Ia-ti noul iPhone 16 Pro de pe Emag! Iata ce face noul telefon iPhone!

Ia-ti noul iPhone 16 Pro de pe Emag! Iata ce face noul telefon iPhone!

07.10.2024 | Coduri de reducere, Lifestyle, Review produs

 

Ecrane mai mari, noul buton Camera Control, cip A18 Pro, durata mai lunga a bateriei si multe altele.

 

Ar trebui sa cumpar un iPhone 16 Pro?

 

Fiind modele noi, acum este un moment potrivit pentru a cumpara. 

Ne inspiram de la experti si iata ce ne spun acestia:

 

iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max sunt modelele de top din gama Apple, vandute alaturi de iPhone 16 si iPhone 16 Plus. 

 

iPhone 16 Pro de 6,3 inch si iPhone 16 Pro Max de 6,9 inch vor dura multi ani si vor ramane parte din linia de varf a Apple pana in septembrie 2025. 

 

Pro Max este cel mai scump iPhone de la Apple, dar vine cu o baterie mai mare, un ecran mai mare si o capacitate de stocare de 256GB.

 

Acestea sunt cele mai avansate modele iPhone de la Apple, echipate cu cele mai recente inovatii. Apple le proiecteaza pentru profesionisti, cu cele mai rapide cipuri si cea mai buna tehnologie a camerelor.

 

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Desert Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, White Titanium 

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Black Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

iPhone 16 Pro si Pro Max 2024

 

Lansate in septembrie 2024, iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max sunt noile smartphone-uri de varf ale Apple, vandute alaturi de modelele mai accesibile iPhone 16 si iPhone 16 Plus. Modelele iPhone 16 Pro au un set extins de functii, care nu sunt disponibile pe iPhone 16 standard, inclusiv tehnologie de camera mai avansata, un ecran mai bun, un cip A18 Pro mai rapid si multe altele.

 

Pentru prima data in cativa ani, Apple a actualizat dimensiunea ecranelor pentru modelele iPhone 16 Pro. iPhone 16 Pro are un ecran de 6,3 inch, in loc de 6,1 inch, iar iPhone 16 Pro Max are un ecran de 6,9 inch, in loc de 6,7 inch. Din cauza noilor dimensiuni ale ecranului, modelele iPhone 16 sunt putin mai inalte, mai grele si mai late decat modelele iPhone 15 Pro, dar o parte din aceasta schimbare s-a realizat prin reducerea majora a marginilor.

 

La fel ca modelele iPhone 15 Pro, iPhone 16 Pro are un cadru din aliaj de titan, cu o rezistenta mai buna la zgarieturi si caderi fata de otelul inoxidabil. iPhone 16 Pro si Pro Max sunt disponibile in culorile titan negru, titan natural, titan alb si titan desert, care este o nuanta aurie.

 

In afara de dimensiunile mai mari ale ecranului, nu exista alte modificari de design pentru modelele iPhone 16 Pro. Dispozitivele au aceleasi margini conturate, iar partea frontala a ecranului este protejata de materialul Ceramic Shield de a doua generatie, despre care Apple spune ca este cu 50% mai rezistent decat versiunea anterioara.

 

Apple foloseste acelasi ecran Super Retina XDR de anul trecut, cu tehnologia Always-On Display si o rata de reimprospatare ProMotion de 120Hz, dar acum este compatibil cu o luminozitate minima de 1 nit. iPhone 16 Pro Max are o rezolutie de 2868x1320, in timp ce iPhone 16 Pro are o rezolutie de 2622x1206. In afara de marginile reduse si modificarea luminozitatii minime, nu exista alte schimbari ale ecranului, iar insula dinamica ramane prezenta in partea de sus.

 

Modelele iPhone 16 Pro au fiecare un port USB-C care ofera aceleasi viteze de transfer USB 3 de pana la 10 Gb/s, la fel ca modelele iPhone 15 Pro. Cu portul USB-C, un iPhone poate fi folosit pentru a incarca direct AirPods sau un Apple Watch. A fost adaugata incarcarea MagSafe de 25W, iar incarcarea Qi2 de 15W este, de asemenea, acceptata.

 

Butonul personalizabil Action introdus pe iPhone 15 Pro este disponibil si pe modelele 16 Pro si poate fi setat pentru mai multe functii, cum ar fi lansarea camerei, activarea lanternei, inregistrarea unui memo vocal sau activarea unui Shortcut. Butonul Action este integrat cu Dynamic Island pentru un feedback vizual care insoteste feedback-ul haptic.

 

Apple a adaugat un nou buton Camera Control, asemanator cu butonul Action, dar pentru camera. Este sensibil la atingere si presiune si poate fi folosit pentru a lansa camera, a face o fotografie, a inregistra un video si a ajusta toate setarile camerei. Apple l-a modelat dupa butonul declansator al unei camere DSLR si functioneaza in acelasi mod. Aplicatiile terte pot, de asemenea, sa utilizeze butonul Camera Control.

 

Mai tarziu in acest an, butonul Camera Control va fi utilizat pentru inteligenta vizuala, o noua functie AI care poate oferi utilizatorilor informatii despre obiecte si locuri. Indreapta camera spre un obiect si apasa si tine apasat pe Camera Control pentru a obtine mai multe detalii despre acesta. Pentru un restaurant, inteligenta vizuala afiseaza informatii precum orele de functionare si meniul.

 

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Desert Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, White Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Black Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

 

Camera Fusion de 48 de megapixeli are un senzor quad-pixel mai rapid. La fel ca si camera iPhone 15 Pro anterioara, are o rezolutie implicita de 24 de megapixeli, care ofera imagini de inalta calitate la o dimensiune practica a fisierului. Camera Fusion poate fi ajustata la diferite distante focale, inclusiv 24mm, 28mm si 35mm si exista o optiune de a capta imagini HEIF de 48 de megapixeli care ocupa mai putin spatiu decat imaginile RAW.

