Beneficii ale cititului

Tie iti place sa citesti? Iata care sunt beneficiile cititului + Reduceri de pana la 90% la carti! - powered by Litera.ro

15.11.2023 | Lifestyle

Draga Iubitorule de Carti,

Stiai ca exista peste 10 beneficii ale cititului, toate demonstrate stiintific pe baza studiilor realizate in domeniu? Ceea ce putem noi sa iti spunem din prima, este ca faci o treaba buna ca Cititor, aceasta fiind, poate, una dintre cele mai bune investitii pe care le poti face in tine si in cultura ta generala. 

Pana atunci, iata care sunt beneficiile cititului!

1. Cititul iti imbogateste memoria 

Un studiu realizat de Jsichiatry arata foarte clar faptul ca cei care au activitati regulate pentru cititul si scrisul au inregistrat o rata mai scazuta de "declin" al memoriei, spre deosebire de cei care nu fac aceste activitati in mod regulat.

2. Cititul te face mai inteligent, pentru ca iti stimuleaza creierul in mod direct 

Te-ai intrebat vreodata ce se petrece in creierul tau atunci cand citesti? Ei bine, studiile realizate in timp ce se analiza activitatea cerebrala pe parcursul cititului arata ca nu numai centrii limbajului, dar si alte zone ale creierului devin active in momentul in care citesti. Ce este si mai impresionant, este faptul ca aceste efecte ale lecturii se prelungesc pana la 5 zile, chiar si dupa terminarea unei carti! 

3. Normal ca cititul iti imbogateste si vocabularul! 

Un studiu realizat de universitatea londoneza Centre For Longitudinal Studies a aratat ca tinerii care citesc in timpul liber isi dezvolta cunostintele in materie de cuvinte, cunocand cu 26% mai multe cuvinte decat cei care nu citesc niciodata. De asemenea, studiul a observat si ca tinerii care provin din familii in care se citeste, cunosteau cu 42% mai multe cuvinte decat colegii lor, care proveneau din familii in care cititul nu era neaparat o prioritate. 

4. Daca citesti, studiile spun ca vei fi mai putin stresat 

Studiile arata ca atunci cand citim chiar si pentru 5 minute, corpul nostru incepe sa produca schimbari: ritmul cardiac devine mai lent, stresul se diminueaza si nu mai simtim nici tensiune musculara. 

5. Daca citesti inainte de somn, o sa-ti imbunatatesti automat calitatea somnului, deci cititul te ajuta sa dormi mai bine!

Conform unui studiu realizat de National Library of Medicine, unde au fost analizati cititori din 46 de tari, s-a constatat ca faptul ca s-a citit inainte de somn a imbunatatit calitatea somnului pentru 42% din cititorii monitorizati. 

6. Studiile arata ca cititul echivaleaza pentru corpul uman si pentru psihicul uman cu practicarea de yoga sau chiar si cu... raset! 

Conform acestui studiu, s-a observat ca atunci cand citesti pulsul se reduce, sentimentele de anxietate si de neliniste scad semnificativ, tensiunea arteriala scade si ea, iar cititul e ca si cum ai face yoga sau ca si cum ai participa la un stand-up comedy. :) 

7. Cititul iti ofera bunastare psihica 

Studiile au aratat, totodata, ca cei care citesc sunt mai fericiti. Se pare ca atunci cand citim, in creierul nostru se activeaza anumite mecanisme responsabile cu generarea de placere si de uimire, ceea ce duce la bunastare, la linistire interioara, la armonizare cu sinele. 

8. Hopa: cititul te ajuta sa traiesti mai mult! 

Conform unui studiu realizat la Universtatea Yale, s-a constatat ca cei care au citit mai mult de 3 ore si jumatate pe saptamana au trait mai mult cu 2 ani decat cei care nu citeau. Acest studiu s-a desfasurat pe o durata de 12 ani. 

Pe langa toate aceste beneficii, exista multe altele: cititul creste performanta academica, previne dementa si alte afectiuni neurologice, imbunatateste viata sociala si te ajuta sa intelegi dimensiunile lumii, este o sursa inepuizabila de divertisment, de deconectare de la lumea pe graba si de reincarcare interioara cu pozitiv si energie. De asemenea, cititul imbunatateste concentrarea si stimuleaza gandirea analitica. 

Si daca tot am vorbit despre importanta cititului si despre carti, te anuntam oficial ca Litera.ro este partenerul nostru special in campania Black Friday, asa ca va invitam sa va bucurati de cele mai mai reduceri, de pana la 90% (wow!), la Carti de Fictiune, din domeniile Actiune & Adventura, Literatura Clasica & Moderna, Literatura pentru femei, Thriller, Suspans & Detectiv, dar si la Cartile de non-fictiune, din domeniile Arta & Cultura, Business & Economie, Calatorii, Dezvoltare personala, Educatie & Cultura generala, Politica & Filosofie, Psihologie, Stiinte, Religie, Lifestyle, Sanatate. 

De asemenea, gasiti pe Litera.ro o intreaga colectie de carti educative si interactive, manuale si materiale auxiliare pentru copii, scolari si adolescenti. 

 

Cand incepe BLACK FRIDAY pe Litera.ro?

 

Vineri, 10 Noiembrie - 19 Noiembrie 

 

 

Iata care sunt promotiile de care vei avea parte in perioada de Black Friday: 

 

-> COD DE REDUCERE exclusiv pentru comunitatea CashClub, “LITCASH30”, care va ofera o reducere de 30 de lei la comenzi de minimum 300 de lei. 

Codul de reducere este valabil intre 9.11. ora 18:00, pana pe 19 Noiembrie, 23:59. 

-> In plus, prin platforma CashClub beneficiati la fiecare cumparatura de Cashback marit la de 8%

 

Litera.ro se va asigura ca veti avea parte de cadouri in fiecare zi + de cele mai mai reduceri din an: de pana la 90%.

 

Aici poti vedea REDUCERILE LIVE de Black Friday de pe Litera.ro.

 

Ca sa iti fie mai usor sa navighezi prin miile de carti din biblioteca Litera.ro, te ajutam noi cu urmatoarele TOPURI ale celor mai indragite carti de catre mici si mari: