Despre magazin

IKEA este printre cele mai cunoscute companii private care pune la dispozitia clientilor mobilier pentru casa. Este o companie suedeza, care are birouri in Suedia, Olanda si Belgia, fiind inregistrata in 1943 in Suedia. Este detinuta de catre o fundatie olandeza, controlata de familia Kamprad, avandu-l drept proprietar si francizor pe Inter IKEA Systems B.V. . Denumirea de IKEA provine de la initialele numelui fondatorului, si anume Ingvar Kamprad, aceasta fiind numele fermei unde a crescut - Elmtaryd, plus numele localitatii in care s-a nascut acesta - Agunnaryd. 

IKEA are insa in spate o poveste foarte interesanta. 

Fondatorul sau a creat IKEA cand avea doar 17 ani si la inceput vindea produse precum pixuri si portofele. Pentru ca invata bine la scoala, Ingvar a primit de la tatal lui o mica suma de bani, pe care el a folosit-o pentru a infiinta o companie. Astfel in 1948 incepe sa vanda mobilier, moment care a marcat startul IKEA de la o mica firma la ceea ce cunoastem azi.

Fondatorul a explicat cum de reuseste IKEA sa mentina preturile la un nivel mai scazut fata de alte companii din aceeasi industrie. Faptul se datoreaza rulajului mare, livrarii direct din fabrica si cheltuielilor generale foarte mici, dupa cum a declarat insusi fondatorul companiei. In 1953, IKEA a adoptat si pachetul plat, adica produse cu asamblare de catre clienti care a devenit rapid destul de popular. 

Despre parcursul IKEA, avem urmatoarele date: intre 1950 - 1959, IKEA si-a extins operatiunile in Suedia, in 1960 - 1969 se deschid magazine in Danemarca si Norvegia, in 1970 IKEA se extina in tari din afara Scandinaviei, inclusiv Australia, Austria, Canada, Germania, Hong Kong, Japonia, Kuweit, Tarile de Jos, Singapore si Elvetia, iar la inceputul anului 1980 Ingvar Kamprad a separat conducerea operatiunilor de retail de conceptul IKEA si marca IKEA pentru a pastra aceste roluri separate in grupuri de afaceri independente, care opereaza printr-un sistem de franciza.

Pe site-ul Ikea.ro gasiti produse pentru casa din toate categoriile: mobilier, articole pentru depozitare, accesorii pentru bucatarie si vesela, produse pentru categorii tematice (Craciun, Paste, evenimente festive etc), articole pentru bebelusi si copii, textile, corpuri de iluminat, paturi si saltele, plante si ghivece, bucatarii si electrocasnice, electronice pentru casa, IKEA home smart, mobilier pentru exterior, covoare si covorase, produse pentru baie, accesorii pentru curatenie si rufe, produse pentru categoriile Amenajarea locuintei, Animale de companie, Mancare si bautura.

Practic, la IKEA gasesti tot ce ai nevoie pentru cele mai importante spatii din casa ta, dar si idei si sfaturi despre cum sa iti mobilezi si/sau amenajezi dormitorul, camera de zi, camera copiilor, sufrageria, bucataria si baia, holul, exteriorul si pe site exista si o categorie dedicata business-ului tau, IKEA business, cu mobilier pentru spatii de birouri, pentru hoteluri, pentru restaurante, constructii rezidentiale samd. 

De asemenea, clientii IKEA pot opta pentru a beneficia de diverse servicii, precum finantare, livrare, planificare si consultanta, Click&Collect, serviciul de design interior, servicii complete pentru bucatarie, serviciul de masurare a bucatariei, serviciul de instalare a bucatariei, asamblare mobilier, instalare bai, buy-back.