Cum sa fii mai bogat si mai fericit? Despre valoarea timpului, cu sfaturi de la autorul cartii Atomic Habits

Cum sa fii mai bogat si mai fericit? Despre valoarea timpului, cu sfaturi de la autorul cartii Atomic Habits

11.03.2024 | Educatie financiara

Ce este timpul? O intrebare ca o clepsidra care se tot intoarce la nesfarsit, la care parca ne e din ce in ce mai greu sa raspundem. Unii ar spune ca timpul cumuleaza toate momentele noastre de pe acest pamant, pentru altii, timpul se rezuma la sezoane, la anotimpuri, la momente din viata. Cat de nesemnificativa este o secunda atunci cand nu ai nimic de facut si cat de semnificativa devine atunci cand se naste un nou copil, cand esti bolnav, cand astepti o veste importanta, cand nu iti este bine, samd. 

Pentru unii, timpul inseamna lucrurile importante pe care le-au facut si realizat, pentru altii, time is money, dar oricum ar fi, e clar ca timpul este pretios pentru fiecare dintre noi. In articolul de fata ne propunem ca pe baza sfaturilor oferite de la specialisti care au analizat valoarea timpului, sa va oferim informatii care va pot fi de folos pentru a intelege ce inseamna timpul fiecaruia dintre noi si care este valoarea noastra raportata la acest timp, pentru ca, da, nu doar timpul este valoros ci si noi ca fiinte umane care pur si simplu traim acest timp. Haideti sa ne facem timpul mai important, mai productiv, mai bun pentru noi, astfel incat sa fim mai impliniti, mai fericiti si, de ce nu, mai bogati. 

Idei principale: 

Oamenii care isi petrec timpul lucrand mai profitabil castiga mai multi bani.

Oamenii care isi petrec timpul investind in altii construiesc relatii mai bune.

Oamenii care isi petrec timpul creand o cariera flexibila se bucura de mai multa libertate. 

Indiferent daca ne dorim mai multa bogatie, mai multa prietenie, mai multa libertate sau mai mult succes, totul se reduce la modul in care ne petrecem si ne valorizam timpul

Ce aflam concret din acest articol

In acest articol vom afla cat valoreaza timpul nostru si cum putem folosi toate instrumentele ca sa-l petrecem mai eficient, pentru ca doar asa putem fructifica la maximum timpul pe care il avem in aceasta lume - intelegand complet si in termeni exacti cat valoreaza timpul.

Pasul 1: De ce e important sa stiu cat inseamna o ora din viata mea?

Sa luam insusi exemplul autorului cartii Atomic Habits, de la care ne-am inspirat pentru acest articol si care ne spune ca in urma cu ceva timp isi cauta o geanta mica de calatorie. Dupa mai multe cautari, acesta a gasit una care i-a placut, care costa 19 dolari, deci aproximativ 87 de lei. Dar exista o problema: geanta era fabricata de o companie din Regatul Unit si costa 45 de dolari (aproximativ 205 lei) ca sa o trimita in SUA. 

Descurajat de ideea de a plati un pret atat de mare pe transport, James a inceput sa caute magazinele fizice unde se putea gasi geanta respectiva. Compania avea o locatie fizica in New York City si pentru ca acesta avea in plan sa viziteze orasul peste cateva saptamani, a cautat unde se afla magazinul si a realizat ca i-ar lua cam o ora ca sa faca o abatere si sa opreasca la magazin in timpul calatoriei sale. 

Acest fapt l-a facut sa se gandeasca la ideea care a generat si articolul de fata si anume, daca merita o ora din timpul sau cei 45 de dolari.  James s-a intrebat asa: ar trebui sa economisesc timp si sa platesc 45 de dolari pentru a primi geanta sau ar trebui sa economisesc bani si sa-mi petrec o ora din timpul meu ca sa ma duc personal sa o iau? 

Asa a aparut…

Pasul 2: Problema societatii noastre: timp versus bani. Ce inseamna aceste concepte in zilele in care traiesc? 

Intr-o oarecare masura, toti avem un “fel de masura” interna pentru a ne valoriza timpul. De exemplu, daca cineva ne-ar oferi 1 leu pentru o ora de munca, probabil cei mai multi dintre noi am refuza instant. Insa, daca cineva ne-ar da 100 de lei pentru o ora de munca, cel mai probabil am accepta. 

