Depozite bancare vs. Titluri de stat

Depozite bancare vs. Titluri de stat

18.01.2025 | Educatie financiara, Cashback

tiktok-share

 

Depozitele bancare și titlurile de stat sunt instrumente de economisire care pot fi utilizate atât de începători, cât și de persoane cu experiență.

Vom prezenta în acest articol câteva informații de bază despre fiecare în parte, avantajele și dezavantajele fiecărui instrument, precum și care sunt dobânzile existente pe piață în acest moment pentru acestea.

Depozitele bancare: Un instrument de economisire clasic, dar nu prea profitabil

Depozitele bancare reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și utilizate instrumente de economisire. Ele constau în depunerea unei sume de bani într-un cont bancar special, pentru o perioadă determinată sau nedeterminată (cu prelungire automată). În schimbul acestor plasamente, banca plătește o dobândă fixă sau variabilă.

Banii sunt blocați pe perioada depozitului, care se poate întinde de la 1 lună până chiar și la 3 ani. În cazul în care dorești lichidarea depozitului înainte de scadența sa, în general se pierde dobânda acumulată pe durata depozitului, de aceea se recomandă păstrarea depozitului până la scadență, când se poate lichida, sau se optează pentru prelungirea depozitului, cu capitalizarea automată a dobânzii.

Avantajele depozitelor bancare:

  • Siguranță: Banii depuși într-o bancă sunt, în general, în siguranță, mai ales dacă suma este sub limita garantată de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (100.000 euro per deponent per bancă)
  • Accesibilitate: Deschiderea unui depozit bancar este un proces simplu și rapid, care poate fi realizat atât la sucursala băncii, cât și online
  • Predictibilitate: Dobânda oferită este, de obicei, fixă și cunoscută dinainte, ceea ce permite o bună planificare financiară

 

Dezavantaje ale depozitelor bancare

  • Dobândă mai scăzută: De obicei dobânda depozitului este mai scăzută decât rata inflației, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a economiilor tale se erodează în timp. Aceasta le face instrumente mai puțin atractive din punct de vedere al atractivității
  • Impozitarea dobânzilor încasate: Dobânda încasată se impozitează cu 10% prin reținere la sursă (de către bancă), impozitul urmând a fi virat bugetului de stat
  • Oportunități pierdute: Banii blocați într-un depozit la termen nu pot fi investiți în alte instrumente financiare, care ar putea oferi un randament mai mare pe termen lung.

 

Când sunt recomandate depozitele bancare?

  • Economii pe termen scurt: Dacă ai nevoie de o sumă de bani într-un viitor apropiat, un depozit la termen poate fi o soluție sigură pentru a-ți păstra economiile.
  • Constituirea unui fond de rezervă: Este recomandat să ai o sumă de bani ușor accesibilă, într-un cont de economii sau într-un depozit bancar, pentru a face față cheltuielilor neprevăzute
  • Diversificarea portofoliului: Depozitele bancare pot fi incluse într-un portofoliu de investiții, pentru a reduce riscul

 

Cât sunt dobânzile depozitelor bancare în acest moment?

Folosind comparatorul de dobânzi de la Finzoom găsim următoarele exemple de dobânzi:

  • Depozite bancare la 3 luni în lei: maxim 5.95%/an
  • Depozite bancare la 12 luni în lei: maxim 6,90%/an
  • Depozite bancare la 3 luni în euro: maxim 2,76%/an
  • Depozite bancare la 12 luni în euro: maxim 2,43%/an
  • Depozite bancare la 12 luni în USD: maxim 3,56%/an

 

 

Titlurile de stat: O alternativă de investiție cu risc redus

Titlurile de stat reprezintă o formă de împrumut pe care statul o solicită de la investitori pentru a-și finanța diverse proiecte și activități. În esență, atunci când cumperi un titlu de stat, îi împrumuți bani statului, iar acesta se angajează să-ți returneze suma împrumutată (valoarea nominală) la o dată specificată (scadență), plus o dobândă (denumită cupon) pe parcursul perioadei.

Scadența titlurilor de stat românești variază între 1 an și 7 ani, și pot fi emise în lei sau în euro.

Avantajul principal al titlurilor de stat în raport cu depozitele bancare este acela că dobânda lor nu este impozitată, indiferent de nivelul acesteia (deci nu se ia în considerare nici pentru plafoanele de CASS).

 

Titlurile de stat Tezaur

Sunt destinate exclusiv persoanelor fizice rezidente și nerezidente și sunt considerate o investiție sigură, cu risc scăzut, fiind garantate de statul român.