 

Exista o noua camera Ultra Wide de 48 de megapixeli, care permite mai multa lumina pentru fotografii mai clare in modul macro. Ambele modele iPhone 16 Pro sunt echipate cu lentila Telephoto imbunatatita, care ofera un zoom optic de 5x si foloseste un design tetraprism in acest an.

 

Exista o gama de Stiluri Fotografice de noua generatie care permit utilizatorilor sa ajusteze culoarea, evidentierile si umbrele in timp real. Ajustarile pot fi aplicate unor culori specifice in loc de intreaga imagine, iar Apple permite control detaliat asupra intensitatii si tonului efectelor. Stilurile pot fi redate in timpul previzualizarii live sau adaugate dupa ce o fotografie este facuta.

 

Senzorul quad-pixel poate citi date de doua ori mai rapid, permitand zero intarziere a obturatorului pentru imagini ProRAW de 48 MP sau HEIF. De asemenea, ofera inregistrare video 4K la 120 fps in Dolby Vision, o premiera pentru un smartphone. Videoclipuri 4K la 120 fps pot fi realizate in modul video sau Slo-mo, iar viteza de redare poate fi ajustata dupa capturare. Alaturi de videoclipurile spatiale, iPhone 16 Pro si Pro Max pot capta si fotografii spatiale pentru Vision Pro.

 

Videoclipurile sunt capturate cu Audio Spatial pentru un sunet mai captivant cu AirPods sau Vision Pro, si exista o noua functie Audio Mix pentru ajustarea sunetului dupa capturare, astfel incat sa se concentreze pe vocea persoanei din fata camerei, sa sune ca un videoclip inregistrat intr-un studio profesional sau sa pozitioneze pistele vocale in fata si zgomotele de fundal in sunet surround. Un instrument de reducere a zgomotului vantului elimina zgomotele nedorite pentru o calitate mai buna a sunetului, iar iPhone 16 Pro are microfoane de calitate studio pentru un sunet mai realist.

 

Noul cip A18 Pro este construit pe un nod de a doua generatie de 3 nanometri, cu tranzistori mai mici pentru o eficienta si performanta mai buna. Are un CPU cu 6 nuclee – doua nuclee de eficienta si patru de performanta – impreuna cu un GPU cu 6 nuclee imbunatatit. Exista un Neural Engine cu 16 nuclee optimizat pentru sarcinile de invatare automata si caracteristicile Apple Intelligence, iar latimea de banda a memoriei sistemului a crescut cu 17%. Acceleratoarele ML de noua generatie sunt optimizate pentru Apple Intelligence si gestioneaza calcule cu eficienta ridicata, debit mare si latenta scazuta pe CPU, fara a activa Neural Engine.

CPU este cu pana la 15% mai rapid decat CPU A17 Pro, iar GPU este cu pana la 20% mai rapid. 

 

Designul intern a fost reconstruit cu o noua substructura din aluminiu si optimizarea sticlei din spate pentru a imbunatati disiparea caldurii si performanta cipului. Cu noul design termic si imbunatatirile aduse cipului A18 Pro, acesta ofera o performanta sustinuta cu pana la 20% mai buna. Ray tracing-ul accelerat hardware este de pana la doua ori mai rapid.

 

Ca si in generatiile anterioare, modelele iPhone 16 suporta conectivitate 5G (sub-6GHz si mmWave in Statele Unite). In Statele Unite, modelele iPhone sunt din nou livrate fara card SIM fizic, deoarece operatorii folosesc acum eSIM. Este suportata si conectivitatea Wi-Fi 7 mai rapida si mai eficienta, precum si Bluetooth 5.3.

 

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Desert Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, White Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Black Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

Cum sa cumperi

 

Daca ai nevoie de mai mult spatiu de stocare, exista optiuni pentru a face upgrade la capacitati mai mari, contra cost.

Modelele iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max pot fi comandate de aici.

 

Recenzii

 

Recenziile pentru iPhone 16 Pro si Pro Max au fost mixte, cu unii recenzenti care descriu dispozitivele ca fiind iteratii ale modelelor anterioare, in timp ce altii considera ca functii precum ecranele mai mari si butonul Camera Control sunt imbunatatiri solide.

 

Majoritatea recenziilor sunt de acord ca modelele iPhone 16 Pro sunt inca in curs de perfectionare, deoarece primele functii Apple Intelligence nu vor fi disponibile publicului pana la lansarea iOS 18.1 in octombrie, iar capabilitati suplimentare pentru Camera Control vor fi activate printr-o actualizare software mai tarziu in acest an.

 

Daca detii un iPhone 13 sau un model mai vechi, trecerea la un iPhone 16 Pro merita, deoarece vei beneficia si de schimbarile anterioare, cum ar fi portul USB-C, Dynamic Island si butonul Action. Totusi, avand in vedere ca intregul set de functii Apple Intelligence nu este asteptat pana la mijlocul lui 2025, asteptarea pentru seria iPhone 17 este, de asemenea, de inteles.

 

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Desert Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, White Titanium 

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Black Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

Despre design-ul noului iPhone 16, in detaliu 


 

iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max au un design actualizat, cu dimensiuni mai mari ale ecranelor si o reducere a grosimii marginilor. Apple afirma ca modelele iPhone 16 Pro si Pro Max au cele mai subtiri margini din istoria produselor sale.

 

iPhone 16 Pro are un ecran de 6,3 inch, in crestere fata de 6,1 inch la modelul din generatia anterioara. iPhone 16 Pro Max are un ecran mai mare, de 6,9 inch, fata de 6,7 inch la modelul anterior.