La aceste extreme ale conceptului, e destul de usor sa stim atunci cand o sarcina merita timpul nostru. Pe masura ce ne indreptam insa spre mijlocul conceptului valorii timpului, devine mai putin clar daca o anumita sarcina merita timpul nostru sau nu. Si cam aceasta e problema cu care ne confruntam multi dintre noi: ne traim aproape intreaga viata fara sa stim cat valoreaza timpul nostru. Sa spunem ca suntem intr-o “zona gri” a spectrului valorii timpului. 

Haideti sa exemplificam, ca sa ne fie mai clar: 

Ce am alege dintre:

● Sa cumpar un zbor direct si sa economisesc 2 ore sau sa aleg un zbor cu escala si sa economisesc 400 de lei? 

● Sa-i platesc unui adolescent din vecinatate 90 de lei ca sa tunda iarba, astfel incat sa am o ora libera in weekend? 

 

● Sa petreci saptamana lucrand cu un client care iti va plati 9000 de lei instant sau sa lucrezi la o idee de afacere care ar putea genera 90000 de lei intr-un an?

Desi facem alegeri de acest fel in viata de zi cu zi, multi dintre noi ne bazam deciziile pe instinct sau pe presupuneri, fara sa calculam aproape niciodata cat valoreaza in mod real timpul nostru. Fiecare avem o proprie valoare raportata la o ora, insa nu e asa ca putini dintre noi stim sa spunem imediat care este aceasta? Asa ca haideti sa aflam cum ne recomanda James Clear sa aflam acest lucru. 

Pasul 3: Cum aflu cat valoreaza cu adevarat timpul meu

Pentru a afla cat valoreaza propriul timp, James Clear a urmarit atent fiecare ora din viata lui pe parcursul a trei luni si a calculat valoarea sa, folosind 6 ecuatii diferite pe care le-a sintetizat pentru comunitatea sa si pe care le vom prezenta in continuare. 

Este foarte important sa stiti din capul locului care sunt castigurile voastre reale.

In aceasta parte, autorul foloseste propriile sale metode de venit realizat pentru a calcula valoarea timpului sau. Aceste calcule se bazeaza doar pe veniturile pe care le-a primit sau le-a realizat. 

Pentru a face un astfel de calcul, e nevoie de 2 numere care reprezinta: 

1. cantitatea de timp pe care o petrecem pentru a castiga bani si 

2. suma de bani pe care o castigam in timpul respectiv. 

James ne invata cum sa masuram aceste doua numere si cum sa obtinem o estimare rapida pentru a ne valoriza timpul. 

El ne spune ca primul pas este sa ne masuram timpul total pe care il investim pentru a catiga bani, nu doar orele in care suntem fizic la munca. De exemplu, daca petrecem o ora pe drum spre munca in fiecare zi si stam 8 ore la munca, atunci ne costa 9 ore castigul banilor din acea zi. De asemenea, trebuie sa adaugam la acest timp si alt timp petrecut intr-un business secundar sau cat timp ne ia sa ii ducem sau sa ii luam pe copii de la gradinita/scoala etc. 

Utilizand acele numere, vom avea o imagine completa a cantitatii toale de timp pe care o investim in fiecare an pentru a face bani. James Clear ne ofera un exemplu interesant in acest sens. Daca nu stim cat timp petrecem la munca, acesta ne recomanda sa folosim un timp de 2500 de ore ca punct de plecare, pe care sa le impartim astfel: 

Sa presupunem ca petrecem 10 ori pe zi fie la munca, fie pe drumul catre munca sau facand sarcini legate de munca. Daca avem in vedere o saptamana de lucru de 5 zile, atunci avem un total de 50 de ore pe saptamana. Daca lucram 50 de saptamani pe an, deci cu vreo 2 saptamani de concediu, atunci avem 2500 de ore lucrate pe an. 

