel ca si procesoarele, Chrome OS necesita mai putin. Intr-un Chromebook, poti sa te descurci in general cu 4 GB de RAM, desi trecerea la 8 GB iti va permite sa ai mai multe file deschise in browser fara sa incetineasca.

 

6. Tipuri de RAM

 

Specialistii recomanda sa va orientati catre RAM care are DDR4 langa ea. DDR inseamna "double data rate". RAM-ul DDR4 este rapid si este ceea ce ai nevoie. RAM-ul DDR3 este mai vechi si mai putin comun in zilele noastre. Majoritatea laptopurilor au RAM DDR4, dar producatorii vor lista tipul pe site-urile lor langa cantitate, asa ca merita sa verifici inainte de a cumpara. RAM-ul DDR5 a ajuns si pe laptopuri, dar nu este inca raspandit. Daca vezi totusi un laptop cu DDR5, acesta va fi probabil putin mai rapid la sarcini care necesita multa memorie RAM, cum ar fi jocurile si editarea video.

 

7. Cat spatiu de stocare iti trebuie?

 

Hard disk-ul este locul unde iti vei stoca toate datele. Gandeste-te la acesta ca la dulapul de fisiere de langa birou. Alegerea cea mai comuna in zilele noastre este un SSD (solid-state drive), desi unele laptopuri bugetare inca folosesc discuri de stocare mecanice. Sugeram sa le eviti pe acestea.

Opteaza pentru un SSD daca iti permiti, cu cel putin 256 GB. SSD-urile sunt mai rapide, mai ales daca folosesc o conexiune NVMe, care muta datele in si din hard disk mult mai rapid decat standardul mai vechi, cunoscut sub numele de SATA. Uneori vei gasi laptopuri cu un SSD cu NVMe pentru a rula sistemul de operare, dar cu un hard disk SATA mai vechi pentru a stoca fisiere. Acest lucru iti ofera avantaje: viteza acolo unde ai nevoie si este si prietenos cu bugetul.

 

8. Tipuri de stocare: Ce sa alegi?

 

eMMC Storage

Daca cauti un laptop de buget, s-ar putea sa intalnesti stocarea eMMC. Desi este considerat un SSD (si este), este putin diferit de SSD-urile NVMe si PCIe. Abrevierea inseamna Embedded MultiMediaCard si se gaseste in telefoane, tablete si unele laptopuri (in special Chromebooks).

Cu toate acestea, "embedded" in eMMC inseamna de obicei ca este lipit direct pe placa de baza. Cu alte cuvinte, nu poti inlocui un drive mai mare pe parcurs. Dezavantajul este viteza mai redusa. In prezent, drive-urile eMMC ating viteze similare cu cele ale vechilor hard disk-uri cu platane SATA—utilizabile, dar nu foarte rapide. In testarile specialistilor, drive-urile eMMC sunt acceptabile pentru laptopuri de uz usor utilizate pentru navigare pe web, lucrul cu documente office si asa mai departe. Pentru orice sarcina mai complexa, veti lucra mult mai bine cu un SSD. Asta nu inseamna ca nu exista dispozitive capabile cu drive-uri eMMC. Seria Surface Go este un bun exemplu de masina solida si destul de rapida care utilizeaza un drive eMMC (cel putin in configuratiile mai ieftine).

 

9. Cat spatiu de stocare iti trebuie?

 

Cantitatea minima de spatiu recomandata este de 256 GB. Daca stochezi totul in cloud sau te uiti la Chromebooks, s-ar putea sa te descurci cu mai putin, dar este bine sa ai spatiu suplimentar daca vei avea nevoie. Daca planifici sa instalezi multe jocuri sau software, sau sa salvezi multe fotografii sau videoclipuri, acest spatiu se va umple rapid. 

Poate ai observat ca hard disk-ul tau nu pare sa aiba niciodata spatiul specificat. Daca un hard disk este etichetat cu 512 GB, s-ar putea sa apara ca avand doar 490 GB disponibili in Windows. Nu pierzi spatiu; asta se datoreaza diferentei dintre calculele de dimensiuni binare si zecimale ale octetilor. Producatorii de drive-uri folosesc octeti zecimali, dar Windows foloseste binari, de aceea raporteaza dimensiuni diferite. Ambele sunt corecte din punct de vedere tehnic, desi dimensiunea raportata de Windows este spatiul de disc pe care il poti folosi efectiv pentru a stoca fisiere.

 

10. Ce tip de ecran ar trebui sa alegi?

 

Cel mai bun punct de plecare este dimensiunea ecranului, deoarece aceasta determina cat de mare va fi laptopul tau. Laptopurile de 13 inci sunt mici si usoare, dar ecranul poate parea inghesuit. Ecranele de 15 inci ofera considerabil mai mult spatiu, dar rezulta de obicei in laptopuri mai grele. Laptopurile de 14 inci sunt, argumentabil, o dimensiune de compromis placuta, desi vei dori sa iei in considerare si raportul de aspect al ecranului. De exemplu, un ecran de 13 inci cu un raport de 16:9 este mult mai mic decat un ecran de 13 inci cu un raport de 4:3. Majoritatea laptopurilor folosesc 16:9, desi daca vrei 4:3, laptopurile Surface de la Microsoft folosesc acest layout, la fel ca si laptopurile Framework.

 

Urmatorul lucru de luat in considerare sunt capacitatile ecranului tau. De exemplu, ecranele tactile vor adauga la cost si uneori vor consuma bateria, dar pot fi foarte utile daca vrei sa desenezi pe laptopul tau sau sa iei notite de mana.

 

11. Claritate si luminozitate

 

Dupa consideratiile fizice, mai sunt doua lucruri de luat in considerare la ecranul laptopului tau: cat de clar este si cat de luminos este. Luminozitatea este masurata in nits si sugeram sa optezi pentru ecrane de cel putin 300 de nits, cu 400 de nits fiind mult mai bune.

 

12. Claritatea ecranului

 

Claritatea ecranului este rezultatul densitatii pixelilor. Aceasta inseamna ca un ecran 1080p pe un laptop de 13 inci va parea mult mai clar decat un ecran 1080p pe un laptop de 15 inci. 

 

Va sugeram sa optati pentru ecrane Full HD (1080p) sau mai bune. Ecranele OLED 4K sunt spectaculoase, dar au compromisuri semnificative in ceea ce priveste durata de viata a bateriei. Uneori, vei vedea ecrane 2.7K, care reprezinta un compromis excelent, mai ales la modelele de 13 si 14 inci. Acestea sunt mai clare decat ecranele HD, dar consuma mai putina energie decat ecranele 4K. Totusi, daca durata de viata a bateriei nu este o preocupare majora si iti permiti, ecranele 4K sunt foarte placute si mai usor de privit.

 

13. Verifica porturile!

Pe langa CPU, RAM si hard disk, numarul si tipurile de porturi ale laptopului tau sunt importante. Porturile sunt modalitatile de conectare a diverselor dispozitive la laptopul tau, cum ar fi dispozitivele USB sau cablurile de incarcare. Vei dori cel putin un port USB-C, cel putin un port USB-A si o mufa pentru microfon/casti. Asigura-te ca laptopul tau are un cititor de carduri SD sau microSD daca esti fotograf si trebuie sa descarci constant imagini de pe camera ta.

Specialistii recomandallaptopuri care se pot incarca prin USB-C. Un laptop ar trebui sa specifice ca poate fi incarcat prin USB-C pe pagina sa sau in sectiunea de specificatii. Acest mod de incarcare iti permite sa folosesti un incarcator portabil daca ai nevoie de timp suplimentar departe de o priza. Incarcatoarele USB-C tind, de asemenea, sa fie mai ieftine de inlocuit, si s-ar putea sa le folosesti deja pentru a-ti incarca telefonul Android (sau iPad-ul). 

 

Nu cumpara niciodata acele incarcatoare ieftine, fara nume, pe care le vezi in diverse magazine. Va recomandam se dati un ban in plus si sa cumparati direct incarcatorul producatorului sau unul de la un brand cunoscut. 