 

Ambele modele sunt putin mai inalte, mai late si mai grele. 

iPhone 16 Pro are 5,89 inch (149,6 mm) inaltime si 2,81 inch (71,5 mm) latime, in timp ce iPhone 16 Pro Max are 6,42 inch (160,9 mm) inaltime si 3,06 inch (77,6 mm) latime. Ambele modele au o grosime de 0,32 inch (8,25 mm), iPhone 16 Pro cantarind 7,03 uncii (199 grame), iar iPhone 16 Pro Max cantarind 7,81 uncii (221 grame).

 

In afara de dimensiune, designul nu s-a schimbat prea mult, avand acelasi aspect general ca iPhone 15 Pro si Pro Max. Apple foloseste in continuare un cadru din titan pentru a inchide partea din fata si spatele din sticla. Titanul este un material usor, rezistent la zgarieturi si lovituri, iar Apple lipeste benzile de un cadru intern din aluminiu pentru rezistenta si durabilitate.

 

Un finisaj mat periat se obtine printr-un proces de prelucrare de precizie, slefuire si sablare. 

 

Modelele din titan sunt disponibile in patru culori anul acesta: titan alb, titan negru, titan natural si titan desert, o nuanta de auriu.

iPhone 16 Pro si Pro Max au o fata din sticla, protejata de un material Ceramic Shield de a doua generatie, care este mai puternic decat Ceramic Shield de generatie anterioara si de doua ori mai dur decat alte sticle de smartphone-uri. In continuare exista un Dynamic Island in forma de pilula in partea de sus a ecranului, care gazduieste echipamentele camerei TrueDepth.

 

Un set de benzi pentru antena este situat in partea superioara si laterala a telefonului, iar pe partea dreapta se afla un buton de pornire, iar pe partea stanga sunt butoanele de volum si un buton personalizabil Action. Sub butonul de pornire se afla un nou buton Camera Control, folosit pentru capturarea de fotografii si videoclipuri. Apple a eliminat antena 5G mmWave distincta, aceasta fiind acum integrata in cadrul modelului iPhone 16 Pro. Este important de mentionat ca 5G mmWave este limitat la modelele iPhone 16 din SUA.

 

La partea inferioara a modelelor iPhone 16 Pro se afla gaurile difuzoarelor, un microfon si un port de incarcare USB-C. In unele tari exista un slot SIM, dar SIM-ul fizic nu a mai fost inclus pe modelele de iPhone din SUA de cativa ani.

 

Proeminenta camerei din spatele iPhone 16 Pro este in mare parte neschimbata, cu un sistem de lentile triple pentru camerele Fusion, Ultra Wide si Telephoto, alaturi de un flash True Tone, un scanner LiDAR si un microfon.

 

Port USB-C

 

Modelele iPhone 16 Pro au un port USB-C, permitandu-le sa fie incarcate cu un cablu USB-C. Se incarca la viteze de pana la 30W si pot face o incarcare rapida, echivalenta cu 50% din baterie in 30 de minute cu un adaptor de alimentare de 20W sau mai mult.

 

USB-C permite unui iPhone sa incarce direct AirPods sau un Apple Watch folosind un cablu USB-C, iar iPhone-ul poate furniza pana la 4,5W.

Portul USB-C suporta viteze de transfer de date USB3 de 10 Gb/s, fara imbunatatiri fata de anul trecut. Pentru a obtine viteze de transfer de 10 Gb/s, vei avea nevoie de un cablu USB-C adecvat, iar cel inclus de Apple este limitat la viteze USB 2.

 

Rezistenta la apa si praf

 

 

iPhone 16 Pro si Pro Max au o clasificare IP68 pentru rezistenta la apa si praf. Smartphone-urile pot rezista la o adancime de pana la sase metri (19,7 picioare) timp de pana la 30 de minute.

 

In numarul IP68, cifra 6 se refera la rezistenta la praf (ceea ce inseamna ca iPhone 16 poate rezista la murdarie, praf si alte particule), in timp ce cifra 8 se refera la rezistenta la apa. IP6x este cea mai inalta clasificare de rezistenta la praf existenta. Cu ratingul IP68, iPhone 16 poate rezista la stropiri, ploaie si expuneri accidentale la apa, dar expunerea intentionata la apa ar trebui evitata.

 

Potrivit Apple, rezistenta la apa si praf nu este o conditie permanenta si se poate deteriora in timp din cauza uzurii normale. Garantia standard Apple nu acopera daunele cauzate de lichide, asa ca este mai bine sa fii precaut in ceea ce priveste expunerea la lichide.

 

Butonul Action

 

Butonul Action de pe iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max a debutat pe modelele iPhone 15 Pro si iPhone 15 Pro Max in 2023 si inlocuieste comutatorul Ring/Silent de deasupra butoanelor de volum din partea stanga. Apple a proiectat butonul Action pentru a fi personalizabil si poate fi configurat sa indeplineasca una dintre mai multe actiuni diferite in aplicatia Settings.

Focus: Activeaza sau dezactiveaza un mod Focus (modul "Nu deranja" este implicit).

Camera: Face o fotografie (implicit), un selfie, un videoclip, un portret sau un portret selfie.

Lanterna: Porneste sau opreste lanterna.

Memo-uri vocale: Incepe sau opreste inregistrarea unui memo vocal cu aplicatia Voice Memos.

Lupa: Activeaza aplicatia Magnifier pentru a folosi camera iPhone-ului ca lupa pentru a mari textul sau obiectele mici.

Control Center: Alege un control din Control Center, cum ar fi activarea modului Dark sau deschiderea aplicatiei Remote pentru Apple TV.

Shortcuts: Deschide aplicatia ta preferata sau ruleaza un shortcut creat sau descarcat din aplicatia Shortcuts, cum ar fi trimiterea unui mesaj, redarea unei liste de redare sau controlul dispozitivelor smart home.

Mod silentios: Ca si comutatorul Ring/Silent de pe modelele existente de iPhone, activeaza sau dezactiveaza modul silentios, ceea ce va dezactiva sau activa soneria si alertele.

