Despre magazin

KFC (cunoscut si sub numele de Kentucky Fried Chicken) este un lant american de restaurante fast-food cu sediul in Louisville, Kentucky, specializat in pui prajit. Este al doilea cel mai mare lant de restaurante din lume (masurat prin vanzari) dupa McDonald's, cu 22.621 de locatii la nivel global in 150 de tari pana in decembrie 2019. Lantul este o subsidiara a Yum! Brands, o companie de restaurante care detine si lanturile Pizza Hut, Taco Bell si WingStreet.

La a 10-a Conventie Internationala a Francizatilor YUM! Brands Inc., KFC Romania a fost desemnat Francizatul Anului. Asta inseamna ca francizatul acestora demonstreaza excelenta in toate activitatile de business si este un adevarat ambasador al brandului KFC.

„Francizatul Anului” este cea mai mare distinctie pe care YUM! Brands Inc. o acorda la nivel global. 

ISTORIA COLONELULUI SANDERS - KFC sau O calatorie de 127 de ani care porneste din copilaria Colonelului Sanders pana la restaurantele KFC de astazi

Povestea KFC incepe pe 9 septembrie 1890, ziua in care micul si indragitul nostru Harland se nastea in Henryville, Indiana.

Ambitia si spiritul creativ l-au insotit pe Colonelul Sanders inca din copilarie, atunci cand a fost nevoit sa se descurce de unul singur. Pierderea tatalui sau la varsta de 6 ani l-a responsabilizat, ocupandu-se sa-si ingrijeasca fratii cat timp mama lui era plecata sa lucreze. Spiritul de aventura l-a impins pe acesta sa plece din casa parinteasca la varsta de 12 ani si sa inceapa sa lucreze la o ferma in Greenwood. De-a lungul timpului a fost soldat in Cuba (pentru 6 luni), pompier, vatman, a reusit sa studieze Dreptul prin intermediul corespondentei si a practicat cele invatate in vanzarea asigurarilor.

Cu aceasta serie de experiente diverse nici nu este de mirare ca in scurt timp avea sa puna bazele unui imperiu culinar. Odata cu trecerea timpului a reusit sa devina un maestru in pregatirea anumitor mancaruri traditionale, printre care si gustosul pui prajit. Reteta sa delicioasa ajunge la public pentru prima oara cand Harland, la varsta de 40 de ani, achizitioneaza un motel in Corbin - Kentucky si incepe sa serveasca puiul in restaurantul aflat in incinta.

Timp de noua ani, Colonelul s-a dedicat acestei pasiuni, reteta alcatuita din tehnici speciale de preparare, alaturi de 11 ierburi si mirodenii fiind modificata de mai multe ori pana s-a ajuns la varianta finala pe care o folosim in prezent.

Increzator in propria reteta si in calitatea puiului pregatit de el, Colonelul Sanders se dedica propriei afaceri. A strabatut America, a vizitat mai multe restaurante si a gatit proprietarilor si angajatilor puiul dupa reteta lui originala. La inceput, afacerea lui presupunea o intelegere verbala cu proprietarul restaurantului, prin care acesta se angaja sa ii ofere Colonelului Sanders cate 5 centi pentru fiecare bucata de pui vanduta.

In scurt timp, iubitorii de pui de pretutindeni s-au indragostit de secretul Colonelului si peste 600 de restaurante din SUA si Canada vindeau pui pregatit dupa apetisanta reteta. In acelasi an a cedat drepturile asupra retetei unui grup de investitori care il includea si pe John Y. Brown Junior, guvernatorul statului Kentucky din perioada respectiva si usor-usor, lantul nostru de restaurante a inceput sa prinda contur. Din anul 1976, Colonelul Sanders a ajuns in topul personalitatilor din SUA si a devenit purtatorul de cuvant al companiei.

Curand, reteaua restaurantelor Kentucky Fried Chicken s-a extins si a cunoscut o ascensiune rapida datorita pasiunii pentru mancare, bunastarii si sprijinului oferit de noii proprietari. In anul 1969 a fost listata la bursa din New York, iar peste 3500 de restaurante din intreaga lume au inceput sa opereze sub licenta dupa achizitionarea KFC Corporation de catre Heublein Inc. pentru suma de 285 de milioane de dolari.

Cu energia caracteristica, Colonelul Sanders a strabatut peste 250.000 de mile in fiecare an prin intreaga lume pentru a vizita restaurantele KFC. S-a stins din viata in anul 1980, dar mostenirea lui traieste prin reteta originala si prin logo-ul specific, pe care milioane de oameni din intreaga lume il recunosc imediat.

KFC in Romania

US Food Network opereaza in sistem de franciza brandul KFC in Romania. Restaurantele KFC sunt prezente in Romania din 1997, investitiile totale in extinderea retelei ridicandu-se la opt milioane de euro pana in anul 2008. KFC este adus in Romania in sistem de franciza de compania US Food Network, aflata in portofoliul grupului Altrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. In anul 2008, reteaua KFC detinea 30 de restaurante pe piata romaneasca, in care lucrau peste 1.200 de angajati. In ianuarie 2012, KFC avea deschise 42 de restaurante in Romania, dintre care 18 in Bucuresti.

Cifra de afaceri in 2009: 146,7 milioane lei

Reteaua KFC din Romania, gestionata de Sphera Franchise Group, numara 101 restaurante, dintre care patru au fost deschise in perioada 30 septembrie 2022 – 30 septembrie 2023. KFC Romania a inregistrat in primele noua luni din 2023 vanzari de peste 776 milioane de lei, in crestere cu 13,2% fata de aceeasi perioada din 2022. Marjele de profit sunt de doua cifre, cu un profit operational al restaurantelor de 89,6 mil. lei (+31,4% an/an), o EBITDA normalizata de 81,7 mil. lei (+28,7% an/an) si un profit net normalizat de 51,3 mil. lei (+29,3% an/an).

In ultimii ani, KFC Romania a facut pasi importanti in transformarea digitala a restaurantelor sale, prin solutii ce includ kiosk-uri digitale pentru plasarea comenzilor, meniuri digitale, ecrane pentru informarea clientilor despre statusul comenzilor si un sistem de monitorizare a bucatariei, numit KDS (Kitchen Display System), care ajuta la gestionarea comenzilor si la optimizarea procesului de gatire. Pe langa aceasta, platforma DSR (Digital Success Routines) permite stocarea datelor de verificare a tuturor standardelor de calitate si sigurantei alimentare.

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2023, Sphera Franchise Group opera 178 de restaurante: 101 KFC in Romania, 2 in Moldova si 18 in Italia, precum si 40 de unitati Pizza Hut, 15 Taco Bell, o subfranciza Pizza Hut Delivery si un restaurant Paul in Romania. Grupul a inregistrat un nou record in primele noua luni ale acestui an, cu vanzari totale de 1.074,7 miliarde de lei in primele noua luni din 2023, o crestere de 12,7% fata de aceeasi perioada a anului 2022.