Recomandare pentru parinti: 20 de Carti de educatie financiara pentru copii

Recomandare pentru parinti: 20 de Carti de educatie financiara pentru copii

05.06.2024 | Educatie financiara, Coduri de reducere, Copii si jucării

Cum le vorbim copiiilor despre bani? Cum ii invatam pe copii ce inseamna a economisi, cum ii ajutam si le suntem ghizi pentru a-si da seama ce inseamna valoarea banului? Nu doar pentru a intelege si ei faptul ca o jucarie are un anumit pret, ci si pentru a-i face familiari cu anumite concepte de educatie financiara, precum buget, economii, carduri, datorii, pusculita samd. Desigur, toate aceste concepte trebuie transmise si exprimate copiilor “pe limba lor” si adaptat varstei acestora. 

De ce sa ii invatam pe copii despre bani? Nu sunt prea mici pentru asta?

Raspunsul e foarte direct si scurt: nu. 

Celebrul psiholog comportamental Erik Erikson a spus ca fundamentele cresterii si dezvoltarii noastre sunt construite in primii doi ani de viata. Toate celelalte etape se construiesc fie pe o fundatie solida de securitate, fie pe o fundatie nesigura de insecuritate. Construirea unei fundatii puternice de cunostinte financiare si obiceiuri legate de bani ne pot ajuta copiii sa se maturizeze si sa se dezvolte cu incredere.

 

De asemenea, copiii preiau obiceiurile, traditiile sau rutinele noastre, parintii lor. Cand asta este tot ce ei stiu, asta invata - si banii nu fac exceptie de la aceasta regula. Valorile noastre legate de bani se reflecta in comportamentele noastre, iar copiii prind repede aceste comportamente. In special la o varsta frageda, vor imita actiunile noastre, deoarece noi suntem modelele lor.

 

In plus, copiii nostri invata foarte repede in primii ani de viata si le va fi mult mai usor sa inteleaga prin joc si joaca sau prin intermediul unor carti de educatie financiara pentru copii ce este educatia financiara. Pentru ei, acest concept nu va fi “monstrul din poveste”, pentru ca nu se vor raporta la aceasta notiune asa, ci dintr-o perspectiva a invatarii. 

 

Sa-i inveti pe copii despre bani de la o varsta frageda nu va fi la fel de dificil ca sa amani sarcina pentru mai tarziu, cand poate vor trebui sa dezvete de niste obiceiuri proaste legate de bani. Cercetarile sugereaza ca majoritatea adultilor au nevoie de 66 de zile pentru a-si forma un obicei. Copiii au luxul de a fi pur si simplu copii si de a absorbi lumea din jurul lor, inclusiv informatiile si obiceiurile. Daca noi vom face astfel incat experienta lor cu banii sa fie un obicei zilnic astfel incat sa inteleaga inca de pe acum notiuni necesare mai tarziu in viata, acestea chiar le vor ramane ca baza de temelie. 

 

Mai mult, comportamentele bune legate de bani devin un obicei. 

Asa cum atunci cand conduci o masina sau inveti mersul pe bicicleta se inradacineaza intr-o memorie musculara si un instinct, comportamentele legate de bani devin de asemenea a doua natura. Cu cat copiii sunt invatati mai devreme, cu atat prind mai repede. Familiarizarea cu banii si invatarea de a numara restul, intelegerea atat a economisirii, cat si a puterii de cumparare si confortul in interiorul unei banci sunt toate informatii de baza timpurii care pot creste in multe alte oportunitati financiare.

 

 

Oferindu-le copiilor cunostinte financiare, acestea pot seta tonul pentru succes. Cunoasterea elementelor de baza de la o varsta frageda - costurile cheltuielilor, cum sa citesti o eticheta de pret, numararea restului, intelegerea importantei atat a economisirii cat si a donatiilor - ne pot ajuta copiii sa practice aceste abilitati importante.

Notiuni precum plata facturilor, economisirea pentru achizitii majore sau cumpararea unei asigurari nu vor fi descurajante, deoarece vor avea inca de la o varsta frageda instrumentele necesare.