Translate: Exista o actiune Translate care lanseaza aplicatia Translate si incepe o traducere text sau conversatie.

Accesibilitate: Acces la diverse setari Vision (Invertire clasica, Filtre de culoare, Modul de detectare, Cresterea contrastului, Reducerea miscarilor, Reducerea transparentei, Reducerea punctului alb, Smart Invert, VoiceOver, Zoom), setari Motor (Switch Control, Control vocal, Acces complet la tastatura, AssistiveTouch, Reflectarea Apple Watch, Controlul dispozitivelor din apropiere), setari pentru Auz (Sunete de fundal, Echilibru stanga/dreapta, Subtitrari live) si setari Generale (Acces ghidat, Discurs live).

 

Activarea butonului Action se face printr-o apasare lunga, ceea ce previne apasarile accidentale.

 

Cele mai bune moduri de a folosi butonul Action pe iPhone 16

 

Display

 

Cu exceptia dimensiunii ecranului, Apple nu a facut modificari notabile in calitatea afisajului si setul de functii. Ecranele sunt mai mari, iar marginile mai subtiri ofera mai mult spatiu disponibil pe ecran.

 

Ambele modele au in continuare un ecran Super Retina XDR OLED cu Dynamic Island. iPhone 16 Pro are o rezolutie de 2868 x 1230 pixeli cu 460 de pixeli per inch, in timp ce iPhone 16 Plus are o rezolutie de 2622 x 1206 pixeli, tot cu 460 de pixeli per inch.

 

Luminozitatea tipica maxima este de 1000 niti, in timp ce luminozitatea maxima HDR este de 1600 niti. Apple mai spune ca modelele iPhone 16 Pro pot atinge o luminozitate maxima de 2000 niti in aer liber. Nou in acest an este o luminozitate minima de 1 nit, utila pentru functia Always-On display.

 

Exista un raport de contrast de 2.000.000:1, iar suportul pentru culori largi ofera culori vii, realiste, in timp ce True Tone adapteaza echilibrul de alb al afisajului la iluminarea ambientala pentru o experienta de vizionare asemanatoare hartiei, mai usor de urmarit pentru ochi. De asemenea, exista un strat oleofobic rezistent la amprente si suport pentru Haptic Touch, care ofera feedback haptic atunci cand interactionezi cu ecranul.

 

iPhone 16 Pro si Pro Max suporta o rata de reimprospatare de 120Hz ProMotion si au functia Always-On display, caracteristici care nu sunt disponibile pe modelele standard iPhone 16. Ratele de reimprospatare de pana la 120Hz permit o derulare mai fluida atunci cand navighezi pe pagini web si imbunatatiri pentru video, in timp ce Always-On display lasa ora, notificarile si unele widgeturi vizibile chiar si atunci cand iPhone-ul este blocat.

 

Ecranul este protejat de un material Ceramic Shield de generatie urmatoare, realizat prin infuzarea cristalelor nano-ceramice in sticla. Noul Ceramic Shield este mai puternic decat versiunea anterioara, iar Apple spune ca este „de doua ori mai rezistent” decat orice alta sticla de smartphone. In ciuda noului Ceramic Shield, modelele iPhone 16 sunt inca vulnerabile la daune in caz de cadere.

Dynamic Island

 

Dynamic Island include senzorul camerei TrueDepth pentru Face ID si camera frontala. Ecranul are o decupare mica circulara in partea dreapta pentru camera si o decupare in forma de pilula in partea stanga pentru sistemul TrueDepth pentru Face ID. Apple foloseste software-ul pentru a combina cele doua decupaje intr-unul singur, care formeaza Dynamic Island.

 

Apple a transformat Dynamic Island intr-o parte a interfetei iPhone-ului, si este folosit ca un hub central pentru informatii, notificari si alte date la indemana din aplicatii si servicii. De exemplu, cand faci o plata Apple Pay, Dynamic Island se extinde intr-o forma patrata pentru a confirma scanarea Face ID, iar cand esti intr-un apel telefonic, se extinde astfel incat sa ai controalele apelului la indemana.

Dynamic Island poate afisa totul, de la directii din Maps la Apple Music, si se integreaza cu Live Activities. Nu exista modificari la Dynamic Island pe modelele iPhone 16 Pro.

 

Camera TrueDepth si Face ID

 

Modelele iPhone 16 Pro continua sa utilizeze Face ID, sistemul de recunoastere faciala al Apple. Face ID este integrat in Dynamic Island.

Face ID este folosit pe intregul sistem iOS pentru deblocarea iPhone-ului, accesarea aplicatiilor protejate prin cod, confirmarea achizitiilor din aplicatii, autentificarea platilor Apple Pay si multe altele.

Face ID functioneaza printr-un set de senzori si camere. Un Proiector de Puncte proiecteaza zeci de mii de puncte infrarosii invizibile pe suprafata pielii pentru a crea o scanare faciala 3D care mapeaza curbele si planurile fiecarui chip, scanarea fiind citita de o camera cu infrarosu.

Harta de adancime a fetei este transmisa cipului A18 Pro, unde este transformata intr-un model matematic pe care iPhone-ul il foloseste pentru a autentifica identitatea. Face ID functioneaza in lumina slaba si in intuneric, precum si cu palarii, barbi, ochelari, ochelari de soare, esarfe, masti si alte accesorii care acopera partial fata.

 

Camera frontala

 

Dynamic Island gazduieste, de asemenea, camera frontala, iar Apple foloseste aceeasi camera frontala de 12 megapixeli cu o diafragma ƒ/1.9 care a fost utilizata pe iPhone-urile din ultimii cativa ani.

Camera frontala suporta modul Noapte, integrarea Smart HDR 5, inregistrare Dolby Vision HDR, Deep Fusion pentru a scoate in evidenta detaliile fine, un Motor Fotonic care imbunatateste performanta in lumina slaba si o functie de portret care permite realizarea de imagini ce pot fi transformate ulterior in fotografii de tip portret.

