Află cum să reduci risipa alimentară, să economisești bani și să faci cumpărături inteligente! Descoperă strategii simple pentru un stil de viață sănătos și sustenabil.

Cum să-ți optimizezi cheltuielile și să reduci risipa alimentară în 10 pași simpli

12.02.2025 | Educatie financiara, Cashback

tiktok-share

Te salut,

Andrei aici.

Ca și economist și pasionat de educație financiară o să vă vorbesc azi despre evitarea risipei alimentare, cum să facem cumpărături în mod inteligent și să avem un stil de viață sănătos , deseori auzind în jur expresia „mâncarea sănătoasă e mai scumpă.”

Risipa alimentară este o problemă majoră atât în ​​​​​​​​​​​​​​statele vestice cât și în România. Citeam o statistică anul trecut că România aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente,  iar cea mai multă se irosește în mediul urban. E clar că oamenii de la sate au metode mult mai tradiționale și/sau pot fi mai cumpătați.

Află cum să reduci risipa alimentară, să economisești bani și să faci cumpărături în mod inteligent! Descoperă strategii simple pentru un stil de viață sănătos și sustenabil.

Iată 10 pași simpli prin care poți să faci cumpărături în mod inteligent și să eviți risipa alimentară:

1 . Lista de cumpărături cu ceea ce avem nevoie pentru următoarea săptămână  (eu îmi fac cumpărăturile săptămânal).  Ca să nu fac risipă îmi schițez un meniu cu ceea ce vreau să mănânc în următoarele zile (pentru mine e mai simplu aici pentru că fac exercițiul asta de mult timp).

2. Regula de aur e  să nu mergi niciodată înfometat la cumpărături . Nu degeaba sunt puse produse de patiserie la intrarea in unele magazine.

3 . Studiez ofertele  împreună cu soția la cele 3-4 supermarketuri din cartierul nostru și uneori ne și facem meniul în funcție de acestea. (De exemplu, uneori avem păstrăv la ofertă, alteori doradă sau somon).

4 . Încerc pe cât posibil să NU pun în coș condus de emoții  dar nici nu mă zgârcesc dacă găsesc alimente care îmi plac foarte mult (de exemplu pește sau carne de vită de calitate, fructe de mare, sau fructe, legume).

5. Legumele și fructele bio din supermarketuri nu sunt neapărat mai calitative decât cele normale, dar sunt mai scumpe de siguranță.

6 . Să gătești acasă este mai ieftin și mai sănătos . De regulă restaurantele folosesc multă sare și grăsimi pentru a oferi mai mult gust mâncării.  Una din metodele cele mai eficiente ca să salvezi timp și bani este aceea de mealprep (gătirea în avans a meselor pentru următoarele 2-3 zile).

 

7. Am mereu în cămară paste integrale, bulion sau sosuri pentru paste, conserve de fasole, linte sau porumb, conserve de ton. Acestea  mă ajută să pregătesc o masă rapidă atunci când sunt pe fugă și mă salvează să nu pic în capcana aplicațiilor de food delivery .

8. De asemenea, am aproape mereu în frigider ouă și legume . Oul e unul dintre cele mai complete alimente cu proteine ​​​​​​​​​​​​și grăsimi de calitate și se poate integra în foarte multe rețete . Mitul cu oul și colesterolul este de domeniul trecutului, iar majoritatea studiilor arată că un consum de 2-3 ouă pe zi este sigur pentru oamenii sănătoși. Eu am și norocul să primesc ouă de la sat și atunci am o cheltuială în minus la un aliment pe care îl consumă aproape zilnic.

 

9 . Legumele și fructele congelate sunt la fel de sănătoase ca cele proaspete și au avantajul de a fi mai ieftine , prin congelare acestea păstrează toate vitaminele și mineralele. 

10. Altă metodă pe care o folosesc ca să evit risipa e aceea să consum alimente pe cale de a expira primele sau de exemplu, dacă ai legume uitate prin frigider de ceva timp, nu le arunca, ci caută să le încorporezi într-o rețetă . De exemplu săptămâna trecută aveam niște ciuperci și ardei prin frigider și am pus repede de o frittată cu ouă și legume.

La fel poti proceda și cu un pui la cuptor, care poate, a doua zi nu mai e la fel de gustos, poți să-l gătești cu niște legume, sos de roșii și paste.

Există multe alte exemple, trebuie doar să ne punem creativitatea la bătaie.

Când  toată lumea se plângea de scumpirea uleiului de floare , eu mă bucuram că încă mai am în sticla de ulei de măsline cumpărată anul trecut din Grecia. Nu sunt adeptul prăjelilor și ca să limitez cantitatea de ulei folosesc un recipient pe bază de spray.

Așadar, un stil de viață sănătos poate părea mai scump la prima vedere, dar dacă ne gândim la sănătate pe termen lung s-ar putea să fie cea mai bună investiție pentru noi.

Pentru că dacă suntem sănătoși avem energie și putem să facem și mai mulți bani.

Mulțumesc celor care ați citit până la final.

Articol scris de Andrei Șendroiu