20 sfaturi dure de educatie financiara din cartea Tata bogat, tata sarac de Robert T. Kiyosaky
04.08.2024 | Educatie financiara, Lifestyle, Cadouri
Iata 20 de sfaturi “dure” si directe de educatie financiara preluate din cartea Tata bogat, tata sarac de Robert T. Kiyosaky
1. Nu lucra pentru bani:
Oamenii bogati nu lucreaza pentru bani. Daca lucrezi pentru bani, mintea ta va incepe sa gandeasca precum cea a unui angajat. Daca incepi sa gandesti diferit, ca un om bogat, vei vedea lucrurile diferit. Oamenii bogati lucreaza la lista lor de active, fiecare leu in coloana de active fiind un angajat care munceste din greu pentru ei.
2. Nu fi controlat de emotii:
Vietile unor oameni sunt mereu controlate de doua emotii: frica si lacomia. Frica ii tine pe oameni in capcana muncii grele, castigand bani, muncind din greu, castigand bani si sperand ca aceasta va reduce frica. In al doilea rand, majoritatea dintre noi avem lacomia de a ne imbogati rapid. Da, multi oameni devin bogati peste noapte, dar nu au educatie financiara. Asadar, educa-te si nu fi lacom sau temator.
3. Achizitioneaza active:
“Urmareste banii. Daca ceva iti scoate bani din buzunar atunci este un PASIV. Daca iti pune NET bani in buzunar este un ACTIV.” Robert Kiyosaky in Cadranul banilor.
Nu cumpara pasive in drumul tau catre libertatea financiara. Oamenii cumpara pasive si cred ca acestea sunt active, dar nu sunt. Multi oameni cumpara mai intai luxuriile, precum masini mari, motociclete grele sau case mari in care sa locuiasca. Dar oamenii bogati cumpara active, iar activele lor cumpara luxuriile. Oamenii bogati cumpara case si le inchiriaza, si astfel isi platesc Lamborghini-urile. Oamenii saraci sau de clasa mijlocie cumpara luxuriile mai intai, iar oamenii bogati cumpara luxuriile ultimii.
4. Aminteste-ti principiul KISS:
KISS inseamna "Keep It Simple, Stupid" (“Pastreaza-l simplu, prostule”). Nu-ti incarca prea mult mintea cand incepi drumul catre libertatea financiara. Lucrurile sunt simple si pastreaza-le simple. Lucrul simplu de retinut este ca activele pun bani in buzunar si pasivele scot bani din buzunar. Cumpara intotdeauna active pentru a pune bani in buzunarul tau.
5. Cunoaste diferenta dintre active si pasive:
Activele sunt orice pune bani in buzunarul tau, cum ar fi actiuni, obligatiuni, imobiliare, fonduri mutuale, proprietati de inchiriat etc. Pasivele sunt orice scoate bani din buzunarul tau, cum ar fi casa ta, masina ta, datoriile etc. Oamenii cred ca casa lor este cel mai mare activ, dar nu este. O casa este un activ atunci cand genereaza bani, cum ar fi cand inchiriezi o casa, aceasta genereaza bani, si cand locuiesti in acea casa devine o pasiva.
6. Nu fi analfabet financiar
O persoana poate fi foarte educata si sa aiba succes in profesia sa, dar poate fi analfabeta financiar. Educatia financiara este foarte importanta pentru orice individ. Scolile si facultatile pe care le-am urmat multi dintre noi nu ne-au invatat educatia financiara. Multe probleme financiare apar din lipsa educatiei financiare. Incepe sa inveti educatia financiara. Poti face asta prin a incepe sa citesti cartea "Tata bogat, tata sarac".
7. Creste-ti averea:
Bogatia este definita ca abilitatea unei persoane de a supravietui pentru un anumit numar de zile in viitor, sau cat de mult ar putea supravietui daca ar inceta sa lucreze astazi. Gandeste-te la averea ta si daca ai putea supravietui daca ai inceta sa lucrezi astazi pentru un an.
8. Ai grija de afacerile tale:
Daca ai un loc de munca, pastreaza-ti locul de munca si incepe o afacere part-time si lucreaza la ea. Foloseste timpul pe care il petreci pe iPhone, la petreceri sau orice alta activitate, pentru a-ti construi afacerea. Nu-ti lasa locul de munca pana nu iti construiesti propria afacere. Nu lupta toata viata pentru altcineva. Incepe-ti propria afacere si dezvolt-o.