De asemenea, sunt disponibile inregistrarea video 4K, QuickTake video, inregistrarea video in slow-motion, modul Portret, Iluminare Portret si functia Photographic Styles pentru aplicarea selectiva a editarilor.


Cipul A18 Pro

 

Cipul A18 Pro este construit folosind un proces de a doua generatie pe 3 nanometri, fiind mai eficient si mai rapid decat cipul A17 Pro Bionic utilizat in modelele iPhone 15 Pro. Cipul A18 Pro este capabil sa gestioneze sarcinile de Inteligenta Apple si ruleaza functiile de Inteligenta Apple din iOS 18.

Are un CPU cu 6 nuclee, dintre care patru pentru performanta si doua pentru eficienta, alaturi de un GPU cu 6 nuclee si un motor Neural cu 16 nuclee, optimizat pentru rularea modelelor generative mari. Apple a imbunatatit si subsistemul de memorie, oferind o latime de banda a memoriei cu 17% mai mare.

CPU-ul din A18 Pro este cu pana la 15% mai rapid decat CPU-ul din A17 Pro si poate oferi aceeasi performanta folosind cu 20% mai putina energie. Este cel mai rapid CPU intr-un smartphone pana in prezent, potrivit Apple, si dispune de accelerometre ML de generatie urmatoare, programabile direct pentru calcule cu eficienta ridicata, throughput ridicat si latenta redusa.

GPU-ul este cu pana la 20% mai rapid decat GPU-ul din A17 Pro, iar ray tracing accelerat hardware este de doua ori mai rapid pentru imbunatatiri in gaming. Motorul Neural este, de asemenea, mai rapid si mai eficient, iar Apple spune ca functiile de Inteligenta Apple ruleaza cu 15% mai rapid pe A18 Pro comparativ cu A17 Pro.

A18 Pro are, de asemenea, un nou motor avansat pentru afisajul ProMotion, un nou encoder video si un nou procesor de semnal de imagine. Impreuna, acestea proceseaza de doua ori mai multe date pentru codificare video rapida si eficienta imbunatatita.

 

Design termic nou

 

Apple a introdus un nou design termic pentru modelele iPhone 16 Pro. Apple spune ca iPhone 16 Pro maximizeaza capacitatea termica cu un sasiu prelucrat din aluminiu 100% reciclat.

Sasiul este imbinat cu cadrul de titan folosind difuziune in stare solida si este combinat cu o noua substructura din aluminiu acoperit cu grafit. Noua arhitectura termica aduce o imbunatatire de 20% a performantei sustinute in gaming comparativ cu A17 Pro.

 

Memorie

 

iPhone 16 Pro si 16 Pro Max au 8GB RAM, minimul necesar pentru Inteligenta Apple.

 

Spatiu de stocare

 

iPhone 16 Pro incepe cu 128GB de stocare, in timp ce iPhone 16 Pro Max incepe cu 256GB. Ambele pot fi extinse pana la un maxim de 1TB.

 

Butonul de control al camerei

Modelele iPhone 16 Pro sunt echipate cu un buton de control al camerei pe partea dreapta, conceput pentru capturarea imaginilor si videoclipurilor, fiind modelat dupa butonul declansator de pe camerele DSLR. Butonul de control multifunctional al camerei are un senzor de forta si un senzor tactil pentru suportul gesturilor, iar Apple l-a proiectat sa functioneze atat in modul portret, cat si in modul peisaj.

 

Un cristal de safir cu o textura neteda acopera butonul de control al camerei, iar acesta este inconjurat de o bordura din otel inoxidabil. Este usor incastrat in cadrul iPhone-ului, iar senzorul de forta are feedback haptic pentru a oferi raspunsuri tactile la gesturi.

 

Butonul de control al camerei poate fi utilizat pentru a face o fotografie cu doua clicuri rapide, dar are multe alte capabilitati.

 

Un singur clic - Deschide aplicatia Camera (sau o aplicatie terta).

Un singur clic, Camera deschisa - Face o fotografie.

Clic lung - Deschide aplicatia Camera si incepe inregistrarea video.

Apasare usoara - Deschide controale precum zoom. Acest buton va bloca, de asemenea, focalizarea si expunerea (incepand din toamna) pentru a reincadra imaginile fara a pierde focalizarea.

Dubla apasare usoara - Afiseaza meniul de previzualizare a camerei pentru a alege diferite controale, cum ar fi expunerea sau adancimea campului.

Glisare - Treci prin optiunile de ajustare disponibile si, de asemenea, modifica parametrii precum zoom, expunere sau adancimea campului cand un control este selectat.

 

Butonul are suport software extins, astfel incat poti schimba intre functiile de control al camerei fara a ajusta setarile in aplicatia Camera.

 

Ajusteaza zoom-ul

Ajusteaza expunerea

Ajusteaza adancimea campului

Gliseaza prin diferite optiuni stilistice

Dezvoltatorii terti vor putea sa profite de functia Camera Control pentru aplicatiile lor, pentru ajustarea setarilor, si aceasta va functiona in aplicatii de social media, precum Snapchat.

 

Inteligenta Vizuala

 

 

Mai tarziu in acest an, Camera Control va putea functiona cu o noua functie de inteligenta vizuala. Utilizatorii vor putea deschide aplicatia Camera si indrepta dispozitivul catre un obiect pentru a obtine informatii despre acel obiect cu un gest de clic lung. De exemplu, indreptand camera catre un restaurant vor fi afisate orele de functionare si evaluarile, iar indreptand-o catre o planta, planta va fi identificata. Folosind inteligenta vizuala pe ceva ce are o data, cum ar fi un pliant, se va adauga acea data in aplicatia Calendar.

