Cum sa ai mai multi bani si sa economisesti inteligent in 2024? 50 de idei si sfaturi de pus in practica acum!
24.10.2024 | Educatie financiara
Iata ca a venit 2024 si parca nu esti multumit de cat si cum ai economisit pana acum? Am scris in continuare o lista de 50 de obiceiuri si practici care te pot ajuta sa iti schimbi stilul de viata, dar si mentalitatea privind principiul de a economisi. Poate unele dintre ele vi se vor parea mai usor de indeplinit, in detrimentul altora, mai logice, mai practice, poate altele vi se vor parea banale. Oricum ar fi, noi va sfatuim deocamdata doar sa le cititi, sa parcurgeti articolul si sa le alegeti si indepliniti pe cele pe care considerati ca vi se potrivesc.
1. Piatra de temelie a economisirii: fa-ti un buget
Este simplu si nu te costa nimic. Este primul pas pe care trebuie sa il ai in vedere daca chiar vrei sa economisesti cu adevarat. Un fel de “piatra de temelie”, sa ii spunem. Si, desigur, constanta. Adica nu fac un buget doar azi sau lunar, incerc sa il mentin pe cat posibil pe termen lung (recomandarea noastra este sa il realizati lunar sau la intervalul de timp in care va primiti si administrati salariul / afacerea).
Atunci cand vreti sa va faceti propriul buget, va recomandam sa tineti cont de regula 50/30/20. Despre ce este vorba mai exact?
Regula 50/30/20 este atunci cand:
50% din venit se duc pentru bunuri esentiale precum chiria si mancarea
30% din venit pentru suplimente precum divertisment
20% din venit pentru economii si datorii, cum ar fi conturi administrate in situatii de urgenta si pensionare
2. Monitorizeaza-ti cheltuielile
S-ar putea sa fii surprins sa afli unde se duc de fapt banii tai in fiecare saptamana. Pastrand o evidenta a ceea ce cheltuiti, puteti vedea cum cheltuielile mici iau destul de mult din economiile voastre lunare.
O modalitate excelenta de a va urmari cheltuielile si de a incepe bugetul este cu o aplicatie de bugetare precum Cash Control (gratuita), care va pune toate conturile intr-un singur loc pentru a va ajuta sa navigati cu usurinta in cheltuieli, sa faceti propriile categorii de cheltuieli, dar si sa va puteti administra economiile si datoriile.
3. Intocmeste-ti planuri detaliate de buget
Impartirea obiectivelor pe termen lung in etape mai mici si mai usor de gestionat va poate ajuta sa economisiti bani mai eficient.
De exemplu, daca obiectivul tau general este sa economisesti 1.200 de euro pe an, incepe cu obiective mai mici de 100 de euro in fiecare luna sau chiar 25 de euro in fiecare saptamana. Un plan detaliat te poate ajuta sa mergi pe drumul cel bun si sa faci progrese catre obiectivul tau mai mare.
4. Incearca aceasta metoda senzationala: “bugetarea” in plic
Bugetul in plic te poate ajuta sa economisesti bani limitandu-va cheltuielile la banii cash impartiti. Aceasta metoda te face mai constient de cheltuielile tale si te incurajeaza sa nu cheltuiesti prea multi bani intr-un anumit domeniu. De exemplu, sa spunem ca ai 5 plicuri: in primul plic pui banii pentru chirie, intretinere si facturi, in al doilea plic, pui banii pentru cheltuielile pentru masina, in al treilea plic pui banii pentru cheltuielile fixe pentru copii, in al patrulea pui banii pentru economii, iar in ultimul plic vei pune banii pentru alte cheltuieli. Incerci pe cat posibil sa mentii plicurile intacte, sa nu muti banii si o astfel de administrare vizuala te poate face sa fii mai precaut in ceea ce priveste cheltuiala nechibzuita a banilor.
5. Folositi o aplicatie de economisire
Folosirea unei aplicatii de economisire va poate ajuta nu numai sa economisiti bani, ci si sa ramaneti pe drumul cel bun cu obiectivele de cheltuieli, cheltuielile si bugetele. Poate fi o modalitate usoara de a fi la curent cu modul in care va organizati si de a va familiariza mai bine cu obiceiurile tale de cheltuieli. Tot aplicatia Cash Control va poate ajuta in acest caz, dar si aplicatia Cash Club, unde puteti monitoriza atat cheltuieli, dar si economiie facute pe baza cashback-ului din aceste cumparaturi.