 

Asa cum parentingul nu este o abordare unica pentru toti, nici invatarea abilitatilor legate de bani nu este. Poate fi necesar sa incerci cateva tipuri de metode inainte de a gasi una de care copilul tau sa prezinte interes. Doar asigura-te ca faci din bani o parte a conversatiilor tale zilnice. Pe masura ce apar subiecte legate de bani si copiii tai sunt prin preajma, include-i in discutii atat cat sa se simta confortabil cu subiectul. Sa vorbesti intr-un mod relaxat despre bani este o parte importanta din procesul de invatare a copiilor nostri pentru a dezvolta o relatie sanatoasa cu banii. Incluzandu-i in conversatii si demonstrand activ cum sa fii responsabil financiar de la o varsta frageda ii va ajuta sa faca fata provocarilor, cum ar fi stabilirea limitelor, planificarea unui buget si rezistenta la cumparaturile impulsive. Important este doar sa incepi.

 

Iata ce spun studiile privind educatia financiara incepand de la o varsta frageda!

 

 

Gestionarea eficienta a banilor necesita un set sofisticat de abilitati, de la abilitati matematice de baza, la realizarea unui buget, intelegerea modului in care functioneaza dobanda si reglarea emotionala pentru a evita cheltuielile excesive. O analiza realizata de CBI Economics subliniaza ca alfabetizarea financiara creste perspectivele de castig in cariera timpurie cu pana la 28% si ca elevii cu o alfabetizare financiara ridicata sunt mai predispusi sa inceapa o afacere.

 

Conform unui studiu al Universitatii Cambridge, obiceiurile financiare se formeaza pana la varsta de 7 ani, majoritatea tinerilor formand comportamentele de baza care vor influenta deciziile financiare pe care le vor lua de-a lungul vietii.

 

Sam Sims, Director Executiv al National Numeracy, este de acord: "Sa te simti increzator cu numerele este o abilitate importanta, mai ales cand vine vorba de gestionarea banilor tai. Suntem confruntati zilnic cu decizii legate de bani atat la munca, cat si acasa, de la plata facturilor gospodaresti la compararea preturilor intr-un supermarket sau economisirea pentru o vacanta. Daca nu ne simtim increzatori cu numerele, este mai greu sa ne mentinem controlul asupra finantelor noastre."

 

Iata o lista de carti de educatie financiara pentru copii, pe care le-am selectat pentru tine, precum si magazinele partenere CashClub unde le poti gasi, pentru a beneficia de cashback garantat. Nu uita ca de fiecare data sa verifici si sectiunea magazinului de coduri de reducere sau cupoane exclusive, pentru a cumpara la cel mai bun pret. 

  1. Pusculita de vanatoare. Carte de educatie financiara pentru copii si parinti (de Andreea Molocea, Iulian Tanase)

 

Prezentare:  

Am rugat-o intr-o zi pe mama sa-mi cumpere o pusculita in care sa strang bani, dar sa nu fie un porc. Nu am inteles niciodata de ce majoritatea pusculitelor sunt porci. Mi se pare ciudat si cuvantul pusculita. Pusculita vine de la pusca. Pusca este o arma cu care mergi la vanatoare sau la razboi. Nu e ciudat sa strangi banii intr-o pusca?! Cand am intrebat-o de ce chestia aia in care economisim bani se cheama pusculita, mama a zis sa ma duc sa-l intreb pe tata, iar tata mi-a spus ca nu si-a pus niciodata intrebarea asta. Exista o gramada de intrebari pe care oamenii mari nu si le pun.

Aceasta carte o gasesti pe Libris.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Libris.

2. Educatie financiara pe intelesul copiilor (de Roxana Bucur, Florin Enceanu, Virginia Vasilache)

Prezentare: Educatia financiara este la fel de de importanta ca cei 7 ani de acasa. De aceea, trei autori cu o vasta experienta in lumea finantelor si a afacerilor au pregatit o carte esentiala, pentru ca micii economisti de azi sa ajunga adultii responsabili financiar de maine.