9. Antreneaza-ti mintea:
Cel mai mare activ al tau este mintea ta. Multi indivizi vad oportunitatile cu ochii, dar daca iti antrenezi mintea, poti vedea oportunitatile cu mintea ta. Daca iti antrenezi mintea bine, aceasta poate crea o bogatie enorma.
10. Invata abilitati tehnice
IQ-ul tau financiar va fi crescut prin invatarea acestor patru abilitati tehnice:
Contabilitatea este definita ca abilitatea de a citi cifrele. Daca vrei sa construiesti un imperiu, atunci aceasta este o abilitate esentiala. Invatand aceasta abilitate, vei putea intelege punctele forte si slabiciunile unei afaceri.
Investitiile: Sunt stiinta de a face bani.
Intelegerea pietelor: Este stiinta cererii si ofertei.
Legea: O persoana care are cunostinte despre legea avantajelor fiscale si a corporatiilor poate deveni bogata mai repede decat altele.
11. Gaseste oportunitatile pe care toti ceilalti le-au ratat:
„Oportunitatile mari nu sunt vazute cu ochii. Ele sunt vazute cu mintea.”
Poti “vedea” mult mai multe oportunitati cu mintea ta decat cu ochii.
12. Invata sa gestionezi riscul:
Investitiile nu sunt riscante, necunoasterea investitiilor este riscanta. Daca vrei sa reduci riscul, atunci mareste-ti cunostintele. Aceste cunostinte nu vor veni mergand la facultate neaparat, vor veni citind carti sau stand cu oameni care cunosc investitiile.
13. Invata managementul:
Abilitatile principale de management sunt:
Managementul fluxului de numerar
Managementul sistemului
Managementul oamenilor
Vanzarile si marketingul sunt cele mai esentiale abilitati. Abilitatea de a vinde si de a comunica cu o alta fiinta umana, fie ea client, angajat, iubit, prieten sau copil, este o abilitate de baza a succesului personal.
14. Gestioneaza frica:
„Esecul inspira invingatorii. Esecul ii infrange pe cei care pierd.”
Toata lumea are frica de a pierde bani. Este un lucru general. Oamenii bogati au, de asemenea, frica de a pierde bani, si majoritatea oamenilor bogati pierd o multime de bani. Dar principala diferenta dintre bogati si saraci este modul in care gestioneaza frica. Pentru multe persoane, frica de a pierde bani este mult mai ingrozitoare decat bucuria de a avea bani.
15. Gaseste un motiv:
Toata lumea vrea sa fie bogata, dar multi dintre noi nu vrem sa ne luptam. Oamenii ma intreaba adesea de ce vreau sa fiu bogat. Am raspuns ca nu vreau sa mor sarac. Alege-ti motivul, cum ar fi ca vrei sa ii ajuti pe altii, vrei sa construiesti spitale sau vrei sa calatoresti prin toata lumea. Daca nu ai un motiv, atunci este dificil sa ramai pe acest drum.
16. Alege-ti prietenii cu grija:
Nu alege prieteni uitandu-te la declaratiile lor financiare. Alege prieteni dintre cei bogati, dar si dintre cei saraci. Invata de la amandoi. Amandoi iti vor oferi cele mai bune lectii, dar alege cu grija.
17. Plateste-te pe tine primul:
Daca nu poti sa te controlezi pe tine, atunci este dificil sa te imbogatesti. Daca iti lipseste managementul, atunci este dificil sa fii bogat. Plateste-te pe tine primul. Oamenii cumpara masini sau luxuri cand au bani. In schimb, oamenii bogati cumpara active, iar activele lor cumpara luxuriile pentru ei.
18. Foloseste activele pentru a cumpara luxuri:
Cand primesti salariul sau castigi bani, nu cumpara luxurile mai intai. Cumpara un activ si activul tau iti va plati luxurile. Cei saraci cumpara luxurile mai intai, iar cei bogati cumpara luxurile la urma.
19. Intelege puterea daruirii
"Dumnezeu nu are nevoie sa primeasca, dar oamenii au nevoie sa daruiasca."
Daca vrei bani, incepe sa dai bani. Daca daruiesti, vei primi mai mult decat ai dat. Fa mereu acte de caritate si donatii.. Ar trebui sa fie un obicei pentru tine.
20. Citeste carti:
Cititul cartilor iti va deschide mintea si vei invata multe lucruri.
De aici poti cumpara cartea Tata bogat, tata sarac din care am preluat aceste sfaturi.
Sursa: https://entrepreneurial-mindset.quora.com/20-tips-lessons-from-the-book-Rich-Dad-Poor-Dad