6. Mergeti cu masina la serviciu sau la scoala?
Daca timpul nu este o problema si aceste doua locuri sunt cat de cat in apropierea casei, incercati mai bine sa faceti putina miscare si mergeti pe jos pe cat posibil.
7. Anuleaza abonamentele acelea pe care nu le-ai mai folosit demult si nici nu mai stii despre ele
Un sondaj din mai 2022 a constatat ca 42% dintre oameni au uitat de abonamentele pe care inca le plateau, dar nu le mai foloseau. Urmariti extrasele voastre bancare lunare / conturile pentru a va urmari si anula dupa caz serviciile de abonament de care nu mai aveti nevoie. Nu uitati, cautati peste tot, pe toate device-urile (telefon, tableta etc).
8. Un abonament mai ieftin la telefon
Urmariti ofertele actuale si veti ramane suprins sa vedeti ca chiar puteti obtine un abonament mai ieftin. Chiar si trecerea pe cartela poate fi o varianta, pentru ca in zilele noastre serviciile sunt destul de ofertante. Intre noi fie vorba, de cand nu v-ati mai verificat costul abonamentului la telefon si sa comparati cu alte abonamente existente? Sau dati pur si simplu un telefon la providetul dumneavoastra de internet si solicitati un abonament mai ieftin care sa va ofere servicii aproape la fel sau optati sa renuntati pentru acele servicii pe care, pe cat posibil, nu le-ati folosit niciodata.
9. Reduceti facturile la utilitati
Evalueaza daca esti sau nu prea esti cat mai eficient cu utilitatile tale. Aerul conditionat functioneaza mereu in fundal? Ce zici de un ventilator vertical pe care il folosesti atat pentru racire, cat si pentru zgomot alb? Si da, chiar daca toata lumea iti spune “hai, lasa, ca nu consuma mult”, da, deconectarea electrocasnicelor mici in timp ce nu sunt utilizate este o modalitate excelenta de a reduce factura la electricitate.
10. Anuleaza abonamentul la sala daca nu il folosesti 99%
Daca totusi folosesti abonamentul tau la sala 99%, atunci nu se mai aplica regula aceasta si ii poti da skip. Insa poti gasi si alte variante: un abonament daytime si sa incerci sa faci sport dimineata, sport in aer liber, vizionarea de tutoriale gratuite pe Youtube dupa care poti face sport seara, aderarea la o asociatie de sport de amatori (sunt o gramada de asociatii care alearga, organizeaza drumetii, fac maratoane si diverse alte sporturi, fara costuri).
11. Planifica-ti cumparaturile: “sfanta” lista de cumparaturi
Intocmirea unei liste cu alimentele pe care doresti sa le mananci in timpul saptamanii si cu alimentele de care ai cu adevarat nevoie tepoate ajuta sa economisesti bani. Respectarea listei te poate ajuta sa eviti achizitiile suplimentare si chiar sa va reduceti risipa de alimente intre timp.
Ah, si inca ceva important: niciodata sa nu mergi la supermarket pe stomacul gol. Este garantat ca vei cumpara cu mult alimente pe care nu le vei manca.
12. Folositi cupoane si coduri de reducere la magazinele online la care cumparati
Cupoanele sunt disponibile pe scara larga si pot fi o modalitate convenabila si usoara de a economisi bani la cumparaturi. De exemplu, aici puteti vedea coduri de reducere la sute de magazine de la care cu siguranta ati cumparat pana acum: https://cashclub.ro/cupoane .
De asemenea, cupoanele de reudcere va pot ajuta sa obtineti mai mult profit. Adesea, acestea va pot oferi un articol gratuit, un pachet mai ieftin sau chiar un plan de abonament cu reducere.
13. Profita de reducerile sezoniere
Cererea pentru anumite articole scumpe poate fluctua in functie de sezon. Luati in considerare sincronizarea achizitiilor mari pentru a obtine economii. De exemplu, din octombrie pana in decembrie poate fi o perioada excelenta pentru a cumpara o masina, deoarece dealerii doresc sa-si indeplineasca targetul de vanzari de sfarsit de an. In acest caz, dorinta lor de a vinde o masina poate fi benefica pentru puterea ta de cumparare.
