Cum va arata iPhone 16 si Top 10 cele mai bune telefoane in 2024 plus de unde le cumparam la preturi bune

Cum va arata iPhone 16 si Top 10 cele mai bune telefoane in 2024 plus de unde le cumparam la preturi bune

09.03.2024 | Cel mai bun produs din categorie

iPhone, iPhone si iar iPhone? Fie ca e “la moda”, ca e cool, ca are intr-adevar caracteristici bune, nu putem nega ca iPhone-ul este printre cele mai populare telefoane ale generatiei noastre. 

Apropo, va mai amintiti de dragul nostru NOKIA 1001, pe care ne jucam Snake in adolescenta? Wow, parca e o eternitate, asa-i? Parca am fi trait in pesteri, iar adolescentii din ziua de azi deja circula in masini care zboara, asa pare, daca ar fi sa ne imaginam un scenariu in comparatie. Dar haideti sa nu ne simtim totusi atat de batrani si sa vedem ce aduce nou iPhone 16, a carui lansare este preconizata pentru septembrie 2024. Asa ca nu va grabiti acum sa luati neaparat noul iPhone 15, pentru ca daca mai puteti astepta putin, va veti lua ceva si mai bun. Oare? Haideti sa vedem ce ne spun zvonurile. 

Privire de ansamblu 

Programate sa fie lansate in toamna anului 2024, modele iPhone 16 vor include cipuri mai rapide, dimensiuni mari mari pentru linia Pro, imbunatatiri ale camerei foto si, posibil, un nou buton.

 

Se zvonesc, de asemenea, urmatoarele caracteristici: 

● Dimensiuni mai mari de 6,3" și 6,9" pentru modelele Pro

● Buton nou "capture"

● Buton de acțiune pentru toate modelele iPhone 16

●Cip A-series mai rapid

● Butoane verticale pentru camera la modelele standard

Wi-Fi 7

Desi au trecut doar cateva luni de cand Apple a lansat modelele iPhone 15 si iPhone 15 Pro in 2023, pasionatii de smartphone-uri deja cauta gama de iPhone 16 care se anunta ca va fi lansata la finalul anului acesta. Iar pana sa va zicem despre noul iPhone, va spunem mai intai de unde il puteti cumpara si de asemenea, cat cashback obtineti prin aplicatia CashClub. Adica la orice achizitie, aveti un procent din suma cheltuita pe care o primiti inapoi.  

Iata cele mai bune magazine de gadget-uri din portofoliul nostru! 

 

evoMAG.ro - obtineti 0.5 % inapoi din suma cheltuita pe un iPhone 

Flanco.ro - obtineti 5% inapoi din suma cheltuita pe un iPhone 

ITGalaxy.ro - obtineti 5% inapoi din suma cheltuita pe un iPhone 

Badabum.ro - obtineti 1% inapoi din suma cheltuita pe un iPhone 

F64.ro - obtineti 1.5% inapoi din suma cheltuita pe un iPhone 

ITarena.ro - obtineti 0.5% inapoi din suma cheltuita pe un iPhone 


Iata TOP 10 telefoane performante / cele mai bune telefoane din 2024:

1. Samsung Galaxy S24 Ultra - Cel mai bun in general

Il gasiti aici

 

2. Google Pixel 8 Pro - Cea mai buna camera

Il gasiti aici

3. iPhone 15 Pro - Cel mai bun iPhone

Il gasiti aici

4. Google Pixel 7a - Cel mai bun telefon raport calitate-pret

Il gasiti aici

5. OnePlus 12 - Excelent in toate privintele

Il gasiti aici

6. iPhone 15 - Cel mai bun telefon raport calitate-pret

Il gasiti aici

7. Motorola Razr 40 Ultra/Razr+ - Cel mai bun telefon pliabil

Il gasiti aici

8. Samsung Galaxy A14 - Cel mai bun telefon din punct de vedere al bugetului

Il gasiti aici

 

9. Samsung Galaxy S23 Plus - Telefon Android potrivit pentru toata lumea

Il gasiti aici

 

10. Xiaomi 13 Pro - Cele mai versatile camere

Il gasiti aici

 

 

Va aduce iPhone 16 schimbari semnificative in gama de iPhone-uri? Despre tot ce va avea noul iPhone, (foarte) pe scurt 

 

 

Daca vorbim de o marire a dimensiunii noului iPhone 16 la 6,3 inch si a noului iPhone 16 Pro Max la 6,9 inch, atunci da, ar fi prima actualizare in ceea ce priveste dimensiunea la Apple in ultimii ani. 