Educatia financiara este cea mai importanta investitie in viitorul copilului tau! Aceasta carte abordeaza teme financiare printr-o serie de povesti captivante si activitati interactive, care transforma invatarea intr-o calatorie pe cat de distractiva, pe atat de educativa. Prin intermediul exemplelor concrete, invatarea financiara nu doar ca devine interesanta, dar si relevanta pentru orice copil aflat la inceput de drum.  De la notiuni de baza despre bancomate si carduri bancare, pana la concepte mai complexe precum bugetul personal sau perspectiva antreprenoriala, Educatia financiara pe intelesul copiilor este plina de lectii valoroase, prezentate intr-un limbaj accesibil pentru toti copiii.  

Cum au aparut banii? Cum ii castigam? Cum ii folosim? Ce este un cont bancar si cum functioneaza? De ce este importanta economisirea banilor si cum putem face acest lucru? Intelegerea timpurie a acestor principii poate transforma copiii in adultii responsabili de mai tarziu, acei adulti care sunt mult mai constienti de deciziile lor financiare, contribuind la asigurarea unui viitor stabil. Nu lasa ca educatia financiara sa fie piesa lipsa din puzzle-ul educatiei copilului tau! 

Educatia financiara este componenta esentiala, frecvent omisa, din educatia scolara. Aceasta constituie elementul-cheie care completeaza invatarea unui copil si il ajuta sa dea sens propriei educatii, permitandu-i sa faca legatura intre bagajul sau de cunostinte si un viitor prosper si sigur. 

Aceasta carte pregateste copiii pentru un viitor in care:

• Stiu cum sa ia decizii financiare responsabile si sanatoase

• Pot economisi luna de luna, indeplinindu-si cu succes obiectivele

• Sunt responsabili in relatia cu banii, dar si chibzuiti, stiind raportul dintre nevoie si dorinta

• Isi realizeza cu succes ideile de afaceri, alegand drumul antreprenoriatului

• Sunt independenti financiar si stiu sa-si asume cheltuielile fara mustrari de constiinta

 Daca esti parinte sau cadru didactic, aceasta carte te va ajuta:

• Sa le vorbesti copiilor intr-un limbaj accesibil despre importanta banilor si gestionarea cheltuielilor

• Sa le explici copiilor ce este responsabilitatea financiara, pe intelesul lor

• Sa inveti sa fii sincer si deschis cu cei mici, in discutiile delicate privind problemele financiare

• Sa le predai lectii de viata prin joc si joaca, astfel incat sa nu-i plictisesti

• Sa le asiguri un viitor bazat pe decizii financiare corecte si relatii sanatoase cu banii.

Aceasta carte o gasesti pe Libris.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Libris.

3. Banii tai (de Gerry Bailey, Felicia Law, William Whitehead) 

Prezentare:

Buclucasi cum sunt, banii reprezinta legatura dintre tine si mii de alti oameni care iti influenteaza viata!

"Sa discuti despre bani poate fi dificil chiar si pentru adulti, dar este ceva esential daca e sa devenim independenti financiar si cunoscatori ai economiei. Folosind un limbaj simplu, grupat in fragmente scurte si explicative, aceasta serie pune in context felul in care banii functioneaza acasa, in comunitati si in intreaga lume, demonstrand ca problemele care tin de finante nu exista in vid." – School Library Journal

Sa zicem ca parintii tai au hotarat sa iti dea niste bani de buzunar. Fie ca alegi sa ii cheltuiesti, sa ii economisesti sau sa ii donezi, banii vin si pleaca din pusculita ta porcusor de parca ar avea propria viata.

De pilda, stiai ca bugetul familiei se duce in mare parte pe nevoi precum mancarea, utilitatile, scoala si transportul, sanatatea si impozitele catre stat, si abia apoi pe distractie? Nu e de mirare ca trebuie economisiti si ca ii tot auzi pe ai tai zicand ca banii nu cresc in copaci. Sigur esti foarte curios sa afli mai multe despre mersul banilor in lume, despre economia tarilor sarace sau bogate, despre resursele naturale si felul in care coopereaza natiunile. Si, mai ales, despre cum iti poti pune tu amprenta in lume, ca sa fii fericit si sa ii ajuti pe altii.