 

De asemenea, fiti constienti ca laptopurile AMD probabil nu vor avea niciodata porturi Thunderbolt 4, care este o specificatie creata de Intel si pentru care se percep taxe de licenta. Devine confuz deoarece Thunderbolt 4 este o extensie a versiunilor USB-C 3 si 4, pe care le vei gasi in laptopurile AMD.

 

 

14. Webcamuri si balamale

 

Laptopul tau ar trebui sa aiba un webcam. Din anumite motive, inca mai exista laptopuri in 2023 care nu au. Majoritatea webcamurilor sunt 720p, in special pe laptopurile mai ieftine. Este bine daca nu le folosesti prea mult, sau daca, la fel ca mine, iti place sa te ascunzi in spatele neclaritatii unui 720p. Cu Zoom inca fiind o parte importanta a vietii profesionale pentru multi oameni, s-ar putea sa fii mai fericit cu o camera de 1080p.

 

Pe langa asta, verifica si calitatea balamalelor. Laptopurile convertibile sau cele cu balamale care permit rotirea la 360 de grade sunt ideale pentru cei care doresc flexibilitate in utilizare, cum ar fi trecerea rapida intre modul laptop si modul tableta. Asigura-te ca balamalele sunt robuste si durabile, deoarece acestea sunt o componenta critica care poate afecta longevitatea laptopului tau.

 

Cum este balamaua laptopului? Aceasta parte este greu de testat daca achizitionezi online. Daca este posibil, mergi la un magazin fizic precum Best Buy pentru a putea vedea efectiv modelul in care esti interesat. Incearca sa-l deschizi cu o singura mana. S-ar putea sa sune amuzant, dar crede-ma, sa nu poti deschide laptopul cu o singura mana este enervant.

 

15. Alte aspecte de luat in considerare: Poti sa-l transporti in siguranta cu o singura mana? Va rezista intr-un rucsac? Cat de mare este touchpad-ul? Butoanele sunt pozitionate unde iti place? Este aspectul tastaturii neobisnuit in vreun fel?

Odata ce ai restrans selectia la cateva modele, citeste cateva recenzii si cauta aspecte dincolo de specificatii, cum ar fi cum rezista balamaua in timp, cum se simte tastatura, cum functioneaza touchpad-ul si chiar cat de fierbinte devine partea de jos.  

Citirea recenziilor este utila pentru ca specificatiile nu-ti spun daca o balama este prost facuta sau se simte lipicioasa, sau daca capacul se zgarie usor.

 

Concluzii si sfaturi 

 

Perfectiunea tehnica nu este totul totusi, deci nu-ti ignora opiniile. Vrei ceva care arata intr-un anumit fel? Nu este nimic in neregula cu asta. Unii oameni urasc ideea unei carcase de plastic. Altii n-ar fi vazuti cu nimic altceva in afara de plastic negru. Designul este important din punct de vedere practic si estetic. Nu este distractiv sa folosesti un laptop care nu-ti place. 

Uneori, ceea ce-ti place la ceva este greu de definit si pe hartie nu are prea mult sens. Cum se spune, gusturile nu se discuta, deci asigura-te ca iei asta in considerare in decizia ta.

Cea mai dificila parte a intregului acestui proces este sa gasesti exact ceea ce vrei. Nu exista un magazin perfect de laptopuri usor de navigat. Este intotdeauna o provocare. Poti cumpara direct de pe site-ul producatorului sau poti merge la un retailer major.

Site-urile producatorilor (precum HP, Lenovo, Microsoft, Samsung si Dell) sunt uneori coplesitoare, mai ales cand fiecare configuratie posibila este listata separat, lucru pe care aproape fiecare producator insista sa-l faca.  

Multe site-uri de vanzare de laptopuri folosesc practici de preturi inselatoare. Aici ajuta sa compari. Pe CashClub puteti compara preturile produselor pe care doriti sa le achizitionati. 

 

Fiti atent si la garantii. Este bine sa ai un plan in cazul in care apare ceva neasteptat. Optiunile variaza in functie de locul de unde iti cumperi laptopul.

