Cum ne ingrijim tenul? Ghid practic + 24 de produse dermato-cosmetice esentiale pentru trusa ta de ingrijire zilnica la super reduceri!

Cum ne ingrijim tenul? Ghid practic + 24 de produse dermato-cosmetice esentiale pentru trusa ta de ingrijire zilnica la super reduceri!

20.07.2024 | Coduri de reducere, Lifestyle

Indiferent de tipul de piele pe care il ai, o rutina zilnica de ingrijire te poate ajuta sa iti mentii sanatatea generala a pielii si sa imbunatatesti anumite probleme particulare, cum ar fi acneea, cicatricile si petele intunecate.

 

S-ar putea sa crezi ca ai piele uscata, grasa sau sensibila, dar stii cu adevarat ce tip de piele ai? Faptul ca iti cunosti pielea te poate ajuta data viitoare cand te afli in raionul de cosmetice. De fapt, utilizarea produselor gresite — sau chiar trucurile populare de pe Internet — pentru tipul tau de piele ar putea agrava acneea, uscaciunea sau alte probleme ale pielii.

 

Astazi iti povestim despre: 

 

Cum sa-ti construiesti propria rutina de ingrijire a pielii

Cum sa tratezi probleme specifice ale pielii, cum ar fi acneea sau cicatricile

Care trucuri de ingrijire a pielii DIY (do it yourself) nu sunt sanatoase, chiar daca par sa functioneze

Construirea unei rutine zilnice de ingrijire a pielii

 

 

 

O rutina zilnica de ingrijire a pieliicuprinde patru pasi de baza pe care ii poti face o data dimineata si o data inainte de culcare.

 

Cum imi curat tenul?

 

Curatarea tenului: Alege un demachiant care nu lasa pielea stransa dupa spalare. Curata-ti fata de cel mult doua ori pe zi, sau doar o data, daca ai pielea uscata si nu porti machiaj. Evita sa te speli pentru acea senzatie de "curatenie scartaitoare", deoarece asta inseamna ca uleiurile naturale ale pielii sunt eliminate.

 

Seruri: Un ser cu vitamina C sau factori de crestere sau peptide ar fi mai bun dimineata, sub crema de protectie solara. Noaptea, retinolul sau retinoizii pe baza de prescriptie functioneaza cel mai bine.

 

Hidratant: Chiar si pielea grasa are nevoie de hidratant, dar foloseste unul usor, pe baza de gel, non-comedogenic, sau care nu blocheaza porii. Pielea uscata poate beneficia de hidratante pe baza de crema.

 

Protectie solara: Aplica protectie solara cu cel putin SPF 30 cu 15 minute inainte de a iesi afara, deoarece dureaza ceva timp pentru ca protectia solara sa se activeze. Tonurile de piele mai inchise au nevoie de mai multa protectie solara deoarece hiperpigmentarea este mai greu de corectat.

 

Alege produse care se potrivesc tipului si sensibilitatii tale de piele si aminteste-ti sa citesti etichetele. Unele produse, cum ar fi retinolul sau retinoizii pe baza de prescriptie, ar trebui aplicate doar noaptea.

 

Sfaturi pentru toate tipurile de piele

 

 

- Hidrateaza-te. 

- Schimba fetele de perna cel putin o data pe saptamana.

- Spala-te sau acopera-ti parul inainte de culcare.

- Poarta protectie solara in fiecare zi si aplic-o cu 15 minute inainte de a iesi afara.

- Incepe cu o rutina simpla si de baza pentru a vedea cum reactioneaza pielea ta. Odata ce te simti confortabil, poti adauga produse suplimentare, cum ar fi exfoliante, masti si tratamente pentru a imbunatati sanatatea pielii.

- Si nu uita sa testezi noile produse pe o mica portiune de piele, mai ales daca banuiesti ca ai pielea sensibila. Acest lucru te poate ajuta sa identifici posibilele reactii alergice.

 

Cum sa testezi un produs nou

 

Aplica o cantitate mica de produs pe pielea dintr-o zona discreta, cum ar fi interiorul incheieturii sau bratul interior.

Asteapta 48 de ore pentru a vedea daca exista o reactie.

Verifica zona la 96 de ore dupa aplicare pentru a vedea daca ai o reactie intarziata.

O reactie alergica poate include iritatie, roseata, mici umflaturi sau mancarime. Daca observi aceste simptome, spala zona testata cu apa si un demachiant delicat. Apoi returneaza produsul si incearca altul care se potriveste mai bine tipului tau de piele.

 

Trucuri DIY de evitat (chiar daca toata lumea le face)

 

Oamenii raporteaza minuni de la utilizarea trucurilor DIY, cum ar fi sucul de lamaie si pasta de dinti pentru probleme comune ale pielii, cum ar fi cosurile si petele intunecate. Chiar si actrita premiata Emma Stone sustine ca secretul ei de ingrijire a pielii este bicarbonatul de sodiu. 