Cu toate aceste, zvonurile spun ca schimbarile de dimensiune vor fi limitate la modelele iPhone 16 Pro, in timp ce modelele iPhone 16 vor ramane la aceeasi dimensiune ca modelele iPhone 15. Desi noile modele de iPhone 16 nu vor deveni mai mari, ele vor primi unele ajustari minore de design datorita butoanelor suplimentare, dar in cea mai mare parte, atat modelele iPhone 16 standard, cat și modelele Pro vor arata ca si modelele iPhone 15 si 15 Pro.

Apple proiectează noi cipuri din seria A pentru gama de iPhone-uri 16, construite pe cea mai recenta tehnologie N3E de 3 nanometri. Astfel, am putea vedea imbunatatiri in ceea ce priveste eficienta și performanta noului iPhone. 

iPhone 16 si iPhone 16 Pro ar putea folosi cipuri diferite, cu cipul de nivel superior limitat la modelele Pro.

Ce se intampla cu butonul de actiune? 

 

 

Butonul de actiune care a fost limitat la modelele iPhone 15 Pro va fi extins la toate cele patru modele iPhone 16 in 2024, iar gama iPhone 16 se spune ca va avea si un nou "Buton de Captura" pentru a face fotografii si video-uri. Butonul de Captura va functiona ca buton de declansare de pe o camera digitala, detectand multiple niveluri de presiune pentru focalizare si apoi capturarea unei imagini.

Aranjarea lentilelor

Pentru modelele iPhone 16, Apple are in plan o aranjare noua, verticala, a lentilelor camerei, reprezentand o schimbare fata de configurarea anterioara a lentilelor diagonale. Noua orientare va permite, probabil, modelelor standard iPhone 16 sa captureze Video Spatial pentru castile Vision Pro. Se asteapta ca Apple sa aduca si lentila cu zoom optic Tetraprism 5x la iPhone 16 Pro, deci este posibil să nu fie limitata doar la iPhone 16 Pro Max in acest an.

 

Despre caracteristicile iPhone 16 din 2024, in detaliu 

 

Cum va arata iPhone 16?

Apple a testat mai multe designuri pentru modelele standard iPhone 16, dar in cele din urma s-a decis asupra unui sistem de camere aliniate vertical, cu o denivelare a camerei sub forma de pastila. iPhone-urile anterioare au folosit o denivelare a camerei sub forma de patrat pentru acomodarea lentilelor diagonale, dar Apple poate subtia denivelarea camerei cu noua aranjare a lentilelor. 

Denivelarea sub forma de pastila are lentilele separate Wide si Ultrawide. Microfonul va fi situat langa lentile, in timp ce blitul camerei va fi amplasat pe spatele dispozitivului in afara denivelarii.

Pe partea stanga a iPhone-ului, Apple planuieste sa inlocuiasca comutatorul de silent cu butonul de actiune, iar modelele iPhone 16 vor adopta acelasi buton introdus odata cu modelele iPhone 15 Pro. Butonul de volum va fi amplasat sub butonul de actiune.

 

Partea dreapta a dispozitivului va avea un nou buton de captura, care va fi amplasat acolo unde a fost antena mmWave pe modelele anterioare de iPhone in SUA. Este situat intr-un loc care va facilita apasarea cand iPhone-ul este in orientare de tip peisaj (landscape orientation). Apple planificaare in plan mutarea antenei mmWave in partea stanga de jos a iPhone-ului 16.

Concluzie despre designul pentru iPhone 16: 

In afara de noua aranjare verticala a lentilelor si de butonul de captura, modelele iPhone 16 vor avea acelasi design general ca modelele iPhone 15, fara modificari semnificative la forma sau dimensiunea corpului.

 

Va fi mai mare iPhone 16 Pro?

 

 

Conform mai multor si diverse surse, se asteapta ca iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max sa aiba dimensiuni mai mari ale ecranului. iPhone 16 Pro va avea un ecran de 6,27 inch (aproape 6,3), in timp ce se asteapta ca iPhone 16 Pro Max sa aiba un ecran de 6,85 inch (aproape 6,9).