 

Iata un top al celor mai bune laptopuri in functie de domeniul in care activati pentru 2024!

 

Cel Mai Bun Laptop: MacBook Air M3

 

Specificatii:

CPU: Apple M3

GPU: Apple M3 GPU

RAM: 16 GB

Stocare: 1TB SSD

Display: 13-inch, 1664p

Dimensiuni: 12 x 8.5 x 0.4 inches

Greutate: 2.7 pounds

 

AVANTAJE

Durata de viata a bateriei exceptionala: MacBook Air M3 ofera o durata de viata a bateriei excelenta, fiind perfect pentru sesiuni lungi de lucru si calatorii.

Performanta puternica: Echipat cu cipul Apple M3, acest laptop ofera performante impresionante pentru o varietate de sarcini, de la utilizarea zilnica la aplicatii mai solicitante.

Display Liquid Retina stralucitor: Display-ul este luminos si clar, imbunatatind experienta vizuala atat pentru munca, cat si pentru divertisment.

Tastatura confortabila: Tastarea este confortabila si eficienta datorita tastaturii bine proiectate.

Viteze imbunatatite ale SSD-ului: Vitezele mai mari ale SSD-ului inseamna acces mai rapid la date si o functionare mai fluida in general.

 

DEZAVANTAJE 

Porturi limitate: MacBook Air M3 are un numar limitat de porturi, ceea ce ar putea fi un dezavantaj pentru utilizatorii care trebuie sa conecteze mai multe periferice.

Display-ul nu este la fel de colorat ca al competitorilor: Desi display-ul este luminos, este posibil sa nu fie la fel de colorat ca al unor competitori, ceea ce ar putea fi de luat in considerare pentru utilizatorii care au nevoie de o acuratete superioara a culorilor pentru sarcini precum editarea foto.

In general, MacBook Air M3 se remarca drept o alegere excelenta pentru majoritatea utilizatorilor datorita combinatiei echilibrate de performanta, portabilitate si caracteristici prietenoase cu utilizatorul.

 

Cel Mai Bun Pret: Acer Swift Go 14

 

Specificatii:

CPU: Intel Core Ultra 7 155H

GPU: Intel Integrated Arc GPU

RAM: 16 GB

Stocare: 1TB SSD

Display: 14-inch, 1920 x 1200

Dimensiuni: 12.32 x 8.6 x 0.68 inches

Greutate: 2.9 pounds

 

AVANTAJE

CPU/GPU Intel Core Ultra: Procesorul Intel Core Ultra si GPU-ul Arc ofera performante bune pentru un laptop de buget.

NPU imbunatateste performanta: Unitatile de procesare neurala (NPU) contribuie la cresterea performantei in sarcini de AI si alte aplicatii avansate.

Constructie stilata si durabila din aluminiu: Designul elegant si constructia solida din aluminiu fac din Acer Swift Go 14 un laptop atractiv si robust.

Webcam excelent: Webcam-ul de calitate superioara imbunatateste experienta in apelurile video si conferintele online.

Durata de viata a bateriei imbunatatita: Bateria are o durata de viata mai lunga, ideala pentru utilizare pe parcursul intregii zile.

 

DEZAVANTAJE 

Performanta slaba a difuzoarelor: Difuzoarele nu ofera o calitate audio deosebita, ceea ce ar putea fi un dezavantaj pentru utilizatorii care doresc o experienta audio superioara.

Display-ul de baza ar putea fi mai colorat: Display-ul ar putea avea culori mai vibrante, fiind de luat in calcul pentru utilizatorii care necesita o acuratete mai mare a culorilor pentru activitati precum editarea foto si video.

Acer Swift Go 14 este o alegere excelenta pentru cei care cauta un laptop de buget, oferind un echilibru intre performanta, design si caracteristici utile.