Pasul 4: Cum fac ca sa imi monitorizez timpul 

James Clear ne recomanda instalarea aplicatiilor de masurare a timpului, precum RescueTime. Tipul acesta de aplicatii inregistreaza exact cat timp petreci pe fiecare sarcina, de exemplu cat timp petreci citind pe fiecare site web, cat timp folosesti fiecare program software sau cat timp stai pe retetele de socializare samd. Acest lucru i-a fost util autorului pentru a face estimari rezonabile si astfel a ajuns la concluzia ca petrecea 2742 de ore lucrate pe an. In functie de acestea, si-a putut grupa timpul in domeniile pe care el lucra: scriere, citire, design site-uri web, marketing etc. 

In concluzie, primul pas pe care trebuie sa il facem cand vine vorba de timp este sa aflam in mod real cate ore petrecem pentru a castiga banii in fiecare an. 

Pasul 5: Care sunt asteptarile noastre versus care este realitatea timpului nostru si realitatea castigurilor noastre in acest timp 

O alta informatie foarte importanta pe care trebuie sa o cunoastem este cat de multi bani am castigat in timpul pe care l-am petrecut lucrand. 

Daca suntem angajati cu norma intreaga sau cu salariu fix, doar trebuie sa ne verificam ultimul salariul si sa il inmultim cu numarul de salarii pe care le primim anual. 

Daca salariul nu s-a schimbat in ultimul an, atunci putem verifica si declaratia de impozit de anul trecut si sa folosim doar acea suma. Aici ar trebui sa includem si banii obtinuti din joburi secundare si activitati de freelancer, pentru ca tot timpul ce l-am petrecut in acele activitati este inclus in Pasul 3 despre care am vorbit anterior.

Suma pe care incercam sa o calculam in acest caz este salariul net, adica suma cu care ramanem dupa ce sunt deduse impozitele. 

Pasul 6: Cum sa imi monitorizez cheltuielile? 

James Clear ne recomanda anumite servicii pentru urmarirea veniturilor si cheltuielilor. Deci, practic, este posibil ca prin existenta unor aplicatii online, cu doar cateva click-uri, sa vezi cati bani ai castigat in luna, trimestrul sau anul anterior. La noi, astfel de aplicatii utile care ne pot ajuta in administrarea si monitorizarea banilor, a facturilor si a cheltuielilor noastre sunt: CashClub, Cash Control, My Wallet, Money Manager, Mint, Money Base, Cash Base, My Finances, My Budget Book, SmartBill, Oblio etc. 

 

Autorul recomanda antreprenorilor sa foloseasca venituri anuale pentru aceste calcule, pentru ca veniturile din afaceri mici pot fluctua drastic de la o luna la alta. Daca analizam veniturile pe o perioada mai lunga de timp putem atenua inconsistentele si putem obtine valori mai realiste ale timpului pe care il investim pentru a castiga bani. 

Pasul 7: Cum sa calculez valoarea timpului meu 

Cum calculezi valoarea timpului tau? Imparti venitul total la timpul total pe care l-ai petrecut pentru a obtine acest venit total. 

De exemplu, sa spunem ca petrecem 2500 de ore pe an castigand bani: 

Daca castigi 56.000 lei/an, timpul tau valoreaza aproximativ 22 de lei pe ora. 

Daca castigi 210.000 lei/an, timpul tau valoreaza 84 de lei pe ora. 

Daca castigi 284.000 lei/an, timpul tau valoreaza aproximativ 114 lei pe ora. 

Daca castigi 454.000 lei/an, timpul tau valoreaza aproximativ 182 lei pe ora. 

Nu uitati ca toate aceste calcule presupun un numar total de 2500 de ore lucrate pe an si in mod evident, numerele pot varia daca lucrati mai multe sau mai putine ore. 

Un aspect important de luat in considerare este ca aceste calcule se bazeaza pe veniturile noastre realizate si pe timpul total pe care l-am petrecut pentru a castiga acesti bani. Desigur, exista si cateva aspecte care pot influenta valoarea timpului care pot sa nu fie reflectate in mod direct in aceste calcule, precum cerintele specifice ale pietei pentru abilitatile noastre, nivelul de experienta, calitatea serviciilor pe care noi ca lucratori le furnizam etc. De asemenea, calculele pot fi intotdeauna influentate si de situatii de viata personale si profesionale. Antreprenorii si freelancerii de regula pot avea venituri fluctuante in functie de proiectele pe care le au si de perioadele de variatie a volumului de munca. 