 

Camera Control va functiona ca o poarta catre instrumentele tertilor, cum ar fi atunci cand utilizatorii doresc sa caute un articol pe Google pentru a-l cumpara sau sa foloseasca ChatGPT pentru a rezolva o problema.

 

Camera spate cu trei lentile

 

Modelele iPhone 16 Pro au o camera "Fusion" de 48 de megapixeli, un nou nume pe care Apple il foloseste pentru camera principala. Nu exista imbunatatiri la diafragma ƒ/1.78 sau la stabilizarea optica a imaginii de a doua generatie prin deplasarea senzorului, dar Apple afirma ca exista un nou senzor quad-pixel de a doua generatie.

 

Obiectivul suporta imagini de inalta rezolutie de 24 si 48 de megapixeli, care pot fi salvate in format RAW sau HEIF. Ca si anul trecut, camera Fusion poate fi setata la lungimi focale de 24 mm, 28 mm si 35 mm, reflectand unele dintre functionalitatile unui DSLR.

 

Aceste lungimi focale diferite pot fi accesate cand faci o fotografie si sunt reflectate ca niveluri diferite de zoom, Apple folosind camera Fusion pentru zoom de 2x. Apple spune ca camera cu trei lentile si diferitele optiuni ale camerei Fusion echivaleaza cu a avea sapte lentile in buzunar.

 

Exista o camera Ultra Wide de 48 de megapixeli, in loc de 12 megapixeli, si aceasta are o diafragma ƒ/2.2. La fel ca si camera Fusion, Apple foloseste tehnologia pixel binning pentru a combina datele de la patru pixeli intr-unul singur, permitand imagini cu mai multe detalii si un obiectiv care functioneaza mai bine in lumina slaba. Camera Ultra Wide este utilizata si pentru fotografii macro, astfel incat imbunatatirile inseamna ca poti obtine fotografii macro mai detaliate.

 

Atat iPhone 16 Pro, cat si 16 Pro Max au un obiectiv Telephoto care suporta un zoom de 5x. Apple spune ca obiectivul de zoom 5x foloseste tehnologia tetraprism, care reflecta lumina de patru ori, permitand o lungime focala mai mare. Apple foloseste stabilizarea optica a imaginii cu deplasare senzorului pe trei axe pentru obiectivul Telephoto, iar pentru ca acesta poate sa se deplaseze in trei directii, ofera de doua ori mai multe microajustari decat inainte, pentru fotografii clare chiar si la zoom maxim.

 

Stiluri Fotografice Noi

 

Stilurile Fotografice au fost o optiune de ceva timp, dar Apple a revizuit aceasta functie in acest an. Exista stiluri noi, mai subtile, din care sa alegi, si Apple ofera un control mult mai mare asupra modului in care este aplicat stilul.

Stilurile Fotografice pot fi previzualizate in timp real inainte de a face o schimbare. Poti ajusta modul in care arata un stil folosind controlerul care iti permite sa modifici tonul si culoarea. Intensitatea anumitor culori si tonul pot fi modificate, astfel incat sa poti face ajustari care sa nu afecteze intregul spectru de culori al unei imagini.  

 

Apple spune ca redarea tonurilor pielii este mai avansata decat inainte, asa ca poti, de asemenea, sa creezi un stil pentru a ajusta tonul preferat si apoi sa-l aplici pe toate imaginile pe care le faci. De asemenea, poti schimba Stilul Fotografic dupa ce imaginea a fost capturata, ceea ce nu era posibil cu modelele anterioare.

 

Capabilitati video


 

Modelele iPhone 16 Pro si 16 Pro Max ofera inregistrare video de pana la 4K la 24, 25, 30 sau 120 cadre pe secunda. Sunt suportate functii precum inregistrare HDR, video ProRes, modul Cinematic, modul Action, video slow-motion si timelapse.

 

Optiunea de inregistrare video Dolby Vision 4K la 120 fps este o functie noua, disponibila atat in modul video, cat si in slow-motion. Viteza de redare poate fi ajustata dupa capturare in iOS 18, astfel incat poti filma la 120 fps si apoi reduce viteza la 24 fps pentru un efect mai cinematic. Exista mai multe optiuni de viteza din care sa alegi.

 

Apple a inclus patru microfoane de calitate studio pentru inregistrari de inalta calitate. Apple afirma ca exista un nivel de zgomot redus pentru sunete mai naturale. Captarea audio spatiala face, de asemenea, ca videoclipurile sa fie mai captivante atunci cand le asculti cu AirPods.

Apple a adaugat si o noua functie de reducere a zgomotului de vant pentru a diminua sunetele vantului atunci cand inregistrezi video.

 

Audio Mix

 

Audio Mix este o functie video care profita de captarea audio spatiala. O poti folosi pentru a ajusta modul in care se aud vocile in videoclipuri, avand trei optiuni diferite:

 

In-frame - Capteaza doar vocile persoanelor care apar pe camera, chiar daca alte persoane vorbesc in afara cadrului.

Studio - Face ca vocile sa sune ca si cum inregistrarea a fost realizata intr-un studio profesional, cu pereti izolati fonic. Inregistrarea va suna ca si cum microfonul ar fi aproape de gura subiectului.

Cinematic - Capteaza toate vocile si le consolideaza in partea frontala a ecranului, similar cu modul in care sunetul este formatat pentru filme.

 

Alte functii ale camerei

 

Exista si alte functii avansate pe care Apple le-a adaugat in iPhone-uri de-a lungul anilor.

 

Functii Portret - Nu este nevoie sa selectezi modul Portret inainte de a captura o imagine pentru a obtine o fotografie de tip portret. Poti face o fotografie si, daca apare o persoana sau un animal de companie, informatiile de profunzime sunt colectate automat, iar modul Portret este activat cu fundalul neclar. Anul acesta, functia este compatibila si cu fotografiile realizate in modul Noapte si suporta iluminarea portretului.