 

Cel Mai Bun Laptop pentru Studenti: Asus Zenbook 14 OLED (Q425)

 

 

Specificatii:

CPU: Intel Core Ultra 7 155H

GPU: Intel Arc Graphics

RAM: 16 GB

Stocare: 1TB SSD

Display: 14-inch, 1080p

Dimensiuni: 12.3 x 8.7 x 0.6 inches

Greutate: 3 pounds

 

AVANTAJE 

Durata de viata a bateriei de aproape 16 ore!: Durata impresionanta a bateriei face din acest laptop o alegere excelenta pentru studenti care au nevoie de un dispozitiv care sa reziste toata ziua.

Performanta rapida: Procesorul Intel Core Ultra si GPU-ul Intel Arc ofera performante rapide si fiabile pentru sarcinile zilnice si mai mult.

Calitate audio superioara: Difuzoarele ofera un sunet de calitate, imbunatatind experienta multimedia.

Tastatura confortabila si usor de utilizat: Tastatura ofera o experienta de tastare placuta si confortabila, ideala pentru sesiuni lungi de studiu sau scriere.

Shutter pentru confidentialitatea webcamului: Shutter-ul webcamului asigura confidentialitatea, oferind protectie impotriva accesului neautorizat.

 

DEZAVANTAJE 

Display-ul ar putea fi mai stralucitor: Luminozitatea ecranului ar putea fi mai mare, ceea ce poate afecta vizibilitatea in conditii de lumina puternica.

Tinde sa se incalzeasca putin: Laptopul se poate supraincalzi, ceea ce ar putea fi incomod in timpul utilizarii intense.

Asus Zenbook 14 OLED (Q425) este o alegere excelenta pentru studenti, oferind performante rapide, o durata lunga a bateriei si caracteristici de confidentialitate utile.

 

Cel Mai Bun Laptop Ultraportabil: LG Gram SuperSlim (2023)

 

 

Specificatii:

CPU: Intel Core i7-1360p

GPU: Intel Iris Xe

RAM: 32 GB

Stocare: 512 GB SSD

Display: 15.6-inch, 1080p OLED

Dimensiuni: 11.6 x 8.5 x 0.4 inches

Greutate: 2.18 pounds

 

AVANTAJE

Durata mare a bateriei: Bateria de lunga durata asigura utilizarea pe parcursul intregii zile fara necesitatea de a reincarca frecvent.

Incredibil de subtire si usor: Designul ultra-subtire si greutatea redusa fac din acest laptop unul dintre cele mai portabile de pe piata, ideal pentru calatorii si utilizare zilnica.

Display clar si bogat: Ecranul OLED ofera culori vii si contrast excelent, imbunatatind experienta vizuala pentru filme, fotografii si alte continuturi media.

Performanta de top: Performantele depasesc adesea competitia, datorita procesorului puternic si memoriei RAM generoase.

 

DEZAVANTAJE

Tastatura superficiala: Tastatura poate parea prea superficiala pentru unii utilizatori, afectand confortul in timpul tastarii indelungate.

LG Gram SuperSlim (2023) este ideal pentru cei care cauta un laptop ultraportabil, cu performante puternice si un design usor de transportat, desi tastatura superficiala ar putea necesita un timp de adaptare.

 

Cel Mai Bun Laptop de Inalta Performanta: Dell XPS 15 (9350)

 

Specificatii:

CPU: Intel Core i7-13700H

GPU: Nvidia GeForce RTX 4070

RAM: 32 GB

Stocare: 1 TB M.2 PCIe NVMe SSD

Display: 15.6-inch, 2160p OLED

Dimensiuni: 13.6 x 9.1 x 0.7 inches

Greutate: 4.2 pounds

 

AVANTAJE

Design elegant si modern: Aspectul rafinat si constructia de inalta calitate fac acest laptop nu doar performant, ci si atractiv vizual.

Performante excelente: Atat performantele generale cat si cele in jocuri sunt impresionante, datorita combinatiei dintre procesorul puternic si placa grafica dedicata.

Ecran OLED Vivid: Display-ul OLED ofera culori vii si un contrast excelent, imbunatatind experienta de vizionare pentru toate tipurile de continut.

 

DEZAVANTAJE

Tastatura moale: Tastatura poate parea prea moale pentru unii utilizatori, ceea ce poate afecta confortul la tastare prelungita.