Aceasta carte o gasesti pe Librex.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Librex.

4. Scoala banilor bine-crescuti (de Cristina Andone) - volumul I si II 

Prezentare Volumul I: 

Daca ai mult si multe, nu inseamna ca esti multumit. Daca esti plin, nu inseamna ca esti implinit.

Alege sa folosesti banii ca sa fii mai bun, nu doar ca sa ai mai multe. Cumpara acele lucruri care te vor ajuta sa cresti. Asa vei construi pas cu pas ceea ce esti, nu doar ce detii. Cristina Andone

La Scoala banilor bine-crescuti, va dam intalnire cu iepurasii Musu si Nusu, cu veveritele Chichi, Richi si Michi, cu ariciul Bobita, cu bufnitele Bibina si Georgina. Invatam cum sa ne purtam cu ceilalti si cu banii, cum sa facem un buget personal, dar mai ales invatam sa fim buni si chibzuiti.

Un ghid creativ de trai bun. Primii pasi in educatia financiara a copilului tau.

Gasiti aceasta carte aici

 

Prezentare Volumul al II-lea:

Sapte povesti despre antreprenoriat, afaceri, rolul banilor.

Plus un indreptar, De bine pentru la greu, despre cum ne gestionam bugetul in situatii de criza.

La Scoala banilor bine-crescuti ne reintalnim cu veveritele Chichi, Richi si Michi, cu bufnitele Bibina si Georgina, cu soriceii Beni si Bonifaciu. De data aceasta, vom vedea ce inseamna sa-ti deschizi o afacere si sa o duci mai departe, care e diferenta dintre produs si serviciu, ce presupune o eticheta de pret. Dar mai ales invatam cum sa trecem mai departe peste momentele grele, cum sa fim solidari, cum sa avem incredere.

Gasesti aceasta carte pe Babyneeds.ro, aici.

Click aici pentru coduri de reducere la Babyneeds.

 

5. Invata sa castigi (de Cinders McLeod)

Prezentare:

Bun adora sa cante – si stie ca va fi vedeta.

Dar cand mama ii aminteste ca pentru majoritatea lucrurilor bune, cum e gradina de care se ocupa impreuna, e nevoie de timp si de efort, Bun e un pic dezamagita, pentru inceput. Dar pe masura ce viseaza cu ochii deschisi la viitorul ei de cantareata si isi mai face si niste calcule, Bun incepe sa inteleaga ca a munci pentru ce-ti doresti iti aduce bucurie si satisfactie.

Invata ca, de fapt, important e sa devina cea mai buna cantareata cu putinta, in vreme ce cati morcovi castiga vine abia pe locul doi.

Cartile Moneybunny ii invata pe copii cateva lucruri simple despre bani.

In Invata sa castigi, Bun cea talentata vrea sa fie bogata si celebra, dar invata ca e nevoie de munca sa ajungi acolo.

In Invata sa cheltuiesti, Sonny cel entuziast vrea sa cumpere orice, dar invata sa faca alegeri.

In Invata sa economisesti, Honey cea hotarata isi doreste un loc doar al ei, dar invata ca e nevoie de rabdare.

Obtin ei tot ce isi doresc? Ei bine, nu chiar.

Descopera ceva mai valoros?

Cu siguranta, da!

Aceasta carte o gasesti pe Carturesti.to, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Carturesti.

 

6. Invata sa cheltuiesti (de Cinders McLeod)

Prezentare:

Sonny tocmai si-a primit banii de buzunar, iar acum si-ar dori sa cumpere tot ce vede.

Dar cu trei morcovi nu faci mare lucru, asa ca mama ii spune ca trebuie sa faca niste alegeri. A face alegeri nu e prea amuzant, dar dupa ce se gandeste putin, Sonny isi da seama pe ce merita sa isi cheltuiasca morcovii. Si e un sentiment grozav sa fii intelept cu banii tai.