Dar adevarul este ca aceste trucuri pot cauza mai mult rau pe termen lung decat beneficii deoarece pot deteriora bariera pielii tale.

 

Evita aceste trucuri DIY:

 

Sucul de lamaie: Poate avea acid citric, dar este mult prea acid si poate cauza aparitia petelor intunecate dupa expunerea la soare. De asemenea, poate usca si irita pielea.

 

Bicarbonatul de sodiu: La un nivel de pH de 8 pana la 9, bicarbonatul de sodiu va stresa pielea, va scadea semnificativ continutul de apa al pielii tale si va cauza uscaciune.

 

Usturoiul: In forma cruda, usturoiul poate provoca alergii cutanate, eczeme, inflamatii ale pielii si vezicule apoase.

 

Pasta de dinti: Ingredientele din pasta de dinti pot ucide germenii si absorbi uleiul, dar pot si usca sau irita pielea.

 

Zaharul: Ca exfoliant, zaharul este prea dur pentru pielea de pe fata.

 

Vitamina E: Aplicarea topica a vitaminei E poate irita pielea si nu este dovedit ca imbunatateste aspectul cicatricilor.

 

Unele dintre aceste ingrediente pot fi naturale si eficiente din punct de vedere al costurilor, dar nu sunt formulate pentru pielea ta.

Chiar daca nu simti efecte secundare imediate, aceste ingrediente pot cauza daune intarziate sau pe termen lung. Este mai bine sa folosesti produse formulate pentru fata ta. Consulta un medic sau un dermatolog inainte de a incerca sa aplici metode DIY pe pielea ta.

 

Cum sa tratezi problemele pielii

 

Exista modalitati de a aborda problemele pielii fara a-ti deteriora pielea. Aminteste-ti regula numarul unu a ingrijirii pielii: Nu stoarce! 

Stoarcerea cosurilor, punctelor negre, crustelor sau altor probleme ale pielii poate cauza rani deschise sau pete mai intunecate ale pielii cunoscute sub numele de hiperpigmentare. Ranile deschise pot duce la infectii, mai multe cosuri sau cicatrici. Cu cat rana este mai adanca, cu atat este mai probabil sa cicatrizeze pielea ta.

 

1. Acneea

 

Tratamentul acneei depinde de cat de adanca sau serioasa este acneea ta. Ingrijirea generala a pielii este cel mai important pas in tratarea acneei, dar pentru acnee usoara poti folosi produse fara prescriptie medicala de la farmacia locala, cum ar fi:

- acid salicilic

- peroxid de benzoil

- acizi alfa hidroxi

- adapalen

- ulei de arbore de ceai

Aplica intotdeauna protectie solara dupa utilizarea acestor produse dimineata, deoarece pot cauza o sensibilitate suplimentara a pielii.

 

Pentru cosuri inflamate si individuale, poti incerca si plasturi pentru acnee sau autocolante. Acestea sunt plasturi grosi, transparenti care functioneaza ca tratamente locale pentru a promova vindecarea cosurilor si a preveni infectiile.

Ca bandajele pentru vezicule, plasturii pentru acnee extrag fluidul, uneori peste noapte. Este cel mai bine sa le folosesti inainte de culcare, deoarece machiajul nu le poate acoperi.

 

2. Filamentele sebacee

 

Filamentele sebacee sunt tuburi minuscule, cilindrice in porii tai care sunt alb-galbui. Acestea sunt adesea confundate cu punctele negre, dar punctele negre sunt de fapt un tip de acnee oxidata.

 

Filamentele sebacee pot face porii sa para mai mari, si poti fi tentata sa le indepartezi prin stoarcerea pielii sau utilizarea benzilor pentru pori. Dar aceste metode pot avea mai multe efecte secundare decat beneficii pentru pielea ta, mai ales daca nu le faci corect.

 

Pe termen lung, poti cauza: iritatie, pori deschisi si infectie, uscaciune, roseata si/sau exfoliere. 

Preparatiile topice care contin retinol sau retinoizi pot ajuta la mentinerea porilor curati si liberi.

 

O alta modalitate de a indeparta filamentele sebacee este cu un instrument de extractie. Acesta este un instrument mic de metal cu un cerc mic la capat.

Metoda cea mai sigura este sa ai un estetician sau dermatolog care sa le indeparteze pentru tine, iar apoi, daca te simti confortabil, poti incerca acasa:

 

Pasul 1: Incepe cu fata si cu instrument curate.

Pasul 2: Apasa usor cercul in jurul umflaturii pentru a vedea daca filamentul iese. Fii atenta, deoarece presiunea excesiva poate cauza vanatai si cicatrici.

Pasul 3: Trateaza zona cu hidratant dupa.

Pasul 4: Dezinfecteaza intotdeauna instrumentul cu alcool izopropilic inainte si dupa utilizare pentru a preveni infectiile.

Pasul 5: Poti vedea si beneficii suplimentare aplicand peroxid de benzoil dupa spalare, inainte de extractie.