Smart HDR 5 - Recunoaste una sau mai multe persoane intr-o scena si optimizeaza contrastul, iluminarea si chiar tonurile pielii pentru ca fiecare sa arate cat mai bine.

Motor Fotonic - Motorul Fotonic combina cei mai buni pixeli dintr-o imagine de inalta rezolutie si o imagine optimizata pentru captarea luminii, ducand la o imagine de 24 de megapixeli cu detalii preluate dintr-o imagine de doua ori mai mare.

Mod Noapte - Realizeaza o serie de imagini pe parcursul a cateva secunde si le agrega pentru a permite fotografierea in conditii de iluminare extrem de scazuta.

Video si fotografii spatiale - Videoclipurile si fotografiile capturate in mod spatial pot fi vizualizate in 3D pe Vision Pro.

Deep Fusion - Functioneaza in conditii de lumina medie sau scazuta si scoate in evidenta textura si detaliile din imagine.

Iluminare Portret - Modifica iluminarea fotografiilor in modul Portret cu efecte precum Natural, Studio, Contur, Scena, Scena Mono si High-Key Mono.

True Tone flash - True Tone flash este blitul incorporat si este conceput pentru a se adapta la iluminarea ambientala, astfel incat sa nu altereze balansul de alb al fotografiei atunci cand este utilizat.

Mod Cinematic - Un mod video care mentine focalizarea pe subiectul principal pe care il filmezi, chiar si in miscare.

Mod Action - Imbunatateste stabilizarea imaginii pentru a reduce tremuratul in videoclipurile realizate cu mana.

Panorama - Capteaza fotografii panoramice de pana la 63 de megapixeli.

Mod Rafala - Permite capturarea unei serii de imagini intr-un singur moment, ideal pentru fotografii de actiune rapida.

 

Durata de viata a bateriei


 

Datorita imbunatatirilor de eficienta aduse de cipul A18 Pro, modelele iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max au o durata de viata a bateriei semnificativ mai lunga decat modelele din generatia anterioara, cu castiguri de cateva ore.

 

iPhone 16 Pro - Pana la 27 de ore de redare video, 22 de ore de streaming video, 85 de ore de audio.

iPhone 16 Pro Max - Pana la 33 de ore de redare video, 29 de ore de streaming video, 105 de ore de audio.

iPhone 15 Pro - 23 de ore de redare video, 20 de ore de streaming video, 75 de ore de audio.

iPhone 15 Pro Max - 29 de ore de redare video, 25 de ore de streaming video, 95 de ore de audio.

iPhone 16 Pro are o baterie de 3.582 mAh, o crestere de 9,4% fata de iPhone 15 Pro, in timp ce iPhone 16 Pro Max are o baterie de 4.685 mAh, cu 6% mai mult decat iPhone 15 Pro Max.

 

Incarcare MagSafe

 

Modelele iPhone 16 Pro suporta incarcarea rapida MagSafe de 25W cu unul dintre noile incarcatoare MagSafe de la Apple si un adaptor de alimentare de 30W sau mai mare. Este pentru prima data cand incarcarea rapida este disponibila la incarcarea wireless, iar utilizatorii de iPhone 16 Pro pot obtine o incarcare de 50% in 30 de minute.

De asemenea, este suportata si incarcarea Qi2, dar aceasta este limitata la 15W, la fel ca si incarcarea MagSafe din generatia anterioara.

 

Conectivitate 5G

 

Modelele iPhone 16 Pro sunt echipate cu modemul SDX71M de la Qualcomm, o versiune personalizata a modelului SDX70M utilizat anul trecut de Apple. Testele sugereaza ca modelele iPhone 16 Pro au viteze 5G cu pana la 26% mai rapide decat modelele iPhone 15 Pro.

Pe langa imbunatatirile de viteza aduse de agregarea retelelor 5G, cipul Snapdragon X75 de la Qualcomm suporta tehnologia 5G Advanced si reduce consumul de energie.

 

5G sub-6GHz este mai raspandit si disponibil in zonele urbane, suburbane si rurale din Statele Unite si alte tari. In general, atunci cand folosesti o retea 5G, vei folosi 5G sub-6GHz. Aceasta tehnologie este, de obicei, mai rapida decat LTE, in special cand este utilizat spectrul de banda medie, dar nu ofera intotdeauna viteza foarte mare asteptata de la 5G.

 

SOS de urgenta prin satelit

 

Toate modelele iPhone 16 pot sa se conecteze la sateliti in situatii de urgenta, cand conexiunile celulare si Wi-Fi nu sunt disponibile. Apple a creat functia noua de SOS de urgenta prin satelit pentru a permite antenelor iPhone-ului sa se conecteze la sateliti operati de Globalstar.

Comunicarea prin satelit este disponibila in situatii de urgenta cand nu te poti conecta la Wi-Fi sau la o retea celulara, iar functia este conceputa pentru a fi utilizata in spatii deschise, cu putini copaci, astfel incat iPhone-ul sa se poata conecta la un satelit aflat pe cer.

Apple are o interfata de ghidare care te invata cum sa tii iPhone-ul pentru a te conecta la un satelit si a dezvoltat un protocol de mesagerie comprimat, deoarece trimiterea de date prin satelit poate dura minute. Intr-o zona fara copaci, un mesaj scurt catre serviciile de urgenta poate fi trimis in doar 15 secunde.

SOS-ul de urgenta prin satelit ofera o serie de intrebari importante pe care trebuie sa le raspunzi atunci cand este activata, pentru a oferi detaliile necesare echipelor de salvare cat mai rapid posibil. Raspunsurile pe care le oferi sunt trimise direct la serviciile de urgenta daca zona ta suporta comunicarea prin text, sau la centre de releu cu specialisti instruiti de Apple care pot suna serviciile de urgenta in numele tau.