La fel, urmareste intotdeauna mariile campanii din an, reducerile de sezon mai ales. Adica iarna sa cumperi pentru vara si invers. Stim ca e greu si nu e atat de “cuceritor”, dar incearca o singura data si vei vedea ca vei iesi pe plus.
14. Alege-ti niste zile in care sa ai 0 cheltuieli
Aceasta e o adevarata provocare, insa foarte usor de pus in practica daca ai putina ambitie. Provoca-te pe tine si familia ta sa aveti o zi pe saptamana fara sa cumperi nimic, de la cafeaua de dimineata pana la un bilet de film. Atentie, nu inseamna ca in ziua anterioara trebuie sa cumperi pentru 2 zile :)
Prin aceasta “regula”, poti invata sa economisesti mai bine reducand cheltuielile si devenind mai constient de cat de des faci mici achizitii care nu sunt necesare.
15. Aplica regula celor 30 de zile
Cand doresti sa faci o achizitie mare, gandeste-te mai intai la acest lucru. Ce este cu adevarat obiectul dorit si cat costa, iar daca simtiti ca va fi la fel de important si de util chiar si dupa 30 de zile, poate iti vei regandi decizia.
De asemenea, este important sa-ti amintesti ca “umblarea” in economii pentru o achizitie mare iti poate descuraja obiectivele pe termen lung. Daca nu este o urgenta, ia in considerare mai intai sa economisesti fonduri suplimentare pentru achizitie, mai degraba decat a lua din fondurile de economii deja existente pentru care ai muncit si ai depus atata efort sa le ai.
16. Aplica regula celor 24 de ore
Pentru achizitii mai putin costisitoare, regula de 24 de ore iti poate oferi aceeasi pauza pe care o face regula de 30 de zile pentru articolele mai scumoe. Luati in considerare sa asteptati o zi intreaga inainte de a cumpara un articol mic, neesential, pentru ca s-ar putea sa iti dai seama in acest timp ca nu mai merita ca la ora “zero”, momentul in care ai decis sa il cumperi.
17. Construieste-ti propriul fond de urgenta
Unii experti recomanda sa rezervi aproximativ sase luni de cheltuieli de trai in caz de urgenta. Gandeste-te doar asa: ce se intampla daca maine iti pierzi locul de munca sau trebuie sa platesti cheltuieli medicale neprevazute pentru sanatatea ta sau a celor dragi?
Cu siguranta ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa fii nepregatit in astfel de situatii nefericite. Iar daca ideea de economisire te copleseste, incepe cu pasi mici, cu alocarea unei sume mai mici de bani, intr-un plic/cont pe care sa il denumesti urgente).
18. Creaza-ti un cont de economii pentru pensie
Cand vine vorba de economisirea pentru pensie, unii experti recomanda sa pastrati cel putin 15% din venit in fiecare an. Stabiliti de cat veti avea nevoie si impartiti-l prin salariu pentru a rezerva o anumita suma de bani care va va ajuta sa va atingeti obiectivele in timp.
19. Foloseste un cont de economii cu randament ridicat
Conturile de economii cu randament ridicat va pot ajuta sa va cresteti economiile fara sa va ganditi intruna la asta. Tot ce trebuie sa faceti este sa va depuneti castigurile intr-un cont si sa lasati dobanda sa faca treaba pentru voi, randamentelele depinzand de contul pe care il utilizati.
20. Automatizati-va transferurile de economii
Automatizarea depunerilor in contul de economii te poate ajuta sa economisesti bani mai usor . Exista mai multe moduri prin care poti crea depozite automate in contul de economii, acest lucru depinzand de fiecare banca in parte. De exemplu, unele aplicatii care economisesc bani le permit utilizatorilor sa economiseasca banii de rezerva din achizitiile lor.
Anumite banci vor rotunji achizitiile si vor depune aceasta suma intr-un cont de economii. O alta idee ar fi ca de exemplu, la salariu, sa soliciti bancii sa puna automat o suma din acesta intr-un cont de economii.
Exista, de asemenea, programe care muta automat banii din contul vostru curent in contul de economii pentru fiecare achizitie pe care o faceti cu cardul de debit.