Odata cu cresterea dimensiunii ecranului, vor creste si dimensiunile corpului iPhone-ului. Se asteapta astfel ca ambele modele de iPhone sa fie mai inalte si mai late decat modelele iPhone 15 Pro, iar in timp ce grosimea va ramane aceeasi, greutatea va creste usor, tocmai datorita dimensiunii mai mari. Forma si designul general nu vor fi modificate. 

Concluzie despre marimea iPhone 16:

Nu ne asteptam la schimbari de dimensiune pentru iPhone 16 si iPhone 16 Plus, iar aceste dispozitive vor avea aceeasi dimensiune ca iPhone 15 si iPhone 15 Plus.

 

 

La ce tehnologii noi pe ecran ne asteptam pentru iPhone 16?

 

 

Panourile OLED ale iPhone 16 ar putea folosi tehnologia cu micro-lentile pentru imbunatatirea atat a luminozitatii, cat si a consumului redus de energie. Aranjamentele de micro-lentile sau MLA utilizeaza un model uniform de miliarde de lentile in interiorul panoului pentru a reduce reflexia interna. Lumina reflectata creste luminozitatea perceputa fara a creste consumul de energie.

Concluzie privind tehnologia de afisare pentru iPhone 16:

Se preconizeaza ca ecranele OLED utilizate in gama iPhone 16 vor fi mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie datorita materialelor imbunatatite.

 

Butoane noi pentru iPhone16?

Apple are in plan sa adauge doua butoane noi la iPhone 16 si iPhone 16 Plus, unul care va inlocui comutatorul de silent si unul complet nou.

Action Button - Butonul de actiune

Modelele iPhone 15 Pro includ un buton de actiune, iar in 2024, se prevede ca acesta sa fie extins la modelele standard de iPhone 16. Butonul de actiune folosit in toata gama iPhone 16 va fi identic cu butonul de actiune al iPhone 15 Pro.

Butonul de actiune, care inlocuieste comutatorul de silent, poate indeplini multiple functii, cum ar fi activarea Lanternei, pornirea Camerei foto, lansarea unei Shortcut (scurtatura), activarea sau dezactivarea modului de Focalizare, utilizarea Traducerii, pornirea/oprirea Modului Silentios, si altele.

Capture Button - Butonul de captura

Butonul suplimentar de captura este amplasat pe aceeasi parte a iPhone-ului, unde e si butonul de pornire a telefonului, in spatiul ocupat de antena mmWave 5G, in Statele Unite.

Odata cu adaugarea acestui buton, decupajul mmWave a fost relocat pe partea stanga a dispozitivului, sub butoanele de volum. Desi se asteapta ca butonul sa fie mecanic in loc de capacitiv, publicatia americana The Information ne spune ca acesta va putea raspunde la presiune si atingere. Utilizatorii iPhone vor putea face zoom-in si zoom-out prin glisarea la stanga si la dreapta pe buton, vor putea focaliza cu o apasare usoara si vor putea inregistra cu o apasare mai puternica.

Concluzie pentru noi butoane privind iPhone 16: 

Noul buton de captura va fi disponibil pe toate cele patru modele de iPhone 16 si va fi folosit pentru a realiza fotografii si video-uri.

 

Cipuri A-Series

iPhone-urile 16 si iPhone-urile 16 Plus se asteapta sa incorporeze un cip A17, dar zvonurile sugereaza ca nu va fi acelasi cip A17 Pro care se gaseste in iPhone-urile 15 Pro si iPhone-urile 15 Pro Max de pana acum. Apple foloseste procesul N3B al TSMC pentru cipul iPhone-ului 17 Pro, dar anul viitor va folosi procesul mai ieftin N3E pentru "A17"-ul standard care este in lucru.

N3B este nodul original de 3 nanometri al TSMC creat in parteneriat cu Apple, in timp ce N3E este un nod mai accesibil care are o densitate mai mica de tranzistori, o eficienta mai mica si un randament mai mare.