Desi totul e tentant, Sonny afla, pe parcursul povestii, ca a alege inseamna, de fapt, a-ti da seama ce e cu adevarat important pentru tine.

 

7. Invata sa economisesti (de Cinders McLeod) 

Prezentare:

Cei cinci fratiori ai lui Honey sunt tare zgomotosi si, uneori, tot ce-si doreste e un strop de liniste. Viseaza sa aiba un loc doar al ei, dar castiga doar doi morcovi pe saptamana, din babysitting. Asadar, ce-i ramane de facut? Trebuie sa faca un plan ingenios de economii. Chiar daca asta inseamna sa isi refuze cateva bunatati, economiile merita pentru ca Honey stie ca, daca are un pic de rabdare, isi poate implini visul.

Dar, poate, o casa de papusi e un loc la fel de linistit, iar Honey descopera ca rabdarea si o inghetata mai putin pe saptamana te pot duce departe.

 

8. Banii mei, banii tai (de Mike Schafer) 

Prezentare: Copiii afla despre bani destul de repede, pur si simplu urmarindu-si parintii. Dar cand incep sa primeasca bani de buzunar, lucrurile devin deodata mult mai interesante: pentru prima data, au banii lor! Unii isi cumpara imediat ceva frumos, pe cand altii ii pun la pastrare in pusculita. Aceste decizii ii ajuta sa invete ca banii circula, ca pot sa se termine sau sa devina mai multi. Cu cat inteleg mai bine cum functioneaza lumea banilor, cu atat vor fi mai pregatiti sa-si foloseasca banii in mod inteligent si responsabil cand vor fi mari.

De ce exista bani? Ce este un imprumut? De ce se schimba preturile?

Cartea de fata va ajuta sa le raspundeti celor mici la toate aceste intrebari si la multe altele, prin explicatii simple, simpatice si pe intelesul tuturor.

Gasesti aceasta carte pe Bookcity.ro, aici.

Click aici pentru coduri de reducere la Bookcity.

 

9. Povestile despre bani ale bunicului (de Will Rainey)

Prezentare: Deoarece Gail povesteste aventurile bunicului, copilul vostru va invata mai multe despre bani decat vor sti majoritatea adultilor vreodata. 

Povesti distractive pentru a transforma pusculitele in masinarii de bani

Cand bunicul era tanar, a plecat intr-o aventura pe o insula indepartata in cautarea aurului. In timp ce se afla pe insula, a descoperit cele trei reguli ale prosperitatii. Deoarece Gail povesteste aventurile bunicului, copilul vostru va invata mai multe despre bani decat vor sti majoritatea adultilor vreodata.

Poate cea mai inteligent scrisa si cea mai incantatoare carte de educatie financiara. - J.J. Wenrich, autor si consultant financiar.

Colectia Unicorn Univers coordonata de Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Gasesti aceasta carte pe Bookcity.ro, aici

Click aici pentru coduri de reducere la Bookcity.

 

10. Pe urma banilor. Educatie financiara pentru copii (de Kevin Sylvester, Michael Hlinka)

Prezentare: 

Ce se intampla cu banii tai dupa ce ii dai casierului?Platesti pentru acea pereche grozava de pantofi sau un CD nou. Dar ce se intampla cu acei bani dupa ce pleaca din mainile tale? Cine beneficiaza cel mai mult in urma cumparaturilor tale? Aceasta carte vesela, accesibila si distractiva raspunde la aceste intrebari si chiar la mai multe. Ilustratiile umoristice dezvaluie traseul pe care il parcurg banii tai, prezentand in mod atractiv etapele parcurse de toate elementele implicate in tranzactiile monetare.

Gasesti aceasta carte pe Cartepedia.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Cartepedia. 

 

11. Poti fi chibzuit cu banii. Cheltuiesti sau economisesti?

Prezentare: In aceasta poveste, Mircea castiga niste bani dupa ce a avut grija de animalele de companie ale vecinului. Ii va economisi sau ii va cheltui? TU alegi!

