De jucat in familie: cele mai populare 10 jocuri de societate pentru copii si adulti

De jucat in familie: cele mai populare 10 jocuri de societate pentru copii si adulti

18.02.2024 | Copii si jucării

Recunoastem ca articolul acesta ne-a cam facut sa fim putini nostalgici. Ne-am adus aminte de copilarie, de jocurile pe care le jucam cu parintii nostri, de rasete, zambete si complicitati intre noi, iar daca tema articolului de azi este reprezentata de jocurile de societate atat pentru copii, cat si pentru adulti, ne-am gandit sa ne aducem cu totii aminte de jocurile de societate de odinioara, care inca “traiesc” si in zilele noastre, datorita popularitatii lor. 

Va incurajam sa va creati seri memorabile in familie si sa va jucati cu copiii vostri jocuri de societate, deoarece le stimuleaza inteligenta si logica, dar si creativitatea. Mai mult decat acestea, jocurile de societate va ajuta sa va conectati unii cu ceilalti, sa petreceti timp de calitate impreuna si sa creati unele din cele mai frumoase amintiri pentru mai tarziu

In articolul de azi, am creat o lista cu jocuri de societate ale copilariei si nu numai, jocuri care aduc numeroase beneficii, atat adultilor, cat mai ales copiilor, printre care: ajuta la construirea increderii in sine, ii invata pe copii despre competitivitate in sens pozitiv, desprind mobilitatea si motricitatea, imbunatatesc functionarea creierului, antreneaza rabdarea si ii provoaca pe copii sa isi atinga obiectivele. 

Iar cel mai important motiv este ca a te juca jocuri de societate impreuna cu fratii, surorile, parintii si prietenii este chiar super distractiv si o modalitate de a te cunoaste mai bine, de a te intelege si de a raaade mult si bine! 

Iata un top 10 al celor mai populare jocuri de societate pentru copii si adulti: 

1. Monopoly si Monopoly Junior sau cum sa inveti despre bani 

Printre cele mai iubite jocuri ale anilor 80-90, Monopoly inca se gaseste in varianta clasica, pentru adulti, dar si in numeroase variante atractive pentru cei mici, sub denumirea de Monopoly Junior. Iar daca vreti sa va aducem putin aminte, Monopoly este un joc de societate care te invata cum sa iti administrezi banii. A fost cel mai faimos joc de tranzactii imobiliare. Monopoly Clasic de azi se gaseste in varianta cu strazile din Bucuresti si cu trei noi pioni (Ratusca, Pinguinul si Dinozaurul T-Rex). 

Cum se joaca?

Fiecare jucator isi alege pionul preferat, se misca pe tabla, vinde si cumpara proprietati si construieste case si hoteluri din mers. Scopul jocului este sa faci tranzactii profitabile si sa te imbogatesti rapid, ca in curand sa detii totul! Jocul contine o tabla de joc, opt pioni, 28 de cartonase - Titluri de proprietate, 16 cartonase - Sansa, 16 cartonase - Cufarul comunitatii, 32 case, 12 hoteluri, 2 zaruri, pachet de bani si un regulament de joc.

 

Varsta recomandata: 8 ani + 

2-4 jucatori 

 

De aici puteti achizitiona jocul Monopoly Clasic. Prin CashClub, primiti 3% cashback. 

Pentru copii, Monopoly Junior se gaseste in mai multe variante, cu diverse personaje din desene animate. Varsta recomandata pentru acesta este 4 ani +. 

De aici puteti achizitiona jocul Monopoly Junior Discover. Prin CashClub, primiti 5% cashback. 

Monopoly Junior vine si in varianta cu faimoasa purcelusa roz, Peppa Pig: il gasiti la Orasuljucariilor.ro, aici, si beneficiati de cashback de 3%. 

Monopoly Junior cu banca electronica il gasiti pe Libris.ro, aici, si beneficiati la achizitie de 5% cashback prin CashClub. 

 

 

2. Scrabble sau jocul cuvintelor  

Haideti sa ne aducem aminte si de cel mai popular joc de societate despre cuvinte! Scrabble stimuleaza inteligenta, limbajul si gandirea logica, provocandu-i pe jucatori sa formeze cat mai multe cuvinte. Este un joc care incurajeaza spiritul de competitie si este o varianta de joc ideala pentru toata familia. 