Apple nu proiecteaza in mod tipic cipuri special pentru modelele standard de iPhone, cu dispozitivele care folosesc fie aceleasi cipuri ca modelele Pro, fie preiau cipul din modelele iPhone-urilor din anul precedent. Cu iPhone-ul 15, de exemplu, dispozitivul a utilizat cipul A16 care a fost introdus anterior in iPhone-ul 14 Pro.

In timp ce un zvon a sugerat ca Apple va numi cipul utilizat in modelele standard de iPhone 16 "A17", analistii de tehnologie ne spun ca Apple va folosi in schimb denumirile A18 si A18 Pro, cu toate modelele de iPhone 16, prezentand un fel de cip din seria A18. Expertii considera ca toate cipurile vor utiliza procesul de fabricatie N3E, iar cipurile Pro ar putea avea poate un nucleu suplimentar GPU care nu este disponibil in cipurile standard.

Concluzie privind cipurile A-series pentru iPhone 16: 

Cipul A18 de noua generatie planificat pentru modelele iPhone 16 Pro ar putea include un Motor Neural imbunatatit semnificativ pe mai multe nuclee, permitand o performanta mult mai buna de invatare AI/machina.

 

Avem imbunatatiri termice la viitorul iPhone? 

Se asteapta ca iPhone-urile 16 sa includa un nou design termic care va combate supraincalzirea. Se spune ca Apple lucreaza la un sistem termic din grafen pentru modelele iPhone 16, iar modelele iPhone 16 Pro ar putea include, de asemenea, o carcasa metalica a bateriei care va imbunatati disiparea caldurii.

Concluzie privind imbunatatirile la nivel termic pentru iPhone 16:

Graful are o conductivitate termica mai mare decat cuprul care este folosit in dissipatoarele de caldura ale iPhone-ului.

 

Avem mai multi RAM pentru iPhone 16?

Se presupune ca modelele standard de iPhone 16 ar putea fi actualizate cu 8GB de RAM, in crestere fata de 6GB in modelele iPhone 15. 

Concluzie privind RAM pentru iPhone 16:

Aceasta ar insemna ca toate cele patru modele de iPhone 16 sa ofere 8GB de RAM.

 

Noi echipamente pentru iPhone 16?

Modelele iPhone 16 Pro ar putea fi echipate cu cipul modemului Snapdragon X75 de la Qualcomm, permitand conectivitate 5G mai rapida si mai eficienta. 

Conform Qualcomm, X75 ofera o agregare imbunatatita a operatorilor, iar transmitatorul-receptor combinat 5G sub-6Ghz si mmWave ocupa cu 25% mai putin spatiu pe placa de circuit si utilizeaza pana la 20% mai putina putere.

X75 de la Qualcomm suporta standardul "5G Advanced" cu imbunatatiri AI si invatare automata pentru imbunatatiri 5G, astfel incat Apple ar putea promova modelele iPhone 16 Pro ca avand conectivitate "5G Advanced".

Se asteapta ca modelele standard iPhone 16 sa utilizeze cipul X70 de la Qualcomm, care este cipul care a fost deja utilizat in modelele iPhone 15.

Concluzie privind cipurile modem 5G pentru iPhone 16: 

Apple lucreaza pentru a dezvolta propriul sau cip modem si configurare de antene pentru a elimina dependenta de Qualcomm, dar nu se asteapta ca cipurile modeme Apple sa fie gata in 2024. Analistul Apple Ming-Chi Kuo crede ca cipurile modem Apple vor aparea in 2025.

 

Avem tehnologie Wi-Fi 7 de noua generatie pentru iPhone 16? 

Analistul Apple Ming-Chi Kuo crede ca modelele iPhone 16 Pro ar putea adopta tehnologia Wi-Fi 7 de noua generatie, care este de asteptat sa ofere viteze de "cel putin 30" de gigabiti pe secunda si ar putea ajunge pana la 40Gb/s.

Wi-Fi 7 poate folosi, de asemenea, canale de 320MHz si suporta tehnologia de modulatie in amplitudine cuadratura (QAM) 4K, oferind in cele din urma viteze de transfer de pana la 2,4 ori mai rapide decat Wi-Fi 6 cu acelasi numar de antene. Wi-Fi 7 va oferi in cele din urma viteze maxime de transfer mai rapide, latenta mai mica si o conectivitate mai fiabila.