Connie Colwell Miller este redactor, autoare si invatatoare si a scris peste 80 de carti pentru copii. Ii place sa le spuna povesti copiilor ei, prin care sa-i invete lectii importante de viata.

Victoria Assanelli s-a nascut in Buenos Aires, Argentina. Si-a petrecut mai toata copilaria jucandu-se cu bunicii ei, citind carti si mazgalind. Si-a inceput cariera de ilustratoare in 2007, iar de atunci a ilustrat mai multe manuale si carti cu povesti.

Gasesti aceasta carte la Editura Gama, aici.

Click aici pentru coduri de reducere la Editura Gama. 

 

12. Nu ai vrea sa traiesti fara bani (de Alex Woolf)

Prezentare: Banii ne ajuta sa facem schimb de bunuri si servicii, iar unora le ofera posibilitatea de a aduna bogatii uriase si putere. Aceasta carte spune povestea banilor, de la troc, monede si bancnote, la revolutia electronica din finante.

Super-pont de la experti:

• Ai grija cand faci un troc online.

• Invata care sunt elementele de siguranta ce te ajuta sa recunosti bancnotele false.

• Imprima-ti chipul pe o bancnota realizata de tine, precum Regina Elisabeta a Il-a, si creeaza-ti propriul curs valutar. Dar nu incerca sa o folosesti!

• Nu imprumuta mai multi bani decat poti sa inapoiezi.

 

Gasesti aceasta carte pe Bookcity.ro, aici.

Click aici pentru coduri de reducere la Bookcity.

 

13. Ghita Pusculita. Idei de afaceri pentru juniori 8-14 ani (de Nana Pit)Prezentare:

-Cum pot sa-mi deschid  propria mea afacere?

-Cum pot deveni un mic antreprenor la 8-14 ani?

-Care sunt caile usoare prin care un junior poate incepe sa faca bani si cum ii poate folosi pentru fapte bune si cauze nobile?

-Care sunt cele mai bune idei de afaceri pentru un copil?

 

Pentru toate aceste intrebari exista raspunsuri, deopotriva documentate si amuzante, in cartea „GHITA PUSCULITA – Idei de afaceri pentru juniori”, scrisa de Nana Pitz, publicata de Editura Integral, ca prim volum din colectia „Micul Antreprenor Mare”, si rezomandata de ziarul Libertatea.

Cartea nu e deloc un manual conventional de afaceri, ci este conceputa ca un joc interactiv destinat pustilor cu imaginatie si dornici de experimente creative. Te joci, castigi bani, capeti experienta si esti pregatit sa incepi o afacere, chiar daca nu ai decat 8-14 ani! 

 

Gasesti aceasta carte pe LibrariaDelfin.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Libraria Delfin.

 

14. La ce folosesc banii? (de Emmanuel Tredez, Aurelien Cantou)

Prezentare:

La ce folosesc banii? si toate intrebarile pe care ti le pui pentru a-i cheltui cu cap!

Cine a inventat moneda?

La ce este utila o banca?

La ce varsta voi putea primi bani de buzunar?

De cati bani avem nevoie pentru a trai decent?

Totul pe lumea aceasta are un pret?

Masuram valoarea cuiva dupa banii pe care ii castiga?

Cont bancar, moneda, pret, bani murdari, valoarea lucrurilor, bogatie si saracie…, toate sunt explicate in aceasta carte care te ajuta sa intelegi locul banilor in societate si in viata noastra!

Gasesti aceasta carte pe Bookzone.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Bookzone.

 

15. Tori si Sammy invata sa economiseasca (de Alina Astalus , Adriana Georgescu)

Prezentare: Tori si Sammy invata sa economiseasca este un ghid pentru copii, despre buget si economisire! Alatura-te lui Tory si Sammy in timp ce invata despre bugete, economii si de ce este important pentru copii sa economiseasca cheltuielile. Spor la economisit, copii!

Gasesti aceasta carte pe Libris.ro, aici.

Click aici pentru Coduri de reducere la Libris.

