Despre magazin

Bolt este o companie tehnologica cu sediul in Estonia si o platforma de mobilitate fondata de Markus Villig si Martin Villig in 2013. Platforma companiei este conceputa pentru a facilita o varietate de servicii de transport, inclusiv ride-hailing, inchiriere de biciclete si scutere electrice si partajare auto, precum si servicii de livrare a alimentelor. Bolt a fost fondata ca o platforma de expediere a taxiurilor si a fost cunoscuta initial ca Taxify. Compania s-a redenumit sub numele Bolt in 2019 pentru a reflecta extinderea serviciilor si ofertelor. Bolt are sediul in Tallinn si este activ in Europa, Asia, Africa si America Latina.

Istoria companiei

Bolt (pe atunci numit Taxify) a fost fondat de Markus Villig (pe atunci avand doar 19 ani, student la liceu) in 2013, cu viziunea de a agrega toate taxiurile din Tallinn si Riga intr-o singura platforma. Cu 5.000 de euro de la parintii sai, care l-au ajutat, de asemenea, oferind asistenta clientilor in afara programului lor de lucru obisnuit, a angajat un dezvoltator care sa-l ajute sa lanseze afacerea, numita apoi mTakso. Serviciul a fost lansat in august 2013, iar in 2014 a mers pe tarmurile straine.

Caen Contee, co-fondator, Lime, aplecat si Markus Villig, co-fondator si CEO, Bolt, Web Summit 2018 la Altice Arena din Lisabona, Portugalia.

In 2017, Taxify si-a lansat serviciile in Londra prin achizitionarea unei companii de taxi locale cu licenta de operare, dar a fost fortat de transport pentru Londra sa isi inchida serviciile. Compania a depus o noua cerere de licenta cu planuri de redeschidere a serviciilor in Londra.

In urma regresului de la Londra, Taxify si-a lansat serviciile la Paris si Lisabona. In septembrie 2018, compania a anuntat extinderea scuterelor electrice si le-a lansat la Paris sub noua marca Bolt. Compania a mai spus ca intentioneaza sa lanseze scutere in alte cateva orase europene si australiene unde aplicatia a fost deja stabilita. O sa lanseze si in alte magazine, unde serviciile de inchiriat vehicule se confrunta cu obstacole de reglementare semnificative, inclusiv Germania si Spania. In iunie 2019, Bolt s-a relansat la Londra cu 20.000 de soferi inregistrati pe platforma.

In august 2019, compania si-a lansat serviciul de livrare a alimentelor, Bolt Food. Bolt Food a fost lansat la Tallinn, cu planurile de extindere in mai multe orase din Europa si Africa la sfarsitul acestui an. In septembrie 2019, Bolt si-a anuntat „Planul Verde”, o initiativa de reducere a amprentei ecologice a industriei transporturilor si a companiei Bolt. Obiectivele planului verde includ compensarea contributiei lui Bolt la emisiile de CO₂ din sectorul transporturilor europene cu cel putin 5 milioane de tone pana in 2025 si adaugarea mai multor tipuri de calatorie ecologice pentru ca pasagerii sa aleaga.

In martie 2019 si 2020, Bolt a ocupat locul trei in FT 1000: Companiile cu cea mai rapida crestere din Europa, publicat de Financial Times.

Serviciile de transport la cerere pot fi accesate prin instalarea aplicatiei Bolt din Google Play, App Store sau HUAWEI AppGallery. De asemenea, companiile pot accesa serviciile Bolt pentru transportul angajatilor prin intermediul serviciului Bolt Business. Acesta asigura o gestionare centralizata a costurilor si o raportare financiara simpla si clara pentru persoanele juridice.

Bolt are peste 150 de milioane de utilizatori in peste 45 de tari si peste 500 de orase din Europa si Africa. Compania urmareste sa accelereze tranzitia de la masinile personale la mobilitatea partajata, oferind alternative mai bune pentru fiecare domeniu de utilizare, inclusiv transport la cerere, masini si trotinete electrice inchiriate, livrare de mancare si de produse alimentare si nealimentare.

Compania este prezentă in Romania cu serviciile de transport la cerere, de inchiriere de trotinete electrice, de livrare de mancare (Bolt Food), livrare de produse alimentare si nealimentare (Bolt Market) și cu divizia de software development, care deservește toate subsidiarele din Europa ale companiei.