21. Luati in considerare conturile de investitii
Desi activele precum actiunile, fondurile mutuale si certificatele de depozit nu ar trebui sa fie singura forma de economii, acestea au potentialul de a oferi profituri atractive ale investitiei tale in timp. Inainte de a face orice miscare de investitie mai riscanta, asigurati-va ca va cercetati amanuntit optiunile sau, cel mai bine, daca aveti posibilitatea, discutati cu un consilier financiar profesionist.
22. Refinanteaza-ti ipoteca
Afla cum poti economisi bani la plata ipotecara lunara, profitand de o rata ipotecara mai buna.
Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru refinantarea creditului ipotecar sunt: verificarea DAE (dobanda anuala efectiva) existenta pentru a vedea daca este mai mare decat ratele actuale ale pietei, verificarea scorurilor de credit, cautarea de diversi creditori ipotecari, utilizarea unui calculator ipotecar pentru a calcula cifrele, completarea unei cereri de refinantare, alegerea creditorului si, la final, inchiderea si platirea comisioanelor.
Amintiti-va sa faceti calculele pentru a va asigura ca o refinantare are sens financiar pentru voi si luati in considerare sa discutati cu un consilier financiar daca doriti o opinie profesionala.
Mai multe sfaturi care va pot ajuta sa economisiti bani
Iata si alte recomandari care te pot ajuta sa cheltuiesti mai putin!
O recomandare care poate parea banala, dar veti observa lunar cum va poate ajuta sa economisiti este sa evitati sa mancati in oras. Daca renuntati sa mancati la restaurante in oras frecvent poate fi o modalitate excelenta de a economisi bani in fiecare luna. De asemenea, comanda apa atunci cand mananci in oras. Este mai ieftina decat orice alta bautura. 🙂
Nu cumparati mereu doar haine de brand. O modalitate excelenta de a economisi mai mult in timp ce faceti cumparaturi este sa nu permiteti brandurilor sa va influenteze. Daca un articol de imbracaminte generic este de o calitate buna, nu trebuie neaparat sa fie de brand.
Cumparati second-hand. Sunt atatea site-uri online, magazinele locale, site-uri de licitatii online si pietele unde puteti gasi de toate, de la haine la produse electronice, la reduceri excelente. Puteti obtine articole de inalta calitate putin uzata la un cost mult mai bun decat fix acelasi articol pe care l-ati cumpara nou-nout.
Folositi transportul public. Incercati sa inlocuiti mersul cu masina macar o zi - doua pe saptamana. Asa puteti ecomisi banii pe benzina si evitati si uzura masinii.
Verificati tarifele de asigurare. Companiile de asigurari auto isi majoreaza in mod regulat tarifele, astfel incat puteti economisi niste bani cumparand de la alti provideri pentru preturi mai mici din cand in cand. Cautati asadar si alte oferte de asigurari auto pentru a obtine cea mai buna oferta.
Cautati si cereti reduceri. Unele servicii ofera reduceri pentru diverse categorii (studenti / pensionari etc). Nu stii niciodata ce poti economisi daca nu intrebi!
Dezabonati-va de la e-mailurile de marketing. Uneori, e-mailurile de marketing pot duce la achizitii neplanificate. Dezabonarea este cea mai usoara cale de a fi tentat.
Salveaza-ti rambursarile de taxe. In loc sa cheltuiti rambursarile de taxe, puneti-le deoparte in contul de economii.
->Cum sa economisesti banii dati pe divertisment
Faceti-va permis la biblioteca. Bibliotecile nu ofera doar carti, ci puteti, de asemenea, sa inchiriati filme, carti audio, benzi desenate si jocuri si puteti participa in mod regulat la evenimente gratuite, cum ar fi lecturi pentru copii.
Gasiti evenimente gratuite in zona in care locuiti. Retelele sociale sunt pline de astfel de evenimente gratuite, puteti incerca si grupuri pe Facebook, de exemplu.
Renuntati la cablu, daca nu va uitati des la televizor. Taierea legaturilor cu televiziunea prin cablu si optarea pentru servicii de streaming poate fi o varianta buna de economisire.
Urmariti matinalele. Multe teatre ofera bilete reduse la matineu pentru proiectiile de filme in timpul zilei fata de seara.
In loc sa vedeti filmele chiar in ziua premierii in cinematografe, asteptati o perioada. Pretul este intotdeauna mai mare in aceste zile, fata de zilele normale.