 

Varsta recomandata: 10 ani + 

2-4 jucatori 

Jocul Scrabble poate fi achizitionat de aici

3. Nu te supara, frate! sau despre cum sa inveti despre rabdare 

Nu te supara, frate! Este jocul pe care cei mari nu au cum sa-l uite si pe care cei mici nu au voie sa nu il “invete”. Jocul este pentru maximum 4 jucatori intr-o competitie care testeaza norocul, dar si rapiditatea! 

Cum se joaca?

Fiecare jucator este stapan pe 4 pioni care pleaca la start din casutele desemnate. Pe parcurs te impiedici sau esti scos din joc, apelezi la noroc, dai cu zarul si poate obtii un 6 norocos, ceea ce va face jocul si mai palpitant! Obiectivul jocului este de a ajunge la linia de finish a tablei de joc cu toti cei 4 pioni de la inceput, respectand regulile jocului. 

Jocul contine o tabla de joc, un zar, 16 pioni impartiri in 4 culori diferite. 

Varsta recomandata: 3 ani + 

2-4 jucatori

 

 

Jocul de societate Nu te supara, frate!  poate fi achizionat de aici cu cashback de 5% prin CashClub. 

 

Pentru acest joc, exista si pentru cei mai mici, o varianta foarte atractiva si interesanta, jocul Ludo realizat de marca Viga, cu piese Montessori, pe care o puteti vedea aici

 

4. Activity si Activity Junior sau jocul in care ai sansa sa fii actor, pictor sau scenarist!

Mima, teatru, joc actoricesc, desen, fler, e clar ca Activity e jocul bun pentru toti! Un joc tare interactiv si distractiv, care aduce toata familia la “masa”! Editia a doua a jocului vine cu un design reinnoit, cu reguli revizuite si cu 440 de carti noi!

 

Cum se joaca?

Activity Original este un joc creativ si de comunicare, prin combinarea mai multor elemente de joc si joaca: mima, descriere verbala sau desen. Toate aceste elemente trebuie folosite pentru a-ti ajuta partenerii de joc sa ghiceasca anumite cuvinte sau expresii care de care mai ciudate si imbarligate…!

Jucatorii individuali sau echipele incearca printr-un joc actoricesc, desen sau descriere verbala sa ghiceasca diferite cuvinte sau expresii si astfel sa inainteze pe traseul jocului. 

Un joc distractiv, la care promitem ca veti rade cu lacrimi, mai ales ca fiecare jucator isi va putea pune in evidenta personalitatea, capacitatile artistice, fanteziile si indemanarea. 

 

Jocul contine 440 de carti si 2640 de cuvinte, o tabla de joc, o clepsidra, 4 figurine de lemn si un regulament de joc in limba romana. 

Varsta recomandata pentru Activity Original este de 12+ si se poate juca intre 3-16 jucatori.

 

Activity Original poate fi achizitionat de pe Carturesti.ro, de aici si obtineti prin CashClub 5% cashback. 

 

Nu ii uitam nici pe cei mici, pentru ca exista Activity Junior, la fel de distractiv si adaptat varstei copiilor. Varsta recomandata este de 6 ani +. Activity Junior se poate achizitiona de pe Cartepedia.ro, de aici, si primiti 8% din suma inapoi prin CashClub. 

 

5.Ticket to Ride si Ticket to Ride Prima mea calatorie 

Aventura cu trenul pentru intreaga familie e aici! Ticket to Ride este un joc de strategie care are la baza o aventura cu trenul prin diverse tari in care jucatorii colecteaza carti de tren care se potrivesc pentru a revendica rutele feroviare care leaga orasele din SUA, Europa, America de Nord si nu numai!. 

 

Cu cat rutele sunt mai lungi, cu atat jucatorii castiga mai multe puncte. Puncte suplimentare vor primi cei care isi pot indeplini Biletele de destinatie conectand doua orase indepartate si pentru jucatorul care construieste cea mai lunga cale ferata continua. Jocul Ticket to Ride contine o harta de bord a rutelor de tren, 225 de vagoane colorate, 144 cartele ilustrate, 5 marcatoare de scor din lemn, un regulament de joc. 

Varsta recomandata pentru acest joc de societate este de 8 ani + si se poate juca intre 2 si 5 jucatori.

 

Ticket to ride poate fi achizitionat de aici, cu un cashback de 6% prin CashClub. 