Durata de viata a bateriei sub medie: Bateria nu ofera o durata de viata impresionanta, necesitand reincarcari mai frecvente in comparatie cu alte modele din aceeasi categorie.

Dell XPS 15 (9350) este perfect pentru utilizatorii care cauta un laptop de inalta performanta cu un design elegant si un ecran de calitate superioara, desi tastatura moale si durata de viata a bateriei ar putea fi dezavantaje pentru unii.

 

Cel Mai Bun Laptop de Gaming: Asus ROG Strix Scar 18

 

Specificatii:

CPU: Intel Core i9-13900HX

GPU: Nvidia GeForce RTX 4090

RAM: 32 GB

Stocare: Doua SSD-uri de 1 TB in RAID 0

Display: 18-inch, 2560 x 1600

Dimensiuni: 15.7 x 11.6 x 0.9~1.2 inches

Greutate: 6.8 pounds

 

AVANTAJE

Performante impresionante: Laptopul ofera performante excelente atat in utilizarea generala, cat si in gaming, datorita combinatiei de hardware de ultima generatie.

Design atragator si futuristic: Aspectul sau captivant si modern este ideal pentru pasionatii de gaming care apreciaza estetica avansata.

Ecran captivant: Display-ul de 18 inch ofera o rezolutie inalta si imagini clare, imbunatatind experienta de joc si de vizionare.

 

DEZAVANTAJE

Cost ridicat: Configuratiile de top pot depasi 18000 RON, facandu-l inaccesibil pentru unii utilizatori.

Webcam de calitate medie: Camera web ar putea fi mai buna, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru utilizatorii care doresc o calitate superioara a imaginii in apeluri video.

Durata de viata a bateriei sub medie: Bateria nu ofera o autonomie impresionanta, necesitand reincarcari mai frecvente.

Asus ROG Strix Scar 18 este ideal pentru gameri care doresc performante maxime si un design futurist, dar care sunt dispusi sa investeasca o suma considerabila si sa accepte o autonomie a bateriei mai redusa.

 

Cel Mai Bun Laptop 2-in-1: HP Spectre x360 14 2024

 

Specificatii:

CPU: Intel Core Ultra 7 155H

GPU: Intel Arc Graphics

RAM: 32 GB

Stocare: 2 TB SSD

Display: 14-inch, 2880 x 1880, OLED

Dimensiuni: 12.4 x 8.7 x 0.7 inches

Greutate: 3.2 pounds

 

AVANTAJE

Ecran OLED superb: Display-ul OLED de 2.8K ofera o calitate exceptionala a imaginii, culori vibrante si detalii clare.

Performante 2-in-1 remarcabile: Performantele de top in modul 2-in-1 fac acest laptop ideal atat pentru munca, cat si pentru divertisment.

Autonomie a bateriei de peste 11 Ore: Durata lunga a bateriei permite utilizarea pe tot parcursul zilei fara a necesita reincarcare frecventa.

Tastatura confortabila: Tastatura este bouncy si confortabila, oferind o experienta de tastare placuta.

Webcam 4K: Camera web de 4K ofera o calitate superioara a imaginii pentru apeluri video clare si detaliate.

 

DEZAVANTAJE

Benchmarks ale display-ului ar putea fi mai bune: Desi ecranul este superb, benchmark-urile de performanta ale display-ului ar putea fi imbunatatite.

Porturi limitate: Numarul limitat de porturi poate fi o problema pentru utilizatorii care au nevoie de multiple conexiuni externe.

HP Spectre x360 14 2024 este alegerea ideala pentru cei care cauta un laptop versatil 2-in-1 cu performante excelente, un ecran de calitate superioara si o autonomie indelungata a bateriei, desi utilizatorii trebuie sa fie constienti de limitarile privind porturile disponibile.