 

Conectivitatea prin satelit este conceputa in principal pentru a permite utilizatorilor sa contacteze serviciile de urgenta in situatii critice, dar poate fi utilizata si pentru a-ti actualiza locatia in aplicatia „Find My” daca te afli la camping sau drumetie in afara retelelor, oferind astfel liniste familiei si prietenilor tai cu privire la locul in care te afli.

Functia SOS de urgenta prin satelit este gratuita pentru toti utilizatorii de iPhone 16 timp de doi ani, iar Apple nu a furnizat inca detalii despre costurile viitoare.

Modelele iPhone 16 Pro suporta, de asemenea, Mesaje prin satelit cu iOS 18 si Asistenta Rutiera prin satelit, care permite utilizatorilor iPhone sa contacteze furnizori locali de servicii pentru ajutor in caz de probleme cu masina, intr-o zona fara conectivitate celulara sau Wi-Fi. Nu exista o taxa pentru utilizarea satelitului pentru Asistenta Rutiera, insa furnizorul de servicii va percepe o taxa.

 

Detectarea accidentelor

 

Modelele iPhone 16 Pro sunt echipate cu un giroscop de inalta dinamica si un accelerometru dual-core capabil sa detecteze forte G de pana la 256G. Acestea, impreuna cu alti senzori ai iPhone-ului, cum ar fi un barometru care detecteaza modificarile de presiune in habitaclu cauzate de declansarea airbagurilor, permit activarea functiei de Detectare a Accidentelor.

 

Modelele iPhone 16 Pro pot detecta un accident auto grav si pot suna automat serviciile de urgenta atunci cand ocupantii masinii sunt grav raniti sau nu pot ajunge la telefon. GPS-ul din iPhone poate detecta schimbarile de viteza, iar microfonul poate recunoaste sunetele puternice asociate cu accidente auto severe. Functia Detectare Accident este disponibila si pe Apple Watch, iar iPhone-ul si Apple Watch-ul lucreaza impreuna pentru a contacta serviciile de urgenta atunci cand are loc un accident.

 

Bluetooth, Wi-Fi, NFC, GPS si Ultra Wideband

 

Modelele iPhone 16 Pro si 16 Pro Max suporta Wi-Fi 7 (802.11be) cu 2x2 MIMO si Bluetooth 5.3. Wi-Fi 7 adauga suport pentru benzile de 6GHz pe routerele Wi-Fi 6E si Wi-Fi 7. Comparativ cu standardele Wi-Fi anterioare, Wi-Fi 7 este mai rapid si suporta mai multe conexiuni.

 

Exista un cip NFC cu modul de citire si un cip Ultra Wideband de generatie a doua. Acest cip Ultra Wideband ofera o constientizare spatiala imbunatatita, permitand modelelor iPhone 16 Pro sa localizeze mai precis alte dispozitive Apple cu cip Ultra Wideband. Cipul permite conectarea intre doua iPhone-uri la o distanta de trei ori mai mare decat inainte.

 

Cipul Ultra Wideband poate fi folosit pentru localizarea precisa, cum ar fi atunci cand localizezi un AirTag. Este, de asemenea, utilizat pentru AirDrop directional si pentru interactiuni cu HomePod mini. In plus, Apple a adaugat o functie de Gasire Precisa pentru localizarea prietenilor care au un iPhone 16 Pro intr-o zona aglomerata.

In ceea ce priveste GPS-ul, modelele iPhone 16 Pro suporta GPS, GLONASS, Galileo, QZSS si BeiDou.

 

Ce urmeaza pentru iPhone


 

Se asteapta ca tehnologia ProMotion, care adauga rate de refresh de pana la 120Hz la ecranul iPhone-ului, sa fie disponibila pentru modelele standard de iPhone incepand din 2025. Pana atunci, ProMotion va fi limitat la modelele „Pro” de top.

iPhone 17 Pro Max, care va fi lansat in 2025, ar putea avea o lentila telefoto de 48 de megapixeli optimizata pentru casca Vision Pro. Zvonul vine de la analistul Jeff Pu, care nu a oferit detalii despre cum ar putea interactiona aceasta cu Vision Pro. Pu mai crede ca iPhone 17 Pro va include un cip Wi-Fi 7 proiectat de Apple.

 

Au existat zvonuri ca modelele iPhone 16 Pro ar putea adopta tehnologia Face ID sub ecran, dar informatiile actualizate indica faptul ca aceasta nu va fi disponibila pana in 2025 sau mai tarziu. Face ID sub ecran va permite un spatiu de afisare mai mare, deoarece nu va mai fi nevoie de Dynamic Island complet, dar va ramane un decupaj pentru camera.

 

iPhone 17 din 2025 este asteptat sa includa o camera frontala imbunatatita de 24 de megapixeli, care va imbunatati semnificativ calitatea imaginii si performanta in conditii de lumina scazuta.

 

Zvonurile sugereaza ca modelele iPhone 17 vor avea un ecran anti-reflectiv, mai rezistent la zgarieturi decat Ceramic Shield. Se spune ca acesta va avea un strat „super dur” care va rezista mai bine la uzura.

 

Odata cu iPhone 18 din 2026, Apple ar putea integra atat tehnologia Face ID sub ecran, cat si camera frontala sub ecran, ceea ce ar permite un design complet fara decupaje pentru hardware-ul camerei. Aceasta ar marca primul design „full-display” complet.

 

iPhone 16 si 16 Plus

Apple vinde modelele iPhone 16 Pro si Pro Max alaturi de iPhone 16 si iPhone 16 Plus, care sunt mai accesibile si lipsesc de unele dintre functiile „Pro”.

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Desert Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, White Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Black Titanium

Vezi aici Telefon mobil Apple iPhone 16 Pro Max, 256GB, 5G, Natural Titanium

Sursa: https://www.macrumors.com/roundup/iphone-16-pro/