Pentru copii va recomandam varianta Ticket to Ride Prima mea calatorie, care se poate juca de la varsta de 6 ani. Il gasiti pe Hippoland.ro, magazin cu jucarii si jocuri pentru copii, si poate fi achizitionat de aici, si primiti inapoi 4% cu CashClub. 

 

6. Colonistii din Catan si Catan junior 

Jocul de societate Colonistii din Catan (jocul de baza) a fost inventat de Klaus Teuber si este printre cele mai populare jocuri din lume, atragand milioane de fani din toate colturile lumii. 

 

Cum se joaca?

Catan se numeste insula pe care tu si prietenii tai ati descoperit-o. Sunteti primii locuitori ai acestei insule. Se construiesc asezari, apoi drumuri. Materiile prime, resursele ajung de la sate la orase prin intermediul comertului. Uneori exista lut din abundenta, alteori minereu. Schimburile de resurse deschid noi posibilitati pentru tine si pentru ceilalti colonisti (jucatori). In curand va fi aglomeratie pe insula - competitia pentru terenuri, materii prime si putere incepe! In final, este clar - pe insula va ramane doar un singur jucator: conducator si castigator! 

Jocul poate fi jucat intre 3-4 jucatori, iar varsta recomandata este de 10 ani +. 

Catan Jocul de baza poate fi achizionat de aici si beneficiati de 6% cashback. 

 

Exista numeroase extensii pentru jocul Catan, printre care Catan - Catan - Navigatorii, Catan - Orase si Cavaleri, Catan - Negustori si Barbari, Catan - Comori, Dragoni si Exploratori, Catan - Duelul, Catan - Ascensiunea incasilor, Catan - Pirati si exploratori, Catan - Legenda Cuceritorilor samd.

Pentru copii, va recomandam Catan Junior, care poate fi jucat intre 2-4 jucatori, de la varsta de 6 ani. Cutia sa este realizata ca sa aiba un format potrivit pentru calatorii, iar copiii se vor transforma in… pirati! Se navigheaza pe mare intr-o corabie neagra, plina de pirati. Trebuie sa explorati noi insule, sa colectionati fel si fel de materiale si sa construiti ascunzatori de pirati. Atentie, feriti-va de capitalul Klau! Oriunde merge, acesta va face viata grea. Care dintre voi va deveni cel mai puternic pirat? Ahoi - ahoi! 

 

Catan Junior poate fi achizitionat de aici si obtineti 6% cashback prin CashClub. 

 

7. Carcassonne

 

Un joc de constructie interactiv in care jucatorii trebuie sa traga si sa plaseze cartonase care ilustreaza un fascinant peisaj medieval din sudul Frantei. 

 

Cum se joaca?

Cartonasul poate fi parte dintr-un oras, un drum, o manastire, o pasune sau o combinatie dintre acestea si trebuie sa fie plasat langa cartonasele care au fost jucate deja, in asa fel incat sa se formeze o conexiune intre diverse orase, drumuri etc. Dupa ce s-a plasat un cartonas de joc, jucatorul poate decide daca va plasa figurina in una dintre zonele: in oras ca un cavaler, pe drum ca un talhar, in manastire ca un calugar sau pe pasune ca un fermier. Cand zonele sunt complete, atunci figurina va aduce puncte jucatorului care o detine. Inventivitatea si perspicacitatea jucatorilor este pusa la incercare atunci cand supusii trebuie plasati in zone strategice. Jocul Carcassonne Big Box include regulament in limba romana si 11 extensii: Raul, Abatele, Hanuri si catedrale, Negustori si constructori, Aparate de zbor, Depese, Bacuri, Minele de aur, Magicianul si vrajitoarea, Haiducii, Cercuri in lan, devenind astfel setul perfect de start pentru cei care vor sa incerce jocul cu un maxim de varietate. In Carcassonne Big Box veti descoperi peste 150 de cartonase de joc si sapte tipuri diferite de meeplesi (figuri speciale de joc). Se joaca intre 2-5 jucatori si este recomandat de la varsta de 7 ani. 

Desi a fost lansat in anul 2000, Carcassonne a castigat rapid aprecierea criticilor, primind in 2001 distinctia de Jocul Anului

Carcassonne Big Box il gasiti pe Bookcity.ro, aici sau in varianta de baza, doar cu 2 extensii (Raul si Abatele) aici. Beneficiati de cashback de 6% prin CashClub la orice achizitie. 