Pasul 8: Care sunt metodele prin care verific, validez si estimez valoarea timpului?

Metoda despre care am vorbit pana acum pentru a calcula valoarea timpului este numita Metoda salariului net (Take-Home Pay Method), pentru ca se bazeaza pe salariul net. 

James Clear ne recomanda sa avem in vedere si urmatoarele alte doua metode pentru a monitoriza valoarea timpului: 

● Metoda bazata pe rata pietei de munca (Market Rate Method):

Aceasta metoda ne ofera o perspectiva asupra valorii timpului nostru in raport cu piata fortei de munca. Se sugereaza sa luam in considerare salariile pentru pozitiile pe care le-am putea avea in alta companie si sa le impartim la numarul de ore pe care le lucram. Este o metoda utila pentru a intelege cat de competitiv este salariul nostru in raport cu alte oportunitati de angajare si cat de mult ar fi dispusa o alta companie sa ne plateasca pentru serviciile noastre. 

● Metoda bazata pe costuri (Cost-Based Method):

Aceasta metoda ofera o perspectiva asupra valorii timpului nostru in functie de costurile implicate in externalizarea sarcinilor pe care le avem, mai exact, putem estima cat am fi dispusi sa platim (pe altcineva) pentru a face munca pe care o facem noi. Prin evaluarea individuala a diferitelor sarcini pe care le intreprindem si stabilirea unei valori pe care am fi dispusi noi insine sa o platim pentru fiecare din aceste sarcini, putem obtine o imagine mai clara a valorii timpului nostru in raport cu cheltuielile pe care le-am face pentru a lasa acele sarcini in baza altei persoane. 

Pentru a calcula o medie a valorii timpului nostru este necesar sa folosim toate cele trei metode, ca sa obtinem o estimare cat mai aproape de realitate. 

Pasul 9: Cum facem sa luam decizii mai bune dupa ce stabilim care este valoarea timpului pe care il petrecem lucrand? 

Daca stim ca timpul nostru valoreaza 113 lei pe ora, atunci poate o sa ne gandim de doua ori inainte de a sta la o coada de 30 de minute ca sa obtinem un voucher in valoare de 45 de lei. Daca timpul nostru valoreaza 272 de lei pe ora, atunci poate putem plati 222 lei pentru transport in loc sa mergem noi insine sa cumparam un produs din magazin ca sa “economisim” transportul. 

Daca timpul nostru valoreaza 363 de lei pe ora, atunci poate am putea cumpara zborul direct care ne va economisi 2 ore, chiar daca costa cu 680 de lei mai mult decat zborul cu escala. 

Desigur, aceste decizii pot varia si fluctua in functie de diverse situatii, insa va va ajuta sa stiti cu exactitudine cum sa va raportati la o ora din viata dumneavoastra atunci cand sunteti pus in fata unei decizii de acest fel. 

Pasul 10: Care este valoarea la care ne asteptam sa fie o ora de munca in viitor?

Aceasta metoda ne poate ajuta sa luam decizii mai usor si strategice privind modul in care vom alege de acum inainte sa ne petrecem timpul. Poate ne vom gandi de doua ori cand luam decizii de tipul: ce pe proiecte ar trebui sa se concentreze business-ul meu, ce fac cu timpul meu si nu e deloc eficient, ce ar trebui sa elimin din rutina mea zilnica de lucru samd. 

Ar trebui sa incep o afacere care sa dea roade peste 10 ani, dar care nu va face bani imediat sau mai bine sa raman sa lucrez la un loc de munca stabil, cu un venit sigur? 

Si aici, autorul Atomic Habits ne recomanda sa avem in vedere 2 metode

 

● Metoda Multiplicatorului de Crestere

Exista o modalitate simpla de a calcula valoarea la care ne asteptam privind cat vom castiga, si anume sa luam venitul net din anul anterior si sa il inmultim cu un multiplicator de crestere rezonabil. Si aici James Clear ne spune: 

In acest caz, cheia este este selectarea unui multiplicator de crestere rezonabil. De exemplu, afacerea mea s-a dublat de anul trecut pana in acest an, asa ca am ales 2x ca multiplicator de crestere. Cu aceasta metoda, practic spunem: „Actiunile din acest an vor continua sa genereze crestere in urmatoarele 12 luni, deci adevarata valoare a timpului meu este de fapt mai mare decat indică venitul meu realizat astazi.”