Concluzie privind tehnologia Wi-Fi 7 pentru iPhone 16:

In timp ce Wi-Fi 7 ar putea fi limitat la modelele iPhone 16 Pro, modelele standard iPhone 16 ar putea primi o actualizare la Wi-Fi 6E, care suporta banda Wi-Fi de 6GHz. In prezent, Wi-Fi 6S este limitat la modelul iPhone 15 Pro.

 

Se face tranzitie la un nou Port USB?

Apple a facut tranzitia la tehnologia USB-C cu gama iPhone 15.

Concluzie Port USB pentru iPhone 16: 

Se asteapta ca aceasta tranzitie sa fie folosita si pentru modelele iPhone 16.

 

Cum isi va face simtita prezenta tehnologia AI in noile smartphone-uri iPhone 16?


Cu iOS 18, se zvoneste ca Apple va introduce noi caracteristici Siri alimentate de modele de limbaj mari, iar unele dintre caracteristicile avansate ale AI generative ar putea fi limitate la modelele iPhone 16.

Potrivit detaliilor distribuite de un informator, iOS 18 va aduce multe dintre noile caracteristici LLM tuturor iPhone-urilor, dar caracteristicile AI pe dispozitiv ar putea ramane exclusive pentru iPhone-urile 16. 

Concluzie privind tehnologia AI pentru iPhone 16: 

Functionalitatea actualizata AI a iOS 18 ar putea include interactiuni imbunatatite intre Siri si aplicatia Mesaje, liste de redare Apple Music auto-generate, integrare cu aplicatii de productivitate pentru crearea continutului asistata de AI si altele.

 

Se imbunatateste microfonul la iPhone 16? 

Se asteapta ca modelele iPhone 16 sa beneficieze de un microfon imbunatatit care va insoti experienta Siri imbunatatita cu AI. 

Concluzie privind caracteristicile microfonului pentru iPhone 16:

Microfonul va avea o rezistenta mai buna la apa si un raport semnal-zgomot mai bun care va "imbunatati semnificativ experienta Siri," dupa cum ne confirma insusi analistul Apple Ming-Chi Kuo.

Vorbim de o tehnologie noua pentru camera iPhone 16?

Modelele iPhone 16 Pro ar putea include un obiectiv Ultra Wide imbunatatit, ce va avea 48 de megapixeli, ceea ce ar permite imagini imbunatatite in conditii de iluminare mai scazuta. 

Camera unghiulara larga de 48 de megapixeli utilizata in iPhone 16 Pro Max va include, se pare, un obiectiv hibrid cu 8 parti, cu 2 elemente de sticla si 6 elemente de plastic, impreuna cu imbunatatiri pentru obiectivele de teleobiectiv si ultra larg.

Atat iPhone 16 Pro, cat si iPhone 16 Pro Max ar putea primi lentile Telephoto de 5x in 2024, in loc ca tehnologia sa fie limitata la modelul Pro Max mai mare.

Se asteapta ca modelele standard iPhone 16 sa aiba o dispunere verticala a camerei similara cu cea utilizata in iPhone 12. Apple a folosit o dispunere diagonala pentru iPhone 13 si iPhone 14, dar schimbarea este de asteptat sa permita inregistrarea video spatiala folosind camerele Ultrawide si Wide.

O imagine scursa a unui sasiu de camera iPhone 16 prezinta dispunerea verticala a noii camere foto, confirmand aparent aceasta alegere de design pentru iPhone 16. Moldurile scurse pentru carcasele iPhone 16 prezinta aceeasi dispunere verticala a camerei.

Este posibil ca iPhone 16 Pro Max sa includa o camera super telefoto periscop pentru un zoom optic dramatic crescut. Aceste informatii provin de la un cont Weibo care a furnizat informatii precise in trecut, dar inca nu au fost confirmate de o a doua sursa fiabila.

Concluzii privind camera foto pentru iPhone 16: 

Camera pentru iPhone 16 va functiona similar cu camera Wide de 48 de megapixeli, care utilizeaza imbinarea pixelilor pentru a combina datele din 4 pixeli intr-un "super pixel" pentru o calitate mai buna a imaginii. 

"Super" sau "ultra" telefoto descrie in mod obisnuit camerele cu o lungime focala de peste 300mm. Obiectivul telefoto actual este echivalent cu un obiectiv de 77mm, deci in cazul in care informatia de mai sus este exacta, ar putea exista o crestere semnificativa a capacitatilor de zoom.