 

16. Conni primeste bani de buzunar (de Liane Schneider, Annette Steinhauer)

Prezentare: In sfarsit, Conni primeste bani de buzunar. Ea pune fiecare moneda in pusculita galbena cu flori rosii, in forma de porcusor. Si, cand pusculita este plina, isi cumpara mult doritul ponei de jucarie cu ascunzatoare secreta.

Gasesti aceasta carte pe Libris.ro, aici.

Click aici pentru Coduri de reducere la Libris.

 

17. Ariciul Aramis si aventurile lui. Sa invatam educatie financiara jucandu-ne (de ALINA CHIRILA)

Prezentare: 

"Aramis Ariciul si aventurile lui" este o carte de educatie financiara pentru copiii intre 3 si 8 ani. Cu ajutorul acesteia, cei mici invata 5 principii importante in acest demers educativ: castiga, pastreaza, investeste, cheltuie chibzuit, doneaza.

M-am nascut in septembrie 1992, la Reghin, si am copilarit intr-o comuna din judetul Mures pana la 10 ani. M-am mutat la Bistrita, oras in care mi-am continuat studiile. Am urmat cursurile Colegiului National Andrei Muresanu, sectia filologie, romana-franceza, apoi cele ale Universitatii Babes Bolyai, obtinand in 2014 o licenta in economie. In acelasi an am ajuns in Belgia, tara in care am si ramas. Am inceput o cariera in sectorul financiar-bancar, in care activez de 6 ani, dar am continuat sa studiez in domeniul financiar. Au urmat deci inca o specializare in domeniul Investitiilor pe Bursa si una in Antreprenoriat. Scrisul a venit natural, ca o imbinare a pasiunii pentru literatura si a expertizei in domeniul financiar. O a doua carte este deja pe drum, dar lucrez si la un board game pentru cei mici, cu aceeasi tematica.

Gasesti aceasta carte pe Carturesti.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Carturesti.

 

18. Ce sunt banii? Carti mici idei Marete

Prezentare: Ce sunt banii? Ei bine, banii fac lumea sa se invarta.

• Dar cine are grija de banii nostri?

• Sunt banii buni?

• Ce sunt impozitele?

• Care este viitorul banilor?

Toate acestea sunt intrebari foarte MARI, care trebuie explorate si, cu cat incepem sa raspundem mai repede la ele, cu atat mai bine.

Gasesti aceasta carte pe Libris.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Libris.

 

19. Nu esti ceea ce ai! (de Dr. Wayne W. Dyer, KRISTINA TRACY)

Prezentare: 

Nu esti ceea ce ai! Cateva lectii despre bani si prosperitate pentru copii este o alta carte motivationala pentru scolari si prescolari, frumos ilustrata de talentata Stacy Heller Budnick, pe care orice parinte iubitor ar trebui sa o strecoare prevazator in raftul cu carti cu Feti-Frumosi si Ilene Cosanzene al copilului sau. Asta pentru ca le va furniza copiilor, foarte probabil, prima lectie din viata lor despre bani, despre valoarea acestora, despre cum trebuie cheltuiti acestia, dar si despre propria valoare si despre cum poti fi un om foarte valoros fara a avea multi bani. Si cu cat i-o vei citi micutului tau la o varsta mai frageda, cu atat il vei scuti de mai multa frustrare. Frustrarea ca nu are si el cel mai tare telefon, cel mai nou model de play station, adidasi ultimul racnet, si alte, si alte extravagante pe care si le mai ,,permit" copiii din zilele noastre. Dr. Wayne W. Dyer (1940 - 2015) este doctor in consiliere educationala, fiind supranumit parintele motivatiei. In cei 40 de ani de cariera a scris nu mai putin de 40 de carti, dintre care 21 au devenit bestselleruri New York Times. Volumul sau ,,Zonele tale eronate" este una dintre cele mai bine vandute carti din toate timpurile, constituind o dovada in plus a succesului extraordinar de care s-a bucurat si inca se mai bucura acest scriitor inzestrat. Fiind tatal a opt copii, autorul a simtit nevoia sa se adreseze si acestei categorii de cititori, careia i-a dedicat unele dintre cele mai vesele, mai colorate, mai simpatice, dar si mai educative carti.