Metoda Multiplicatorului de Crestere este o modalitate usoară de a estima cum munca pe care o facem azi va fi remunerata pe termen lung.  Insa cum folosim timpul in mod eficient? Pentru asta vom folosi urmatoarea metoda si anume, Metoda Valorii Asteptate

Metoda Valorii Asteptate este modul final si cel mai dificil de a calcula valoarea timpului. Iata logica de la baza acestei metode: 

I. Incepe prin a-ti imparti timpul pe sarcini. Cu cat ai mai multe detalii despre fiecare sarcina in parte si despre timpul pe care i-l aloci, cu atat poti sti mai bine exact domeniile si sarcinile care iti aduc cea mai mare valoare.

II. Gaseste o unitate de masura care sa conecteze sarcinile pe care lucrezi cu venitul pe care il obtii. Adica mai exact, sa stii care e valoarea unui lead in afacerea ta. De exemplu, daca ai o afacere, care e valoarea medie pe viata a unui nou abonat la email etc. 

III. Estimeaza valoarea fiecarei sarcini. Sa zicem ca petreci o ora lucrand la o sarcina care iti va aduce 50 de noi abonati la email. Daca valoarea pe viata a fiecarui abonat este de 10 lei, atunci valoarea asteptata a acelui task este de 500 de lei pe ora. Repeta acest tip de estimare a valorii asteptate pentru fiecare sarcina la care lucrezi. 

Factori suplimentari de luat in calcul atunci cand analizezi valoarea timpului tau Nu-ti pierde timpul devenind de succes in domeniile gresite pentru tine. Stabileste-ti clar ce iti doresti de la viata pentru a obtine o idee cat mai precisa a valorii timpului tau. Vrei sa ai mai multi bani? Vrei sa ai mai mult timp liber? Gandeste-te la ceea ce vrei cu adevarat si incepe de acolo. 

Nu uita de timpul tau liber care este non negociabil. 

Conform unui articol din Wall Street Journal, unii cercetatori spun ca atribuirea unei valori economice timpului atrage cu sine riscul de a afecta calitatea vietii oamenilor. Cei care sunt incurajati sa se concentreze exclusiv pe valoarea timpului tind sa se simtă impacientați si presați, spune Jeffrey Pfeffer, profesor de comportament organizațional la Scoala de Afaceri Graduate Stanford. Ei lucreaza mai mult si petrec mai putin timp in activitati care le aduc satisfactii.

Nu uitati ca a avea timp pentru relaxare si destindere inseamna eficienta pentru timpul muncit.

Ar trebui sa mai lucram inca o ora?

James Clear ne invata la randul sau o regula pe care a invatat-o de la Sebastian Marshall si acesta ne spune sa luam in considerare fiecare ora a zilei noastre. De la 9 dimineața la 10 dimineata, de la 10 dimineata la 11 dimineata, si asa mai departe. In medie, iei decizii pozitive sau negative in acea ora? De exemplu, daca lucrezi pana tarziu, intervalul dintre 9 seara si 10 seara duce la rezultate pozitive in medie? Sau acea ora aduce cu sine mai multe greseli decât realizari?Aduce cu sine acea ora mai multa amanare decat productivitate? Daca este o ora cu rezultate negative in medie, atunci stop, nu trebuie sa mai lucrezi. De ce? Pentru ca nu iti aduce niciun folos. 

Lucrul intens la un proiect este bun pana cand nu ajungi in stadiul epuizarii, deoarece odata ajuns in acel stadiu, nu mai produci nimic valoros, din pacate. 

Cat de fericit, cat sens iti aduce aceasta sarcina in viata ta? Da-i o nota de la 1 la 10. 

Ideile prezentate in acest articol stau la baza cartii Atomic Habits (Schimbari mici, rezultate remarcabile) de James Clear. O gasiti pe Libris.ro si prin CashClub obtineti 5% cashback, plus beneficiati de coduri de reducere.

Vezi cartea aici

Speram sa va fie utile aceste informatii si ca de acum inainte sa va valorizati timpul mai usor si cu insemnatate! Mult succes!