 

8. Saboteur

 

Transforma-te intr-un pitic si incepe o aventura plina de imprevizibil! Cauta aur intr-o mina fara de sfarsit! Dar, brusc, un tarnacop sparge lampa a carei lumina ilumina incaperea, iar bezna se asterne peste mina. Sabotorul a atacat din nou, dar poti ghici care dintre jucatori este “oara neagra”? Vei reusi sa gasesti aurul sau va fi sabotorul mai viclean si mai iscusit in a-si atinge scopul?

 

Cum se joaca?

Cu ajutorul cartilor cu pitici jucatorile le sunt desemnate rolurile de cautator de aur si de sabotor. Rolurile sunt secrete se se afla doar la terminarea rundei. Se pun pe masa cartea de start, iar la 7 carti distanta, cele 3 carti de destinatie care raman cu fata in jos. Una din aceste carti este chiar comoara de aur, dar nimeni nu stie care. Jucatorii primesc carti, iar in fiecare tura ei vor putea pune o carte cu o portiune de drum, sa jooace o carte de actiune sau chiar sa o pastreze. Cartile cu portiuni de drum vor lega cartea de start cu cele de destinatie. Acestea vor fi asezate numai dupa alte carti cu portiuni de drum, in asa fel incat cele doua carti sa se potriveasca perfect. Cartile nu vor fi puse in diagonala. Cautatorii de aur vor incerca sa cladeasca un drum de la start la destinatie, iar sabotorii vor impiedica acest lucru. Cartile de actiune se joaca in fata jucatorului sau in fata altui jucator. Cu ajutorul acestora, jcuatorii se pot ajuta reciproc sau, dimpotriva, impiedica sau pot sa afle informatii despre cartile de destinatie. In momentul in care un jucator nimereste cartea ce reprezinta comoara de aur, tura se termina, cautatorii de aur au invins si vor primi bucati de aur ca recompensa.

 

Tura se termina chiar si fara atingerea cartii - comora de aur. In aceste cauri sabotorii primesc bucatile de aur. Dupa impartirea cartilor cu bucati de aur incepe tura noua. Jocul se termina dupa trei ture, iar castigatorul este acela care are cele mai multe bucati de aur. 

Jocul se poate intr 3-10 jucatori si este recomandat de la 8 ani. 

Il puteti achizitiona de aici

9. Cluedo sau cum sa te transformi intr-un detectiv perspicace!  

Crima la conac! Milionarul pensionar Samuel Black a fost ucis in conacul lui. Acum depinde de tine sa rezolvi acest caz misterior! Pune intrebari pentru a dezlega misterul: cine a facut-o? Unde? Si cu ce arma? Cauta indiciile, fii un detectiv iscusit si nu lasa nicio carte neintoarsa. Cine desluseste primul misterul, castiga!

Jocul se joaca intre 2-6 jucatori si este recomandat de la 8 ani. 

 

 

Il puteti achizitiona de pe Cartepedia.ro, de aici si beneficiati de 8% cashback prin CashClub. 

 

10. Dixit sau… o imagine face cat o mie de cuvinte!

 

1, 2, 3….liniste! Ilustratiile sunt dezvaluite. Toate au ceva in comun: un cuvant sau o fraza plina de mister sau de metafore. Acum fii atent, doar una din cele cinci imagini corespunde frazei misterioase. 

 

Cum se joaca?

Va trebui sa iti folosesti flerul si intuitia, pentru a descoperi imaginea, ocolind, in acelasi timp, capcanele intinse de ceilalti jucatori. In Dixit fiecare jucator primeste rolul de povestitor. La inceput toti jucatorii primesc cate 6 carti, povestitorul alege o carte din mana, spune o fraza sau un cuvant in legatura cu imaginea de pe cartea lui de joc, apoi alege una din cartile lui pentru a licita. Se dezvaluie toate cartile si fiecare jucator trebuie sa ghiceasca imaginea povestitorului. 

 

Un joc surprinzator, vesel, extrem de creativ si entuziasmant pe care sa il joci cu familia si prietenii!

Jocul contine mai multe extensii, se poate juca intre 3-6 jucatori, iar varsta recomandata este de de la 8 ani. Il gasiti pe Carturesti, aici.

 

 

Speram sa va inspire aceste jocuri de societate minunate si sa le jucati impreuna cu cei dragi! Voi ce joc de societate ati alege?