->Cum sa economisesti banii cheltuiti in familie
Organizati seri de stat acasa cu familia. Puteti juca un joc de societate intr-o anume zi pe care sa o stabiliti saptamanal. In acest fel, nu numai ca veti economisi bani la costurile de divertisment, dar veti petrece si timp de calitate cu cei dragi.
O varianta buna daca gatesti ar fi sa cumperi alimente in vrac si sa-ti dublezi retetele. Puteti petrece astfel mai putin timp gatind pe parcursul saptamanii si puteti economisi mai multi bani.
Petreceti timp afara. Exista o multime de activitati cu costuri reduse sau fara costuri pe care le puteti face pur si simplu in natura, fara sa cheltuiti.
Vindeti articole vechi, de care nu mai aveti nevoie, pe care nu le folositi aproape deloc sau deloc. Cu siguranta veti gasi astfel de produse in camara sau in locurile de depozitare din gospodarie. Se aplica si pentru hainele pe care tot spuneti ca le veti purta candva, desi nu le-ati mai purtat de ani buni.
Faceti o limita la cadourile pe care le faceti. Daca aveti mai multi membri in familie, oferirea de cadouri in timpul sarbatorilor sau zilelor de nastere poate deveni costisitoare. Stabiliti o limita de pret pentru astfel de situatii pentru a economisi niste bani.
->Sfaturi pentru economisirea banilor pentru cei care sunt proprietari de case
Inchideti jaluzelele si/sau trageti draperiile. Inchiderea jaluzelelor si a perdelelor atunci cand nu sunteti acasa este o modalitate buna de a va mentine casa rece si de a reduce utilizarea aerului conditionat pe timp de vara.
Incercati sa tineti cont de cum utilizati apa. Faceti dusuri in detrimentul bailor lungi, cand este cazul. Puteti, de asemenea, sa inchideti robinetul atunci cand va spalati pe dinti si sa utilizati setari de apa scazuta la masina de spalat vase si la masinile de spalat rufe pentru a reduce facturile la apa.
Reduceti temperatura incalzitorului de apa. Prin scaderea temperaturii boilerului la 120°F, puteti economisi la gaz si la incalzire.
Incepeti impermeabilizarea. Folositi calafate pentru a repara gaurile si crapaturile din pereti. Identificati geamurile si tocurile usilor care au curent de aer si umpleti-le. Puneti folie de plastic in jurul ferestrelor pentru a impiedica caldura sa scape in timpul iernii.
Faceti voi reparatiile la casa, daca va pricepeti, pe cat posibil. Este posibil sa puteti economisi facand reparatii la domiciliu, mai degraba decat platind un profesionist - desigur, doar daca este ceva ce puteti gestiona cu incredere.
Prepara-ti acasa propriul detergent pentru curatenie in loc sa cumperi. O sticla de otet alb plus lamaie este mult mai ieftina si eficienta decat multe produse de curatenie.
Folositi jumatate din cantitatea de detergent de rufe. In zilele noastre, majoritatea detergentilor se fac foarte concentrati. Prin reducerea cantitatii de detergent pe care o utilizati, puteti face produsul sa se intinda mai mult si, in cele din urma, puteti cheltui mai putini bani pe el.
Puneti facturile pe plata automata. Acest lucru va poate ajuta sa va asigurati ca facturile ipotecare, de asigurari sau de utilitati sunt platite la timp si in totalitate, astfel incat sa puteti evita posibilele comisioane de intarziere de plata – care va pot afecta ulterior.
Evitati produsele din hartie. O modalitate prin care poti economisi niste bani este sa alegi vase si servetele lavabile in locul prosoapelor de hartie. Ca bonus, veti contribui si la reducerea cererii de produse din hartie.
Schimbati-va mentalitatea despre a economisi bani
Economisirea de bani si bugetarea cu succes necesita rabdare. Nu va asteptati sa deveniti bogati peste noapte, insa, prin pasi si eforturi mici, va veti schimba obiceiurile inconstiente de cheltuieli si usor, usor, veti intelege cum functioaza principiul economisirii, va veti obisnui cu aceste schimbari si veti putea vedea, in timp, ca se poate trai la fel de bine si fericit, chiar daca aveti mai putin.
Credit foto: pexels.com / creditkarma.com (Graficul envelope budgeting)