 

3. Pete, cicatrici si hiperpigmentare

 

Petele, cicatricile si petele intunecate pot dura de la cateva saptamani pana la sase luni sau, in unele cazuri, peste un an pentru a se vindeca si a se estompa. Tratamentul imediat pentru cicatrici si pete include utilizarea machiajului si a protectiei solare pentru a evita deteriorarea suplimentara a soarelui si hiperpigmentarea.

 

Alte ingrediente cunoscute pentru a ajuta la estomparea cicatricilor includ:

 

Silicon: Studiile arata ca siliconul topic poate imbunatati grosimea, culoarea si textura cicatricilor. Poti aplica gel de silicon pentru opt pana la 24 de ore pe zi.

 

Miere: Studiile preliminare arata ca mierea poate vindeca ranile si cicatricile. Este posibil sa doresti sa folosesti mierea daca cauti un tratament la domiciliu. Retine ca este nevoie de miere de grad medical, nu doar cea din magazinul alimentar.

 

Vitamina C: Cauta acest ingredient cand cumperi creme si hidratante. Vitamina C functioneaza mai bine atunci cand este combinata cu alte ingrediente de albire, cum ar fi soia si lemnul dulce.

 

Niacinamida: Studiile arata ca niacinamida poate ajuta la reducerea petelor si punctelor intunecate, in special de la acnee. Niacinamida topica in concentratii de 2-5% este eficienta pentru persoanele cu tonuri de piele mai deschise. 

Acidul retinoic: Un studiu a constatat ca cicatricile de acnee s-au imbunatatit la 91,4% dintre persoanele care au aplicat o combinatie de acid retinoic si acid glicolic.

Cauta produse cu aceste ingrediente si adauga-le in rutina ta dupa ce iti speli fata. Nu uita sa aplici intotdeauna protectie solara dupa aplicare pentru a evita deteriorarea pielii si hiperpigmentarea. 

Cum sa-ti testezi tipul de piele acasa

 

Poti face un test fizic pentru a verifica tipul tau de piele. Un test acasa masoara productia de sebum. Sebumul este un lichid ceros, gras care provine din porii tai. Cantitatea de sebum pe care pielea ta o produce poate determina daca pielea ta este:

uscata

grasa

normala

combinata

 Testarea productiei de sebum pe o fata curata este cea mai precisa modalitate de a determina ce tip de piele ai. 

Urmeaza acesti pasi:

Spala-ti fata si tamponeaz-o pana se usuca. Asteapta 30 de minute.

Apasa usor hartie de blotare a uleiului sau un servetel pe fata. Apasa hartia pe diferite zone ale pielii, cum ar fi fruntea si nasul, obrajii si barbia.

Tine foaia la lumina pentru a vedea cat de transparenta este hartia.

 

Rezultatele testului:

Fara transparenta, dar cu fulgi sau piele stransa: uscata

Uda: grasa

Niveluri diferite de absorbtie pe diferite zone ale fetei: combinata

Nu prea grasa si fara piele fulgioasa: normala

 

Pe langa tipurile de piele de mai sus, poti avea si pielea sensibila, care nu urmeaza criteriile de sebum. Pielea sensibila depinde de:

- cat de rapid reactioneaza pielea ta la aplicarea produsului

- cat de bine isi protejeaza pielea

- cat de usor se inroseste pielea

- probabilitatea unei alergii cutanate

 

Cand sa consulti un medic sau dermatolog

 

Ar trebui sa vezi un dermatolog daca problemele tale de piele nu dispar cu produse fara prescriptie medicala. Acneea mai severa, cicatricile sau alte probleme pot necesita tratament pe baza de prescriptie, cum ar fi antibiotice orale, anticonceptionale sau retinoizi topici pe baza de prescriptie.

Dermatologul tau poate efectua o extractie pentru chisturi mai adanci sau pete de acnee care sunt blocate sub piele. Aminteste-ti ca tipul tau de piele poate afecta modul in care functioneaza produsele. Utilizarea produsului gresit, chiar si atunci cand este natural, poate cauza eruptii, agrava petele sau provoca roseata.

Este cel mai bine sa afli ce tip de piele ai si sa-ti construiesti rutina de ingrijire a pielii in jurul acestuia. Poti lua si notite despre ingredientele produselor pentru a vedea daca anumite ingrediente provoaca reactii nedorite ale pielii.

 

Iata 24 de produse dermato-cosmetice esentiale pentru trusa ta de ingrijire zilnica la super reduceri!

 

Pe toate le gasesti pe Notino.ro unde beneficiezi si de coduri si de cupoane de reducere daca le vei achititiona prin CashClub. De asemenea, beneficiezi de 3% cashback. 

 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub. 

 

Acest produs il gasesti pe Notino.ro, aici. Nu uita sa folosesti coduri si cupoane de reducere de pe Notino atunci cand iti faci cumparaturile prin CashClub.