 

Noi baterii pentru iPhone 16?

Zvonurile mai spun si ca modelele iPhone 16 Pro vor folosi tehnologia de baterii empilate. Bateriile empilate sunt comune in vehiculele electrice si dispozitivele medicale, dar reprezinta o tehnologie emergenta pentru smartphone-uri.

Bateria empilata ar putea fi insotita de incarcare rapida cu fir de 40W si incarcare MagSafe de 20W.

O imagine a presupusei baterii iPhone 16 Pro a aparut in noiembrie cu un design nou, conector actualizat si o capacitate de 3355mAh.

Concluzie privind bateriile noi pentru iPhone 16:

E posibil ca iPhone 16 sa aiba o capacitate mai mare si o durata de viata mai lunga. 

 

Conceptul nou - Ultra pentru iPhone 16 

Cu iPhone 16, Apple ar putea introduce un iPhone 16 "Ultra" de inalta performanta, care ar fi vandut alaturi de iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max. Dispozitivul ar fi pozitionat ca oferta de top a iPhone-urilor si ar putea include imbunatatiri suplimentare la camera, un ecran mai mare si, poate chiar, un design fara porturi.

Concluzie despre modelul Ultra pentru iPhone 16: 

Cu toate ca au existat zvonuri despre posibilitatea unui iPhone 16 Ultra, nu exista semne ale unui astfel de dispozitiv in codul timpuriu al iOS 18. Codul sugereaza ca Apple lucreaza doar la patru modele de iPhone, inclusiv doua modele standard iPhone 16 si doua modele iPhone 16 "Pro".

 

Cat va costa noul iPhone?

Preturile componentelor pentru modelele standard iPhone 15 au fost la un nivel record, cu 16% mai ridicate fata de modelele iPhone 14. 

Concluzie privind cat costa iPhone 16: 

Apple a absorbit costurile crescute de productie pentru seria iPhone 15, dar ar putea avea nevoie sa creasca pretul cand va lansa iPhone 16 pentru a evita impactul asupra veniturilor generale.

 

Cand il avem pe piata pe  iPhone 16?

Se asteapta ca modelele iPhone 16 sa fie lansate in septembrie 2024, urmand modelele iPhone 15 din 2023.

Perspective iPhone 16 

Tehnologia ProMotion, care adauga rate de reimprospatare de pana la 120Hz ecranului iPhone-ului, se asteapta sa ajunga la modelele standard de iPhone incepand din 2025. Pana in 2025, ProMotion va fi limitat la iPhone-urile "Pro" de top.

Sa visam la iPhone 17?

Expertii in tehnologie ne spun ca iPhone-ul 17 Pro Max care ar fi lansat in 2025 ar putea include un obiectiv Telephoto de 48 de megapixeli optimizat pentru headsetul Vision Pro. Zvonul vine de la analistul Jeff Pu, care nu a oferit detalii despre modul in care ar putea interactiona cu Vision Pro. De asemenea, Pu crede ca iPhone-ul 17 Pro va include un chip Wi-Fi 7 proiectat de Apple.

Au existat zvonuri ca modelele iPhone 16 Pro ar putea adopta tehnologia Under - display Face ID, dar informatiile actualizate spun mai degraba ca aceasta nu va aparea decat in 2025 sau mai tarziu. Under - display Face ID va permite mai mult spatiu util pe ecran, deoarece nu va fi nevoie de Dynamic Island complet, dar va exista totusi o decupare pentru camera.

Se asteapta ca iPhone-ul 17 din 2025 sa includa o camera frontala imbunatatita de 24 de megapixeli, care va creste semnificativ calitatea imaginii si performanta in conditii de luminozitate scazuta.

Iar daca ne “teleportam”, pentru iPhone-ul 18 din 2026, se spune ca Apple va avea atat tehnologia Under - display, cat si tehnologia de camera frontala under - display, permitand un design fara decupaje pentru hardware-ul camerei. Acesta ar marca primul design complet al ecranului.

Dar, dupa cum spunea mamaia noastra (si cred ca si a ta): om trai si-om vedea! 



Credit foto: canva.com, pexels.com, unsplash.com, macrumors.com