 

Nu esti ceea ce ai! este o lectie inteleapta de viata pentru micii strengari. Ei vor intelege cu ajutorul ei faptul ca, lucrurile care ii inconjoara nu le confera mai multa valoare lor sau celor din jur si ca ei sunt singurii capabili sa devina valorosi prin propriile forte. Jocul de imaginatie la care ne provoaca autorul inca din debutul cartii este foarte sugestiv si inspirat ales pentru a le explica copiilor ca valoarea e in noi insine si nu in lucrurile pe care le avem:

Unii oameni considera ca esti exact ceea ce detii, ca cel mai mult conteaza lucrurile, hainele si masina pe care le ai. 

Daca le-ai arunca pur si simplu? Atunci cu ce ai mai ramane? 

Cu toate lucrurile minunate ce te definesc si nu pot fi vazute de oricine.

 

Alte lectii valoroase despre bani si valoarea lor, pe care copilul tau le va invata din aceasta carte sunt:

* Sa nu cheltuiasca niciodata mai multi bani decat au!

* Sa cumpere doar ce-si permit.

* Sa nu fie invidiosi pe cei ce au mai multi bani decat ei, pentru ca, foarte probabil, viata le-a oferit lor ceva mult mai pretios decat banii;

* Sa inteleaga ca a visa este doar o etapa spre a avea;

* Pentru a fi fericit nu trebuie neaparat sa fii bogat, pentru ca bogatia nu se masoara neaparat in bani;

* Toate joburile sunt importante, asa ca trebuie sa fie mandri de meseria pe care o vor practica indiferent ce vor alege sa faca in viata;

* Sa se bucure de recompensa pe care o primesc in urma muncii lor si sa nu uite sa imparta ceea ce au cu cei mai putin norocosi decat ei.

* Banii nu inseamna neaparat prosperitate. Adevarata prosperitate inseamna mult mai mult decat atat.

 

Descopera intrebarile de la sfarsitul cartii si discuta cu copilul tau despre toate lucrurile minunate pe care le-a invatat din aceasta carte. Nu uita ca din cand in cand sa reiei discutiile cu copilul tau pe aceasta tema pentru a sadi in el bazele educatiei financiare. De altfel, aceasta a fost si intentia cu care Wayne Dyer a scris aceasta carte, dupa cum el insusi a marturisit: Intotdeauna am gandit si am scris despre faptul ca gandurile si ideile oamenilor cu privire la bani au repercusiuni asupra multor aspecte ale vietii lor: le influenteaza scopurile, relatiile si chiar starea lor generala de fericire. Cum dobandirea unei perspective sanatoase cu privire la bani inca din copilarie poate fi nepretuita, m-am simtit obligat sa scriu cartea de fata. Ideile pe care le-am inclus in carte ii vor ajuta pe copiii vostri sa dobandeasca o perspectiva pozitiva asupra banilor, folosindu-se de teme si ilustratii pe care se pot baza. Citindu-le aceasta carte copiilor, le veti face un dar care le va fi de folos toata viata.

 

Gasesti aceasta carte e Bookzone.ro, aici.

Click aici pentru Coduri de reducere la Bookzone.

 

20. Joc educativ - Copiii si banii (THE FUNNY BRAND)Prezentare: Educatia financiara este importanta pentru cei mici. Este util sa le vorbim copiilor de la varste fragede despre ce inseamna gestionarea eficienta a banilor pentru ca doar astfel vor ajunge adulti independenti financiar.

Copiii invata cel mai usor prin joaca importanta economisirii, a stabilirii unor obiective personale si a deciziilor financiar sanatoase. Altfel spus, pentru cei mici educatia financiara poate fi chiar distractiva si este un prieten care ii insoteste in drumul lor catre indeplinirea visurilor.

Gasesti acest joc de educatie financiara pe Carturesti.ro, aici

Click aici pentru Coduri de reducere la Carturesti.

 

Mult spor la povesti, invatare, joaca si conectare alaturi de copiii vostri!