Caracteristicile titlurilor de stat Tezaur:

  • Valoare nominală mică, de 1 leu: Acest lucru le face accesibile unui public larg, inclusiv celor cu venituri mai reduse,
  • Valoarea nominală fixă: Deoarece titlurile de stat Tezaur nu se tranzacționează la bursă (ca Fidelis), valoarea nominală a acestora nu se modifică până la scadență
  • Titluri transferabile: titlurile de stat Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
  • Utilizabile de către persoane care nu au un cont la un broker: Pot fi cumpărate prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A. sau prin SPV (Spațiul Privat Virtual) de la Trezoreria Statului

Dezavantajul principal al titlurilor Tezaur este dat de pierderea dobânzii în cazul răscumpărării înainte de scadența titlurilor.

 

Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie 2025, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 7%, 7,5% și, respectiv, 7,8%.

 

Informații oficiale despre emisiunile de titluri de stat Tezaur se pot afla de pe site-ul Ministerului de Finanțe, la adresa https://mfinante.gov.ro/web/trezor/titluri-de-stat-tezaur

 

Titlurile de stat Fidelis reprezintă o formă de investiție populară în România, oferită de Ministerul Finanțelor Publice și se adresează investitorilor persoane fizice prin intermediul Bursei de Valori București (BVB). Ele reprezintă, în esență, un împrumut acordat statului român, în schimbul căruia investitorii primesc o dobândă fixă și garantată

Fidelis este un program prin care statul român emite periodic titluri de stat, oferind astfel cetățenilor și companiilor posibilitatea de a investi direct în finanțele publice. Aceste titluri pot fi subscrise de persoane fizice și juridice, iar valoarea nominală a unui titlu este de obicei de 100 de lei sau 100 de euro.

Caracteristicile titlurilor de stat Fidelis:

  • Tranzacționabile la bursă: Pot fi tranzacționate și de pe piața secundară a BVB, de la un broker autorizat, dar și de la câteva bănci (BRD, BCR, Banca Transilvania) oferind lichiditate investitorilor
  • Nu se pierde dobânda: Vânzarea înainte de scadență nu conduce la pierderea dobânzii, aceasta fiind inclusă în prețul unitar al unităților oferite spre vânzare
  • Tranșe pentru donatorii de sânge: Există și tranșe dedicate donatorilor de sânge, care beneficiază de dobânzi mai mari, ca o formă de recunoaștere a gestului lor civic
  • Emise pe o durată mai lungă, în lei sau în euro: se lansează emisiuni în lei sau în euro, cu maturități de până la 3 ani în lei și până la 7 ani în euro

Dezavantajul principal al titlurilor de stat Fidelis îl constituie prețul variabil, care poate suferi scăderi sub valoarea nominală, dacă dobânzile de pe piață sunt în creștere.

De asemenea, deși titlurile de stat Fidelis sunt considerate lichide, în perioade de volatilitate a pieței, vânzarea lor înainte de scadență poate fi dificilă și poate duce la pierderi.

Titlurile de stat emise prin programul Fidelis din decembrie 2024 au avut maturități de 1, 3 sau 5 ani (în lei) și dobânzi fixe anuale de la 6,45% la 1 an, la 7,6% la 5 ani, respectiv maturități de 2 sau 7 ani în euro și dobânzi fixe anuale de 3,75%, respectiv 5,75%.

Informații oficiale despre emisiunile de titluri de stat Fidelis se pot afla de pe site-ul Ministerului de Finanțe, la adresa https://mfinante.gov.ro/web/trezor/titluri-de-stat-fidelis

 

De ce ar putea fi mai avantajoase titlurile de stat față de depozitele la termen?

  • Potențial de câștig mai mare: În anumite perioade, titlurile de stat pot oferi randamente mai mari decât depozitele la termen, în special atunci când dobânzile sunt în creștere.
  • Nu pierzi dobânda (la Fidelis): În cazul răscumpărării înainte de scadență, la titlurile de stat Fidelis nu se pierde dobânda, ca la depozitele la termen.
  • Diversificare: Titlurile de stat pot fi considerate o clasă de active distinctă față de depozitele bancare, ceea ce îți permite să îți diversifici portofoliul de investiții.
  • Impozitare avantajoasă: Veniturile obținute din titlurile de stat nu sunt impozitate, în timp ce dobânzile depozitelor bancare sunt impozitate la sursă cu 10%.

 

Cu toate acestea, există și câteva aspecte de luat în considerare:

  • Risc: Deși considerat scăzut, există un anumit risc asociat cu investițiile în titluri de stat, cum ar fi riscul de piață (fluctuații ale prețurilor) sau riscul de țară.
  • Complexitate: Titlurile de stat pot fi mai complexe decât depozitele la termen, necesitând o înțelegere mai bună a pieței financiare.
  • Volatilitate: Prețul titlurilor de stat poate fluctua în funcție de diverse factori, cum ar fi evoluția economiei, deciziile băncii centrale sau evenimente politice.

  

Titlurile de stat sunt preferate de cei care își constituie un fond de siguranță pe termen lung, cu care își pot acoperi diverse situații financiare ocazionale (de exemplu, pierderea locului de muncă sau scăderea veniturilor active, cheltuieli medicale, reparații în locuință, etc.)

 

Articol de Sorin Scorțan