 

Cel Mai Bun Chromebook: Acer Chromebook Spin 714

 

 

Specificatii:

CPU: Intel Core i5-1335U

GPU: Intel Iris Xe

RAM: 8 GB

Stocare: 256 GB SSD

Display: 14-inch, 1600p

Dimensiuni: 12.3 x 8.8 x 0.7 inches

Greutate: 3.2 pounds

 

AVANTAJE

Autonomie a bateriei de aproape 13 ore: Durata lunga a bateriei permite utilizarea Chromebook-ului pe tot parcursul zilei fara a necesita reincarcare frecventa.

Carcasa eleganta: Designul stilat al carcasei adauga un plus de atractivitate acestui dispozitiv.

Performanta buna: Procesorul Intel Core i5-1335U si grafica Intel Iris Xe ofera performante solide pentru activitati zilnice si multitasking.

Webcam 1440p: Camera web de inalta rezolutie ofera o calitate superioara a imaginii pentru apeluri video clare si detaliate.

 

DEZAVANTAJE

Difuzoare silentioase: Difuzoarele nu sunt foarte puternice, ceea ce poate afecta experienta audio.

Acer Chromebook Spin 714 este o alegere excelenta pentru utilizatorii care cauta un Chromebook performant cu o durata lunga de viata a bateriei, un design elegant si o camera web de calitate, desi difuzoarele silentioase ar putea fi o problema pentru cei care pun accent pe calitatea audio.

 

Cel Mai Bun MacBook Pro: Apple MacBook Pro 14-inch (M3 Pro, 2023)

 

Specificatii:

CPU: Apple M3

GPU: Apple M3 GPU

RAM: 8 GB

Stocare: 512 GB

Display: 14.2-inch, 1964p

Dimensiuni: 12.3 x 8.7 x 0.6 inches

Greutate: 3.4 pounds

 

AVANTAJE

Performanta generala excelenta: MacBook Pro 14-inch (M3 Pro, 2023) ofera performante de top pentru toate tipurile de sarcini, de la munca la divertisment.

Performanta solida in jocuri: Chiar si pentru jocuri, acest MacBook Pro ofera o experienta fluida si fara probleme.

Rezistenta incredibila: Durata de viata a bateriei si constructia robusta fac din acest laptop un companion de incredere pe termen lung.

 

DEZAVANTAJE

Notch iritant: Designul cu notch poate fi deranjant pentru unii utilizatori.

Lipsa de Face ID: In ciuda altor caracteristici avansate, inca nu beneficiaza de tehnologia Face ID pentru autentificare rapida si sigura.

Apple MacBook Pro 14-inch (M3 Pro, 2023) este o alegere remarcabila pentru cei care cauta un laptop de performanta superioara, cu rezistenta si capacitati excelente, desi designul cu notch si lipsa Face ID ar putea fi dezavantaje pentru unii utilizatori.

 

Cel Mai Bun Laptop pentru Business: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11

 

Specificatii:

CPU: Intel Core i7-1355U

GPU: Intel Iris Xe

RAM: 16 GB

Stocare: 512 GB

Display: 14-inch, 1200p

Dimensiuni: 12.4 x 8.8 x 0.6 inches

Greutate: 2.5 pounds

 

AVANTAJE

Usor de transportat: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 este surprinzator de usor, fiind ideal pentru deplasarile frecvente si utilizarea in miscare.

SSD rapid: Unitatea SSD ofera performante rapide de citire si scriere, asigurand o experienta fluida si fara intarzieri.

Autonomie excelenta a bateriei: Bateria durabila asigura o utilizare indelungata, fara a fi nevoie de reincarcare frecventa.

 

DEZAVANTAJE

Performanta medie: Laptopul poate avea o performanta doar medie in comparatie cu alte modele similare.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 11 este alegerea perfecta pentru profesionistii care cauta un laptop portabil, cu o autonomie excelenta a bateriei si o unitate SSD rapida, desi performanta sa poate fi considerata doar medie in comparatie cu alte optiuni.

 

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la Flanco.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la Badabum.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la Evomag.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la PC House

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la F64.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la ITGalaxy.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la ASUS.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la HP.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la Store ACER.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la LENOVO.

Aici gasesti coduri de reducere pentru Laptopuri la SAMSUNG.

Aici gasesti coduri de reducere la accesorii pentru Laptopuri la PowerLaptop.